Raimond Verhoef (46 jaar) woont in Oud-Geleen en is sinds 2014 voorzitter van de Harmonie St. Cecilia 1866 uit Geleen. Een muziekvereniging met toekomst, dat is het idee!
Door Bert Wassenberg
Kun je iets van de ruime historie van de harmonie schetsen, een paar highlights.
Pieter Matthijs (Pierre) Baggen vindt dat ook Oud-Geleen een eigen fanfare moet hebben en start met een gezelschap van 17 leden, inclusief vaandrig en tromdrager in het jaar 1865 een fanfare in Oud-Geleen. Het eerste officiële optreden vond plaats in Amstenrade in 1866. Dit jaar is daarom als oprichtingsjaar aangehouden. Pierre Baggen is oprichter, voorzitter, secretaris, penningmeester, dirigent, bombardonspeler en “sponsor”. In 1891, bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum, werd het fanfarecorps gereorganiseerd tot een harmonie. Een fanfare heeft alleen koperinstrumenten (trompet, bugel, hoorn, trombone, tuba, bas etc.), terwijl een harmonie ook houtinstrumenten heeft (klarinet, saxofoon, fagot, hobo, dwarsfluit etc.). Door de toevoeging van houtinstrumenten krijgt een harmonieorkest een volledig andere klankkleur. De statuten werden bij deze reorganisatie ook gewijzigd en bij Koninklijk Besluit op 23 april 1895 goedgekeurd. Veel later in de historie heeft de harmonie uitgebreid met de geledingen drumband en majorettes. Respectievelijk in 1955 en in 1972. In 1995 werd het jeugdorkest opgericht. Het doel is om de jeugd in opleiding eerder in een orkest te kunnen laten spelen (leren samenspelen). Ook wordt hiermee voorkomen dat ze direct voor de leeuwen gegooid worden in het grote orkest. In ons jubileumjaar 2016 zijn we onderscheiden met de Koninklijke erepenning en zijn we vereerd met een eigen straatnaam binnen Geleen. De vereniging is, tot vandaag de dag van voorzitter t/m vrijwilligers aan toe, uitgegroeid tot een vereniging van 126 leden in haar ledenbestand.
Hiermee is deze vereniging verreweg de grootste harmonie van Geleen. Bestaande uit 4 geledingen, namelijk harmonieorkest, drumband, majorettes en jeugdorkest.
Wat is jullie positie binnen het muzikale landschap van de gemeente Sittard-Geleen?
De vereniging bestaat muzikaal uit een harmonie, drumband en jeugdorkest. Het hoofddoel van deze geledingen van de vereniging is mensen de gelegenheid bieden om gezamenlijk muziek te maken, in een gezellige en constructieve sfeer. Met continu aandacht voor het muzikale niveau van de vereniging, ligt onze focus op veel plezier maken en toewerken naar mooie, maar ook uitdagende optredens. De vereniging heeft een belangrijke taak binnen het werkgebied en daarbuiten. Om deze reden verlenen wij, waar mogelijk, graag onze medewerking aan maatschappelijke activiteiten en activiteiten georganiseerd door derden. Denk hierbij aan: Nationale Dodenherdenking, Koningsdag, carnavalsoptocht, processie, communies, opening braderie, Cecilia mis, serenades met jubilea etc. Daarnaast ontwikkelen we ook onze eigen activiteiten zoals de wijk-/zomerconcerten en andere optredens met de hele vereniging. We spelen een zo breed mogelijk repertoire, bestaande uit verschillende muziekstijlen en -stromingen. Zo zijn en blijven wij een aantrekkelijke vereniging voor muzikanten in alle leeftijdsgroepen en bereiken wij een breed publiek.
Hoe ben je betrokken geraakt bij deze vereniging en welke kwaliteiten moet de voorzitter meebrengen om ook een succesvolle voorzitter te zijn?
In 2009 leerde ik mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, kennen en kwam ik in aanraking met harmonie St. Cecilia. Monique was op dat moment al 17 jaar lid. De daaropvolgende jaren ben ik de vereniging steeds meer gaan waarderen en respecteren. Na een gesprek met Wim Heusschen en Tom Kleijkers ben ik eind 2013 toegetreden tot het bestuur. Tot die tijd had ik al ettelijke jaren bestuurlijke ervaring opgedaan bij andere verenigingen. Voor diegene die mijn vader en opa nog gekend hebben weten dat het verenigingsleven in mijn bloed zit. In de loop van 2014 ben ik gevraagd om voorzitter te worden van deze vereniging en heb ik volmondig ja opgezegd. Tot de dag van vandaag geen enkele spijt van. We hebben een geweldig bestuur en fantastische leden met vele talenten. Een voorzitter dient, met het managen op de mensen, een echte verbinder te zijn. Maar niet alleen voor een voorzitter, maar ook alle andere functies binnen het bestuur geldt, je bent zo sterk als de zwakste schakel. Binnen het bestuur heeft eenieder zijn/haar inbreng, taken en dus ook verantwoordelijkheden, samen vormen we een geweldig team. Als er een geweldig team staat en iedereen welwillend is om elkaar uit te helpen, denk ik dat je mag stellen dat je dan een succesvolle voorzitter bent.
Wat is je ultieme voorzittersmoment tot nu toe geweest?
Er is niet echt een ultiem voorzittersmoment te noemen. Zoals gezegd zijn de hoogtepunten zwaar overstijgend en hebben we veel mooie hoogtepunten mogen toevoegen aan de lijst van de vereniging. Als ik kijk naar de hoogtepunten in mijn voorzitterstijd zijn we onderscheiden met de Koninklijke erepenning en zijn we vereerd met een eigen straatnaam binnen Geleen. Tijdens ons jubileumjaar in 2016 hebben we een uniek TOP2000 concert gehouden op een unieke locatie, de kassen van Hoofs in Daniken Oud-Geleen. Een hele uitdaging om dit geregeld te krijgen, maar we hebben het gedaan. Het maakt mij dan ook ontzettend trots dat we hier iets moois en unieks hebben neergezet waar nog lang over gesproken wordt. In de daaropvolgende jaren zijn we doorgegaan met het organiseren van grote concerten met gastartiesten in combinatie met een stuk theater. Klinkt wellicht raar, maar na de Coronatijd hebben we maar 2 leden van onze ledenlijst hoeven af te strepen. Leden die tijdens deze onzekere tijd de vereniging niet misten en daardoor besloten om zich af te melden. Als ik hoor hoe dit bij andere verenigingen is gegaan ben ik er trots op dat deze vereniging laat zien een echte hechte vereniging te zijn.
Leg eens uit waarom we naar “In Gelaen van de kaart” moeten komen op 2 december a.s. in de Hanenhof?
Harmonie St. Cecilia 1866 bruist van energie en aanstekelijk muzikaal enthousiasme. Vorig jaar nog, lanceerde onze vereniging met veel succes het Geleens kaartspel. Een idee om Geleen letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten met gebouwen, monumenten maar ook het rijkelijk verenigingsleven. In dit kader ook weer eens de hoogste tijd dus om opnieuw een themaconcert te organiseren en wel op zaterdag 2 december 2023 met als thema: ‘In Gelaen van de kaart’. Tijdens deze muzikale theater-avond word je door Marcha en Peter meegenomen in een kroegentocht door Geleen. De kroegen zijn herkenbaar in Geleen en uiteraard is in elke kroeg een ander themafeest bezig. Van sport, tot Hollands tot pop zal voorbijkomen. Peter komt speciaal naar Geleen voor de bruiloft van zijn schoonmoeder, maar zal hij op tijd thuiskomen na de kroegentocht? Het belooft een dynamische show te worden, waarbij de regie in handen is van Mike Severens. Marcha wordt gespeeld door Lonne Kielen en Peter door Bart Wolters. Uiteraard wordt het geheel muzikaal omkleed door ons harmonieorkest en de drumband en zullen ook onze majoretten de show aanvullen.
Daarnaast wordt het muzikale deel ondersteund door enkele muzikanten op o.a. basgitaar en toetsen. Gezongen wordt onder andere door Bas Kielen en Maurice Geilen. De zeer gevarieerde en muzikale invulling maakt het geheel tot een afwisselende, ludieke avond. Een ‘Must See’ dus!
Hebben jullie voldoende bestuursleden? Hoe komen jullie daaraan?
Momenteel hebben we een zevental bestuursleden. Waarvan er drie zijn die geen zitting hebben in een van de geledingen binnen de vereniging, maar net zoals mezelf een sneller kloppend hart hebben voor de vereniging. Cor, penningmeester, is via zijn buurman en buurvrouw met de vereniging in aanraking gekomen. Désirée, algemeen bestuurslid, haar dochter speelt bij de vereniging. En in mijn geval mijn vrouw. Annemiek, Tom en Kian spelen in het harmonieorkest en Eloy speelt zowel bij harmonieorkest als de drumband. Er is een gezonde doorstroom van bestuursleden, ook op leeftijd. Begin dit jaar hebben we nieuw bestuurslid Kian mogen toevoegen aan de bestuurstafel na unaniem besluit door de ledenvergadering. Kian is 20 jaar oud en speelt trompet binnen onze vereniging. Het is fantastisch om te zien dat verenigingsmensen op deze leeftijd zich aanmelden om nog meer voor de vereniging te willen betekenen dan ze al doen. Momenteel zijn we op zoek naar een nieuwe voorzitter. Afgelopen bestuursvergadering heb ik dit besluit aan mijn medebestuursleden medegedeeld en vervolgens zijn alle leden geïnformeerd. Per komende ledenvergadering, april 2024, zal ik het voorzittersstokje overdragen. Dit was absoluut geen makkelijk besluit na 10 jaar voorzitterstijd, welke ik met heel veel plezier en enthousiasme heb ingevuld. Door de combinatie van mijn drukke baan en andere verenigingsactiviteiten met de kinderen ben ik tot dit besluit gekomen. Dus als er mensen zijn die dit lezen en interesse hebben in een bestuursfunctie en/of voorzittersrol, neem vrijblijvend contact met me op.
Is er voldoende samenwerking binnen het verenigingsleven van Oud-Geleen en de Kluis en welk effect geeft dat?
Er is voldoende samenwerking tussen verenigingen in Oud-Geleen en de Kluis. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Samen met de schutterij HH. Marcellinus en Petrus uit Oud-Geleen openen we al jaren samen de braderie van Oud-Geleen, maar ook samen tijdens de mei-denplanting van de Jonkheid in Oud-Geleen. In de wijk de Kluis hebben we een goede samenwerking met VV De Sjoutvotte waar we gezamenlijk door de straten trekken tijdens de activiteiten vlag hijsen en een serenade geven bij de prinselijke residentie. Ook voor de organisaties is het natuurlijk fantastisch dat verenigingen zich samenpakken in de gemeenschap.
Social media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, maar zijn die ook belangrijk voor harmonie St. Cecilia 1866?
We maken gebruik van onze website en verschillende social mediakanalen. Inderdaad in deze tijd niet meer weg te denken in onze maatschappij. Het mooie van social media gebruik is dat je elke dag je leden en volgers op de hoogte kunt houden van wat er speelt binnen jouw vereniging. Het is een laagdrempelige manier van engagement. Een goede foto met daaronder een korte begeleidende tekst helpt ons om in één oogopslag duidelijk te maken: dat is onze post! Als dit ook nog eens verder wordt gedeeld door onze volgers wordt ons gebied bereiken we een zo groot mogelijk aantal mensen. We weten ook dat we hier niet alle doelgroepen mee raken, maar daar gebruiken we dan weer andere kanalen voor.
Wil je nog gebruik maken van een slotwoord? Is er een vraag niet gesteld, die je graag had willen beantwoorden?
Of je nu veel, weinig of geen muzikale ervaring hebt staat voor iedereen de verenigingsdeur open bij harmonie St. Cecilia. Ik hoop vele mensen te ontmoeten tijdens onze activiteiten en nodig ook mensen uit om mij aan te spreken voor meer info of wat dan ook.
Zeker op ons grote theaterconcert op zaterdag 2 december in de Hanenhof in Geleen. Het belooft een spectaculaire avond te worden. Houdt onze social mediakanalen in de gaten, zoek op harmoniegeleen. Kaarten zijn te bestellen via onze site www.harmoniegeleen.nl.
Voor sponsoring en vragen kan gemaild worden naar themaconcert@harmoniegeleen.nl.