Van 9 t/m 30 juni vindt aan de Heuvelsweg in Grevenbicht het Crossing Borders cultuur- en natuurfestival plaats. Het festival bestaat uit een reeks bijzondere concerten, een grote play-in voor jeugdige muzikanten én een aantal sportieve activiteiten in het Rivierpark Maasvallei. Het festival staat verder in het teken van de saamhorigheid tussen Nederlands en Belgisch Limburg, de belangrijke verbindende rol van de blaasmuziek in de twee provincies én de prachtige gedaantewisseling die de Maas heeft ondergaan door het project Grensmaas. 

Muzikale ode aan de Grensmaas

Tijdens de “Moeder Maas” concerten op 28 juni en 29 juni zal het harmonieorkest van wereldkampioen St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven de handen ineenslaan met harmonieorkest St. Cecilia Rotem: zo’n 130 muzikanten vormen o.l.v. dirigent Jos Simons één toporkest voor een avond vol muzikaal spektakel op het voormalig podium van André Rieu, dat voor de gelegenheid wordt opgebouwd aan de Heuvelsweg. 

Het concert bestaat uit een eclectische mix van symfonische blaasmuziek en bekende “lichte” muziek, gegoten in een verrassend en fris jasje. Musicalsterren Suzan Seegers (winnares van de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical) en Yoran de Bont (Les Misérables) kruipen in de huid van “Moeder Maas” en vertellen met behulp van de muziek over een aantal opmerkelijke gebeurtenissen langs de rivier. Het orkest krijgt verder bijval van de jonge Belgische DJ Muze (hij draaide o.a. op Tomorrowland) en zo’n 60 zangeressen van Vocaal Ensemble F:e-m@il o.l.v. Nadia Loenders (dit koor trad in januari samen met St. Cecilia Grevenbicht op in Het Concertgebouw in Amsterdam). 

Op het programma staan o.a. het derde deel uit de symfonie Planet Earth van Johan de Meij, “Limburg Overture” van de uit Born afkomstige componist Jos Heutmekers, het machtig mooie “Adagio for Strings” van Samuel Barber, en “O Fortuna” uit het muzikale meesterwerk Carmina Burana van Carl Orff. De muziek krijgt extra kracht door middel van een sfeervolle lichtshow en passende videobeelden. Het publiek op de tribune zal uitkijken op het Rivierpark. Aan de rand van het festivalterrein kan men genieten van een drankje.

Generation Next

Éen van de belangrijkste doelstellingen van Crossing Borders is het motiveren en enthousiasmeren van jongeren in een blaasmuziekopleiding. Op zondag 30 juni draait het festival dan ook helemaal om de jeugd: tijdens Crossing Borders “Generation Next” vormen zo’n 125 jonge muzikanten uit de Euregio één groot jeugdorkest voor een matinee-concert op het grote podium van het cultuurfestival. Onder leiding van broer en zus Roy Deuss en Ardie van Peij-Deuss spelen ze muziek van beroemde filmcomponisten en allerlei knettergoede pop- en musicalnummers! Een combo en zangeres Marjolein Heijltjes gaan bovendien met de muzikanten aan de slag om er een éxtra tof optreden van te maken.

Wandel mee met onze gidsen

Crossing Borders staat graag stil bij de ontwikkeling die de natuur, als gevolg van het Grensmaasproject, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Tijdens Crossing Borders zullen de gidsen van het Rivierpark Maasvallei daarom aan beide kanten van de Maas een aantal gratis wandelingen aanbieden: op zondag 9 juni kun je met Maasverkenner Hilde Detrez op pad naar Negenoord-Kerkeweerd en op zondag 16 juni begeleidt Maasverkenner Hettie Meertens een prachtige zonsondergangwandeling in het gebied Elba. Op eigen houtje de natuur van het Rivierpark ontdekken kan natuurlijk ook.

De Grensmaas als verbinder

Hoewel de Maas de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands Limburg, laat het Crossing Borders festival zien dat de rivier zeker ook een verbinder kan zijn: het festival rondom de Grensmaas brengt instanties, bedrijven, vrijwilligers, verenigingen, muzikanten en artiesten samen—zowel in de organisatie als de uitvoering. Het festival versterkt bovendien de band tussen beide oevers van de Maas door deelnemers en publiek uit Nederland én België grenzeloos te laten genieten van muziek en natuur.  

Tickets en meewandelen

Kaarten voor alle Crossing Borders activiteiten zijn verkrijgbaar via deze webshop. De “Moeder Maas” concerten kosten 17,50 euro per stuk. Kaarten voor “Generation Next” kosten 5 euro. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis alle concerten bezoeken, maar hebben wel een kaartje nodig. Ook deze gratis kaarten zijn verkrijgbaar via de webshop. Meewandelen met de Maasverkenners? Reserveer gratis een plek via de webshop (beperkt aantal plekken beschikbaar). 

Meer informatie

Crossing Borders wordt mede mogelijk gemaakt door het Consortium Grensmaas, Steengoed Projecten, Rivierpark Maasvallei, Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen en Stad Dilsen-Stokkem. Meer informatie over het festival is te vinden op: www.cecilia-online.nl/crossingborders.

 

Fotobijschrift:

St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven.