Kay Verheijen woont in Holtum en is sinds 2017 voorzitter van de Houtumse Revue. Dit gezelschap heeft in januari 2024 vijf keer de drukbezochte revue “Laeve in de Broewerie” opgevoerd.
Tekst Bert Wassenberg
Hoe lang ben je al betrokken bij de Revue. Waarom is dat zo leuk?
Nadat ik eerst jaren op de tribune heb gezeten en als toeschouwer aanschouwd heb wat men elk jaar op de planken zette ben ik uiteindelijk door mijn vrouw en schoonfamilie aangestoken met het revue-virus. Eerst als acteur. Inmiddels als voorzitter, acteur en zanger. Het is gewoon een hele leuke hobby om samen met onze leden vanuit niks een productie op te zetten. We hebben alles in eigen huis, vanaf de ideeëncommisie en schrijversclub tot aan decorbouw en kledingontwerp. Ook de muziek schrijven we zelf en wordt uiteindelijke door het revueorkest samen met de zanggroep live gebracht. Alleen de orkestleider en regisseur worden van buiten de vereniging aangetrokken.
Deze revue is in 1981 ontstaan. Kun je iets over de aanleiding van de oprichting en van de geschiedenis vertellen?
De revue is in 1981 opgericht als gevolg van de onvrede die er heerste over de hoge prijzen die betaald werden aan carnavalsartiesten die de carnavalszittingen van cv de katers in Holtum opluisterden. Ook stoorden veel Holtummers zich aan de Hollandse schlagers die in het gemeenschapshuis ten gehore werden gebracht. Dit moet een dorp zelf kunnen, zo werd gedacht, en beter ook. De carnavalsvereniging zegde haar medewerking toe en dit resulteerde in een schriftelijke oproep aan alle Holtummers. 30 mensen gaven zich meteen op om mee te doen. Inmiddels bestaan we uit een gezelschap van 70 leden, die bestaat uit een gemengde groep leden in leeftijd tussen 10 en de 80 jaar, dames en heren, van binnen en buiten Holtum en omdat we alles in eigen hand hebben is er voor elk wat wils. Zo komt het ene lid louter en alleen acteren en zingen en kan bij wijze van spreken nog geen hamer vasthouden, zo zijn er achter het doek een actieve club handige Harries aan de gang met decor en techniek die voor geen goud voor een volle zaal met publiek willen staan.
Jullie hebben een groot aantal leden binnen jullie theatergezelschap? Ben je tevreden met dit aantal of mag er gerust nog wat bij? Hoe komen jullie aan voldoende vrijwilligers?
Als vereniging denk ik dat we dik tevreden mogen zijn. Natuurlijk is er altijd plek voor nieuwe leden. Zo maken vele handen ook bij de revue licht werk. Mensen die goed kunnen naaien, zouden onze naaiploeg al enorm kunnen versterken. Of wellicht iemand die handig is met geluidstechniek of belichting. Het maken en uitvoeren van een revue kent vele facetten.
Qua vrijwilligers mogen wij van geluk spreken dat we in Holtum een zeer prettig en enthousiast verenigingsleven hebben, waarbij leden van diverse verenigingen elkaar onderling uithelpen. Want ook tijdens een uitvoering hebben wij iedere avond nog ploeg van ongeveer 20 vrijwilligers aan de gang voor de hand en spandiensten. Kaartcontrole, garderobe, bonnenverkoop, barmedewerkers, bediening. Gelukkig kunnen we ook altijd terugvallen op mensen die onze verenging een warm hart toedragen. Wellicht zijn er nog mensen die altijd al hebben gedroomd van een carrière “op de plenk”, aarzel niet, je bent nooit te oud om te leren. We hebben ieder jaar aan het begin van het seizoen een informatieavond/workshop waar nieuwsgierigen kunnen komen proeven en bekijken wat we allemaal te bieden hebben.
Corona heeft jullie in 2021 en 2022 in de wielen gereden! Wat is in die tijd en vooral daarna gebeurd?
In die tijd is er vooral geschreven aan nieuwe stukken, we schrijven tenslotte alle stukken zelf. In 2022 zijn we vol enthousiasme en met inachtname van de toen geldende regels gestart met een nieuwe voorstelling. Helaas hebben we toen als bestuur moeten besluiten deze revue niet door te laten gaan. Achteraf de enige juiste beslissing gebleken. De voorstelling die we toen oefenden, is vervolgens verder uitgewerkt en bijgeschaafd en hebben we in 2023 alsnog met veel succes uitgevoerd. Gelukkig zijn alle leden bij de club gebleven en we hebben nu geen last meer van die periode.
Hoe hoog zijn de verwachtingen van de bezoekers aan de recente Revue geweest en worden ze ook waargemaakt?
Gezien het feit dat we dit al meer dan 40 jaar volhouden en dit jaar de 39ste uitvoering hebben gebracht, wil denk ik wel zeggen dat we nog steeds bestaansrecht hebben. We zijn echter natuurlijk meer dan bij een andere soorten hobby’s, afhankelijk van het publiek. Want een revue zonder publiek heeft geen enkele zin, maar we weten inmiddels welke mix aan sketches, zang, buut en andere rariteiten we moeten brengen om een avondvullende revue tot geslaagd eindproduct te maken.
Wij bouwen het gemeenschapshuis “De Auw Sjoal” in Holtum dan ook iedere keer weer om tot een heus theater, compleet met een oplopende tribune, zodat iedereen perfect zicht heeft op de bühne, met een professionele set licht en geluid en andere mediatechniek. Ook de foyer wordt gezellig aangekleed, zodat er tijdens de pauze en na de voorstelling nog gezellig en tot in de late uurtje kan worden na gekeuveld. Want wij serveren anders dan bij de meeste revues geen drank tijdens de voorstelling maar wel genoeg ervoor en erna!
Hoe is het met de voorverkoop gegaan? Komen vooral mensen uit Holtum kijken en mensen met roots uit het dorp of is het een breder publiek?
We hebben de voorverkoop dit jaar gecombineerd met het presenteren van ons Leefdesbeer. Dit bier hebben wij in samenwerking met Aspro Brews ontwikkeld en werd vervolgens speciaal voor ons gebrouwen en gebotteld. Tijdens de start van de kaartverkoop in december hebben we samen met onze leden en de aanwezige bezoekers het eerste fust aangeslagen en mogen proeven van dit overheerlijke speciaal bier met frisse tonen van fruit en een vleugje liefde. Dit leefdesbeer had natuurlijk een direct verband met onze voorstelling, en dit werd uiteindelijk het sluitstuk. Na dit mooie moment werden de eerste kaarten verkocht en ook al de nodige bierpakketten mee huiswaarts genomen. Ons publiek komt zeker niet alleen uit Holtum of omliggende dorpen, maar heeft zeker een regionaal draagvlak. We hebben ieder jaar een vaste kring bezoekers en mogen we gelukkig ook vele nieuwe gezichten verwelkomen.
Vertel eens wat over de revue zelf: wat is er allemaal te zien geweest?
En dat Leefdesbeer, wat is speelt dat voor rol?
Het verhaal begint met de feestelijk viering van het 100-jarig jubileum van de Holtumse Brouwerij Leavebeer, echter dit blijkt allemaal schone schijn en de firma staat op de rand van faillissement. Ze worden verdrongen door alle speciaal bierbrouwerijen en het beetje gewone pils dat men nog verkoopt in de kroegen wordt geleverd door de directe concurrent uit het buurdorp Buchten. En dan komt er ook nog een bedreiging uit de grote stad, een echte Sjeng wil de zaak opkopen en platgooien om er windmolens voor in de plaats te zetten. De jongere generatie van beide brouwerijen heeft inmiddels naast de liefde voor elkaar ook een nieuw biertje uitgevonden en dat ze presenteren tijdens een heuse bierbrouwwedstrijd. Gedurende dit verhaal speelt zich ook een sketch op de kerstmarkt bij het kasteel en neemt men deel aan de wielerwedstrijd in Buchten. Ook de scene van de middigsjig die “even” een broodje willen gaan eten bleek werd goed ontvangen door het aanwezige publiek.
Zijn er nog her en der pluimpjes uit te delen? Hoe is het met de publiciteit rondom deze productie gegaan? Tevreden? Worden er ook opnames gemaakt van de Revue?
Ik denk dat de decorploeg dit jaar zeker genoemd mag worden. Deze mannen werken meerdere avond per week samen en we maken het ze niet makkelijk. Dit jaar hebben ze de uitwerking van de brouwerij formidabel gemaakt. Ook werd er een 2de bühne gebouwd die in verbinding stond met de hoofd bühne. Zo kan het spel doorlopend worden gespeeld, maar bleef het toch mogelijk tot een scènewisseling, zonder dat hiervoor het verhaal moest worden onderbroken. Bijna net zoals in een echt theater, maar wij hebben in vergelijking daarmee, maar een bühne zo groot als een postzegel.
Voor de publiciteit is ons pr-team verantwoordelijk, naast het up to date houden van onze eigen website en alle andere mediakanalen zoeken zij geregeld contact met de schrijvende en beeldende media. Zo hebben we al een radio-interview gegeven bij omroep Bie OS en is Doorstart TV al opnames komen maken tijdens een van de repetities. Daarnaast hebben wij een zeer goede samenwerking met Rockateer die al onze media-uitingen op zeer professionele wijze vorm weet te geven. Ook maken wij ieder jaar een complete videoregistratie van een van de uitvoeringen.
Op jullie website zie ik linkjes staan naar 5 andere revuegezelschappen. Hoe zijn de banden onderling in de regio?
Het is mooi te zien dat ‘revue’ nog zo leeft. Revuegezelschappen steunen elkaar dan ook door naar elkaar te gaan kijken en van elkaar te leren. Tevens worden stukken regelmatig geleend door andere verengingen. Maar elke uitvoering in elk dorp is anders.
De volgende revue wordt nummer 40, een jubileum. Zijn er al ideeën?
Ideeën zijn er genoeg. Onze productieleider heeft zijn telefoongeheugen al vol staan met notities, dus daar zal het niet aan liggen. Maar hier denken we pas na onze voorstelling van dit jaar aan. Al zal het niet lang stil blijven, aangezien we normaal gezien na de vasteloavend de productie evalueren met onze leden en niet lang daarna start de ideeëncommissie al met een nieuwe productie. Dit alles met als doel dat het complete script eind augustus klaarligt voor de regisseur en de rollen kunnen worden verdeeld en er gestart kan worden met de repetitie. Eigenlijk is er altijd wel iets te doen bij de Revue.
Wil je nog gebruik maken van een slotwoord? Is er een vraag niet gesteld, die je graag had willen beantwoorden?
Helaas zijn onze uitvoeringen van 2024 net achter rug en doen we niet een reprises (herhaling van voorstelling). We maken gewoon weer een nieuwe voorstelling! Gewoon omdat we dat het allerleukste vinden! Dus houdt ons in de gaten voor 2025 en wil je dit zelf van dichtbij maken in welke rol dan ook, neem dan contact met ons op!