Mijn naam is Tom Janssen, ik ben 40 jaar en woon in Sittard. Sinds 2017 ben ik voorzitter van het Alternatief Schuttersfeest Sittard ofwel ’t Alternatief Sjöttefees Zitterd.

Tekst Bert Wassenberg

Kun je in het kort uitleggen wat het Alternatief Sjöttefees inhoudt?
Zoals de naam al aangeeft, is het evenement een parodie op een echt schuttersfeest. Na een ludiek défilé, waarin de deelnemende vriendengroepen, kapèlkes en verenigingen zich presenteren aan een Jury, schieten zij op een ‘vogel’ van piepschuim. 

Het lid dat de vogel uiteindelijk ‘afschiet’, is Koning(in) van zijn vereniging. Alle Koningen schieten vervolgens op een nieuwe vogel om de Keizerstitel. De Keizer is vervolgens – samen met zijn vereniging – verplicht om in het daaropvolgende jaar een Keizersfeest aan te bieden aan het volk van Sittard. En dit al sinds 1975.

Vertel eens in het kort iets over de ontstaansgeschiedenis van jullie evenement?
We moeten hiervoor teruggaan naar begin jaren ’70. Zef Paquay, een naam die de échte Sittardenaar bekend in de oren zal klinken, nodigde een vriendengroep thuis uit om hen te bedanken voor de hulp tijdens het verbouwen van zijn huis. Naast een hapje en een drankje werd het ‘Vogelsjeite’ een zeer succesvol onderdeel van de middag. Een traditie was geboren…

Wie organiseert het evenement elk jaar? Is er een speciale rolverdeling? 
De organisatie vindt plaats in samenwerking tussen een delegatie van de Auwt Prinse Zitterd en Club Woovan. Dit gaat in goede harmonie en binnen onze ‘commissie’ worden de taken netjes verdeeld!

Wie gaan allemaal meedoen met dit evenement dit jaar?
Dit jaar schieten er 21 verenigingen mee. Hier zitten verenigingen bij die al vanaf het 1e jaar deelnemen en deze traditie doorgeven binnen de vereniging, maar ook een vereniging die nu ‘pas’ voor de 2e keer haar opwachting maakt. Het is voor iedere club ook écht een dag waarnaar wordt uitgekeken: met je vrienden een dag lol en plezier beleven.

Het is een bijzondere editie dit jaar. Wat kun je daarover vertellen?
Het is het 50e jaar dat het Alternatief Sjöttefees bestaat. We gaan op een aantal manieren de aandacht vestigen op deze bijzondere mijlpaal. Zo proberen we zoveel mogelijk – nog in leven zijnde – Keizers als eregast aanwezig te laten zijn. 

Welke kwaliteiten moet de voorzitter meebrengen om ook een succesvolle voorzitter te zijn?

Haha nou…..daar is niet veel speciaals voor nodig, hoor. Je moet het vooral leuk vinden om met andere vrijwilligers een mooie dag voor vele Sittardenaren te mogen organiseren.

Waar wordt het evenement gehouden en waarom?
Dit jaar vindt het Sjöttefees op zondag 8 september plaats op de Schootsvelden, in het centrum van Sittard. Een mooie, toegankelijke en centrale plek in onze stad. Goed bereikbaar voor iedereen!

Er wordt ook een optocht georganiseerd. Wie loopt allemaal mee en hoe verloopt de route?
Tijdens de Optocht lopen alle verenigingen door het centrum van Sittard, van de Schootsvelden door de winkelstraat, over de Markt weer terug naar de Schootsvelden. Zij worden hierbij begeleid door de nodige Zaate Hermeniekes. Ieder jaar weer een kleurrijk en ludiek spektakel!

Werpt het gebruik van social media zijn vruchten af? Maken jullie buiten Facebook nog gebruik van andere media?
Social Media is ook voor een evenement als het onze niet meer weg te denken. Met ludieke en informatieve posts communiceren wij met onze achterban en proberen wij mensen te betrekken bij het evenement.

   

Hoe staat het met de financiën? Dat gaat allemaal probleemloos? 

Nou, breek me de bek niet open! Nee, zonder gekheid: wij zijn dankbaar dat we ieder jaar gesteund worden door trouwe sponsoren. En, ook de drankomzet draagt bij aan een gezonde exploitatie! Kortom: wij zijn een kerngezonde club! 

Heb je nog wat wetenswaardigs over de Keizerin en het Keizersmaol? Waarom moeten de mensen de tweede zondag van september beslist naar Zitterd komen?
Het Keizersmaal wordt dit jaar georganiseerd door de Ex-Missen Oktoberfeest. Zij bieden dit aan namens Keizerin Minouche, die afgelopen jaar de vogel wist af te schieten. De invulling van dit Keizesjmaol blijft tot het laatste moment een verrassing…..