Nely Stuij-Schep, 64 jaar, woont in Limbricht en is sinds 1992 lid van gemengd koor Synoidos en vanaf 3 februari 2021 voorzitter. Het koor zingt liederen die één ding gemeen hebben: het zijn méér dan leuke liedjes.
Tekst Bert Wassenberg
Hoe lang ben je al betrokken bij het koor. In welke rollen/functies en waarom is dat zo leuk?
Ik ben eigenlijk vanaf het begin van mijn lidmaatschap betrokken bij het koor. Heb een keer in de muziekcommissie gezeten en in verschillende concertcommissies. Van 2009 tot 2013 was ik ook voorzitter. Ik houd van zingen en iets organiseren ligt mij wel.
De geschiedenis van Synoidos begint op 3 mei 1992. Kun je in het kort een paar belangrijke momenten in de historie van de vereniging belichten?
Belangrijke hoogtepunten zijn onze koorreizen die we zo ongeveer om de 5 jaar organiseren. Zo zijn we in Versailles en Parijs geweest. In Berlijn, Bonn, Heidelberg, Londen en vorig jaar ter ere van ons 30-jarig bestaan naar Delft. We hebben een aantal bijzondere eigen producties waaronder het “Requiem van Twijfel en Troost”, “Who is this King” (gedeeltelijk), een Passie cantate en “Stromen”. De tekst van het laatstgenoemde unieke project is ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum geschreven door een drietal koorleden. De muziek is gecomponeerd door onze dirigent Nadia Loenders. In Stromen wordt een mensenleven vergeleken met de stroom van een rivier. Daarnaast hebben we vele concerten georganiseerd vaak ook in samenwerking met andere muziekgezelschappen uit deze regio.
Het motto van het koor is: Synoidos, koor dat je raakt! Leg eens uit?
Het koor probeert publiek, luisteraars met hun tekst en muziek te raken door de betekenis maar ook door het enthousiasme. Zingen vanuit het hart geïnspireerd door een christelijke levensovertuiging. Tevens worden de koorleden zelf ook geraakt wanneer zij met volle overgave zingen voor publiek.
Zoeken jullie nog zangers? Hoe kunnen geïnteresseerden zich melden?
Vooral hoge sopranen en mannen, zowel bassen als tenoren zijn in het bijzonder welkom.
Geïnteresseerden kunnen zich melden via het contactformulier op de website http://www.koor-synoidos.nl/ of de genoemde contactpersonen rechtstreeks mailen of bellen.
Hoe gaat het met de werving van bestuursleden? Genoeg animo?
Dat gaat gelukkig goed. De huidige penningmeester gaat stoppen maar al zeer snel diende een nieuwe penningmeester zich aan. Dat is mooi!
Jullie hebben ook een Facebookpagina met ruim 340 volgers. Is dat een belangrijk medium voor jullie? Welke andere mogelijkheden gebruiken jullie om publiciteit te maken?
De Facebookpagina zal zeker mensen bereiken en is dan ook nuttig. We hebben natuurlijk ook onze website, maar het plaatsen van een interview als dit is natuurlijk ook welkom. Vorig jaar maart is er door open podium De Domijnen een korte film van Synoidos gemaakt. Wel jammer dat onze huidige dirigente daar niet op staat. Zij is sinds augustus vorig jaar weer terug bij Synoidos. De beste promotie is toch vaak mond op mondreclame en vrienden, familie, buren persoonlijk uitnodigen. Na een optreden of concert zijn er vaak wel nieuwe aanmeldingen.
De dirigent Nadia Loenders is terug van weggeweest. Hoe belangrijk is zij voor het koor?
Nadia is heel belangrijk. Ze is heel vakbekwaam, enthousiast en ook een sympathieke persoon die zich thuis voelt bij de identiteit van het koor. Naast dirigeren componeert ze ook. De composities van Het “Requiem van Twijfel en Troost” en “Stromen” zijn van haar hand.
Koorreizen zijn een terugkerend fenomeen, die belangrijk zijn voor koren. Klopt dat ook voor Synoidos en waarom?
Ja de koorreizen zijn zeker belangrijk. Een koorreis is altijd weer een oppepper voor het koor. De leden zijn daarna weer extra gemotiveerd en delen fantastische herinneringen. Het is wel belangrijk dat we op reis ook kunnen zingen. We streven altijd naar samenwerking met een koor en/of kerk ter plaatste en het liefst treden we dan zo’n 2 à 3 keer op.
Wanneer zijn jullie leden uit het goede hout gesneden? M.a.w. wat moeten ze meebrengen aan kwaliteiten en eigenschappen?
Allereerst moeten de leden plezier hebben in zingen. Onze dirigent zegt: “iedereen kan zingen” en natuurlijk is het fijn als iemand een mooie zuivere stem heeft en muzikaal gevoel.
Kun je iets vertellen over het repertoire? Zijn er vaste onderdelen of wordt ieder jaar een nieuw repertoire opgetuigd? Wie maakt die keuze?
Wij hebben een muziekcommissie van 4 leden. Elke stempartij, sopraan, alt, tenor en bas is vertegenwoordigd. Daarnaast zit de archivaris, als bestuurslid ook in de commissie. Deze commissie zoekt muziek uit en samen met onze dirigent wordt er dan een keuze gemaakt. Ons repertoire is best breed. Het varieert van moderne gospel en ritmische pop tot musicalmuziek en melodieuze ballades. Af en toe een uitstapje naar licht klassiek. Soms ook een grote productie zoals het muzikale werk The Armed Man van Karl Jenkins dat we in het najaar van 2019 hebben uitgevoerd met 2 andere koren en een harmonie. Muziek die oproept tot vrede.
Zou je Synoidos als een regionaal koor kunnen bestempelen of toch meer als een koor met roots in Sittard-Geleen?
We hebben onze roots in Sittard, maar de leden komen ook uit de regio.
Is er nog een vraag die niet gesteld is, maar die je wel graag aan de orde had gehad? Dan is hier de gelegenheid om nog wat informatie kwijt te kunnen!
Dan maak ik graag even van de gelegenheid gebruik om onze 2 bijzondere activiteiten van dit jaar aan te kondigen. Op zaterdagmiddag 18 maart hebben we “Zingen met Synoidos” waarbij we mensen uitnodigen om met ons mee te zingen. Op zaterdagavond 28 oktober is er een bijzonder concert met de titel “de Reiziger”. Het concert vindt plaats in Ónger de 2 Tores te Sittard. Samen met een acteur zal Synoidos muziek met een verhaal brengen. Beide activiteiten zijn van harte aanbevolen.