Mijn naam Peter Bouwels, ik ben 60 jaar en woon in Limbricht. Sinds 2021 ben ik voorzitter van de stichting Bike Park Sittard-Geleen, een innovatief, hoogwaardig en wereldwijd toonaangevend parcours, volledig toegesneden op de behoeften van de wielersport.
Tekst Bert Wassenberg
Vertel eens in het kort iets over de ontstaansgeschiedenis van jullie stichting?
De Stichting is opgericht nadat de Gemeente Sittard-Geleen had besloten de exploitatie en het beheer van het park over te dragen aan de toenmalige wielervereniging WCL Bergklimmers waar ik op dat moment voorzitter van was. Aangezien we geen belangenverstrengeling wilden en de doelstelling van de wielervereniging een andere was dan het exploiteren van een park is besloten om de exploitatie in een aparte stichting onder te brengen. We hebben toen het bestuur van WCL Bergklimmers opgesplitst. Een aantal bestuursleden zijn bij WCL Bergklimmers gebleven en een aantal zijn naar het bestuur van de Stichting gegaan waaronder ikzelf.
Zijn er in de loop van de tijd ook al hechte samenwerkingsrelaties ontstaan? Met welke organisaties hebben jullie een warme band?
De Gemeente Sittard-Geleen, Limburg Cycling, Zuyd CT, Fortuna Sittard, Wieler comité Buchten, Watersley Sports & Talent en een aantal organisatoren van wedstrijden die regelmatig gebruik maken van het Bike Park.
Als stichting hebben jullie weliswaar geen leden, maar met een bestuur van 4 leden kunnen jullie waarschijnlijk niet alle taken uitvoeren. Hoe doen jullie dat?
Op dit moment worden alle werkzaamheden uitgevoerd door de 4 bestuursleden en vrijwilligers. Daarnaast hebben we iedere 1e zaterdag van de maand een aantal vrijwilligers van Zuyd CT die ons helpen met werkzaamheden op het park. Er zijn veel onderhoudswerkzaamheden dus we zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om gras te maaien en onderhoudswerkzaamheden te doen op eigen tempo en in een relaxte sfeer. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij ons dat kun je je aanmelden via info@bikeparksittard-geleen.nl.
Welke kwaliteiten moet de voorzitter meebrengen om ook een succesvolle voorzitter te zijn van deze jonge stichting?
De stichting is inderdaad jong en dat betekent dat we vanaf punt 0 zijn gaan ontdekken. Waar staan we voor, wie en wat hebben we nodig om ons beleid te implementeren, om de doelstelling van de Stichting exploitatie en beheer van het park succesvol te maken. Van belang zijn een goed netwerk te hebben, relaties te beheren en contacten te onderhouden. Het contact met vrijwilligers en de overige bestuursleden zijn cruciaal.
Jullie park is gedurende de openingstijden gratis toegankelijk, maar het kan ook gereserveerd worden. Hoe wordt dit in de praktijk geregeld en gecommuniceerd? Ik kan me voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn als ze tegen een gesloten park oplopen.
Op onze website https://www.bikeparksittard-geleen.nl/ kun je een reservering doen om de baan te huren. Indien de baan verhuurd is kun je ook dit zien op de site. Indien een evenement een hele dag in beslag neemt dan wordt dit ook kenbaar gemaakt op de website en via de sociale media zoals Facebook en Instagram. Wanneer er thuiswedstrijden zijn van Fortuna Sittard wordt het park 4 uur voor aanvang van de wedstrijd gesloten. Dit i.v.m. het gebruik van de parkeerplaats.
Welke doelgroepen maken gebruik van het park m.a.w. welke mogelijkheden zijn er?
De doelgroepen zijn divers. Als we kijken naar de kalender van de afgelopen jaren dan zien we hier verschillende sporttakken voorbijkomen zoals:
Wielrennen, hardlopen, duathlon, skeeleren, inline skaten, boulderblokken (klimparcours), pumptrack, veldrijden, mountainbike en scholen zoals het Vista College die het Bike Park gebruiken voor scholing van hun leerlingen en evenementen.
Zijn er inmiddels ook jaarlijks terugkerende evenementen, al dan niet met publiek?
24 uurs run Sittard-Geleen, NK duathlon, Viro CUP (iedere dinsdagavond), Ster van Zuid-Limburg, WEBU-winter Cross, Ready 2 Race, Ladies only Clinics & trainingen, Limburg cycling kids experience.
Gebruiken jullie social media? Zo ja, welke en met welk doel? Werkt het?
We gebruiken Facebook en Instagram. Doel is om gebruikers van het park te informeren over opening en sluitingstijden, evenementen die plaatsvinden maar ook vaak de bijzondere evenementen of speciale gebruikers van het park. Zo krijgen we vaak professionele wielerploegen op bezoek die het park afhuren om tijdrittrainingen te oefenen of om materiaal te testen.
Met welke doelstellingen gaan jullie de toekomst in?
Doelstelling voor 2025 is het in gebruik nemen van ons nieuwe clubhome. Daarmee wordt een nog grotere uitstraling van het park gegenereerd zowel nationaal als internationaal. Daarnaast is het van belang de evenementenkalender weer optimaal te vullen en daar heb ik vertrouwen in want per slot van rekening zijn we de grootste veilige wieleromgeving van Europa. Als laatste en niet onbelangrijk is om de bewoners en bedrijven van Sittard-Geleen en omstreken nog meer gebruik te laten maken van het Bike Park. Het park mag gratis gebruikt worden. Wil je je kind leren fietsen zonder zijwieltjes, wil je de nieuw gekochte elektrische fiets uitproberen maar wil je dat niet op de straat doen waar het druk is? Kom naar het Bike Park en in een veilige omgeving kun je oefenen. Ook bedrijven die een sportief bedrijfsuitje willen organiseren is het bestuur altijd bereidt om mee te denken.
Doet de naamgever van het park nog iets ter promotie van deze mooie accommodatie?
Met Tom Dumoulin zijn er korte communicatielijnen. Indien we hulp nodig hebben is hij altijd bereid om mee te denken en ons van advies te voorzien ook al heeft hij een drukke agenda. Een appje is snel beantwoord.
Is er nog iets dat je kwijt wil en dat niet gevraagd is?
Op dit moment is de gemeente Sittard-Geleen bezig met de bouw van een clubhome. Daarmee bieden we in 2025 de bezoekers, deelnemers en organisatoren die gebruik maken van het bike park een extra faciliteit. Douches, toiletten maar ook een kantine waar een lekkere kop koffie of drankje genuttigd kan worden.