Mijn naam is Paul Zenden, 63 jaar. Ik woon in Obbicht. Sinds 2012 ben ik voorzitter van Paardensportvereniging Jagers te Paard Graetheide e.o. De vereniging is opgericht in 1934 en heeft dus al een eerbiedwaardige leeftijd bereikt en beschikt over een rijke historie.

Tekst Bert Wassenberg

Hoe is deze naam van jullie vereniging ontstaan? Bij het woord ‘jagers’ denk je misschien ook aan iets anders dan alleen ruitersport. Helaas weet ik niet hoe de naam Jagers te Paard Graetheide ontstaan is. Dit heb niet in de archiefstukken van de vereniging kunnen vinden. In de paardenwereld wordt nog vaak gezegd, “die van de Graethei”. Dit omdat de oorsprong van de vereniging ligt in het Graetheide gebied.

Hoe lang loop je al mee bij deze vereniging. Wat heb je allemaal gedaan bij deze club en waarom is dat zo leuk? Ik ben sinds 1973 lid van de vereniging en vanaf het begin actief geweest binnen de vereniging. Zelf heb ik de paardensport op wedstrijdniveau beoefend tot 2009. Nu rijd ik alleen nog recreatief en train af en toe de paarden voor mijn dochter. Bij de vereniging ben ik sinds 1987 verantwoordelijk voor de sponsoring. Vanaf 1996 heb ik verschillende bestuursfuncties gehad zoals secretaris en penningmeester. Het geeft me voldoening om leden te motiveren om zodoende voor de vereniging dingen te kunnen realiseren. Samen het doel van de vereniging bereiken, mensen met een klein budget van de paardensport laten genieten en toch ook prestaties behalen op wedstrijden.

Hoeveel leden zijn momenteel actief bij Jagers te Paard? Lukt het om voldoende leden te werven en hoe doen jullie dat? Wat gebeurt er zoal bij jullie vereniging?  Voorziet deze vereniging in een groeiende behoefte? Op dit moment hebben we 62 actieve leden. We voeren geen actieve ledencampagne. De meeste leden van de laatste jaren zijn kinderen van oud leden en kinderen die de pony op manege Klipper hebben staan. Belangrijk is dat de sfeer in de vereniging goed is. Dit proberen we te bereiken door de trainingen aantrekkelijk te houden. Jaarlijks organiseren we een barbecue, clubkampioenschappen en een andere activiteit. 

Voor actueel nieuws wordt op jullie website verwezen naar Facebook? Is dat hét medium voor de toekomst? Of toch Instagram, waarop jullie best wel actief zijn? Het bijhouden van facebook en Instagram hebben we aan jeugdige leden uitbesteed. Op deze manier proberen we zo actueel mogelijk in het nieuws te blijven. Door dit aan de jeugd over te laten hopen we de betrokkenheid te vergroten. Daarnaast zijn zij ook veel handiger met sociale media.

Kan je zeggen dat dit een regionale vereniging is? Voor wie is deze sport geschikt? Komen jullie leden vooral uit Limbricht e.o.? Wij zijn een regionale vereniging met leden uit de gemeente Sittard-Geleen-Born, maar ook uit Echt-Susteren, Beek, Stein, Maaseik en de Selfkant. De sport is geschikt voor iedereen die met paarden en pony’s omgaat. Je kunt dressuur rijden, springen, eventing, recreatie of andere disciplines beoefenen. Belangrijkste is het plezier in de omgang met het paard of pony.

Wat is het meest succesvolle evenement van afgelopen jaar?

Ieder jaar organiseren we een paardensportevenement rond Hemelvaartsdag. Dit zijn dressuur- en springwedstrijden voor paarden en pony combinaties. Voor ons is dit sinds 1946 het evenement van het jaar. Na een aantal magere jaren zit het evenement weer in de lift. Afgelopen jaar was het weer succesvol, waar mooie sport en gezelligheid hand in hand gaan.

Wat gaat het komend seizoen brengen? Toch ook een feestje rond het 90-jarig bestaan?

Dit jaar bestaat de vereniging 90 jaar en we vieren natuurlijk een feestje. We houden een reünie voor leden en oud leden. Ook tijdens het evenement rond Hemelvaartsdag zullen we extra aandacht besteden aan het jubileum.

Hoe hebben de Jagers te Paard zich de afgelopen jaren ontwikkeld, wat is er veranderd het laatste decennium, als er iets veranderd is? In het verleden was Jagers te paard in de volksmond een elitevereniging waar je niet zomaar lid van kon worden. Dit is wel veranderd ondanks dat wij altijd een gesprek voeren met mensen die lid willen worden. We zijn een vereniging voor iedereen die zich ook wil inzetten voor de vereniging. Want om het laagdrempelig te houden moeten we allemaal meehelpen met de activiteiten die ervoor zorgen dat de financiën op orde blijven.

Kun je nog iets vertellen over jullie accommodatie? Zijn er nog wensen? Wij zijn gevestigd op het sportpark te Limbricht. Sinds 2020 hebben wij een eb en vloed zandpiste waarop je ten alle tijden kun rijden behalve met sneeuw of vorst. Natuurlijk zijn er wensen, zoals een overdekte manege en een volwaardige kantine. Alleen is dit financieel niet haalbaar en we zouden dan moeten verhuizen. Zelf zou ik het jammer vinden om te verhuizen gezien de ambiance van het kasteel en de omgeving. 

Is er nog iets dat je kwijt wil en dat niet gevraagd is? 

Paardensportvereniging Jagers te Paard Graetheide e.o. is een vereniging voor en door paardensportliefhebbers. Ik ben trots hier voorzitter van te mogen zijn, maar ben van plan binnen enkele jaren de voorzittershamer over te dragen aan een opvolger. Dat wil niet zeggen dat ik de vereniging ga verlaten. Zolang ik in de mogelijkheid ben om te helpen zal ik dit niet laten.