De gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein lanceren een gezamenlijke ontdekkingskaart waarmee bezoekers en inwoners ‘De Grensmaasvallei’ kunnen ontdekken. De ontdekkingskaart zit boordevol informatie en tips over alles wat er in de regio kan worden gedaan. De kaart met als titel ‘Verwonderen in de Grensmaasvallei’ is tweetalig, zodat ook Duitse bezoekers direct op pad kunnen in dit voor velen nog onontdekte gebied. 

De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein hebben ieder een eigen toeristisch-recreatief profiel en positionering binnen de regio Zuid-Limburg. Bestuurlijk staan de drie gemeenten bekend als de ‘Westelijke Mijnstreek’. Visit Zuid-Limburg noemt deze regio al meerdere jaren ‘De Grensmaasvallei’, omdat de regio een groene vallei is die via de Maas grenst aan België en in het oosten aan Duitsland. Een regio vol cultuurhistorie, natuur, onontdekte pareltjes en een historische vestingstad.

Bezoek de Grensmaasvallei

De Grensmaasvallei zit boordevol verhalen en verrassingen. Op het eerste gezicht lijkt het gebied sterk verstedelijkt met veel industrie. Maar wie even verder kijkt ontdekt een veelzijdige, natuurrijke, historische regio vol levensgenieters. De ontdekkingskaart geeft iedereen tips die je niet mag missen. Bezoek bijvoorbeeld eens een van de vele topevenementen zoals het Sint Rosa festival in Sittard of het Oogstdankfeest in Stein. Flaneren en shoppen doe je in Limburgs grootste overdekte winkelcentrum Makado in Beek of door de gezellige straatjes van vestingstad Sittard. Genieten van de mooiste wandel- en fietsroutes kan onder andere in het Geleenbeekdal, het RivierPark Maasvallei of een van vele bossen en natuurgebieden. Of bezoek met de fiets drie landen op één dag met behulp van veerpontjes en bruggen.

Ook voor families zijn er volop mogelijkheden zoals het bezoeken van het Kasteelpark Born, belevenispark het Steinerbos of een Escape Room. Liever sportief erop uit? Dan kun je je krachten onder andere testen bij klimcentrum I-VY, het Tom Dumoulin Bikepark Sittard en het Mini Bikepark in Beek. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele restaurants en bijzondere musea zoals het Historiehuis van de Maasvallei en Het Nieuwe Domein. Wanneer kom jij je verwonderen in de Grensmaasvallei?

Oerboeren en wonderen

Wist je dat de Grensmaasvallei de oudste bewoonde regio van Nederland is? 7.000 jaar geleden vestigden zich hier de eerste Nederlandse boeren, genaamd de bandkeramiekers. Meer over dit belangrijke stuk geschiedenis ontdek je tijdens het fietsen van de Museumlus van de Oerboer route. Met deze fietstocht ga je 7.000 jaar terug in de tijd. Tevens is de Grensmaasvallei rijk aan religieuze gebouwen. Deze plekken zitten vol met wonderbaarlijke verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering. Op de verwonderplekken langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen, een wonderlijke virtuele ervaring op je eigen smartphone. Meer over de Oerboer route is te vinden op visitzuidlimburg.nl/oerboeren en de Route vol Verwondering via visitzuidlimburg.nl/routevolverwondering.

Meer informatie & Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen

De ontdekkingskaart gratis verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg vestigingen, in de folderrekken van aangesloten Visit Zuid-Limburg accommodaties en bij meerdere toeristische locaties in het aanliggende Duitse grensgebied. Meer weten over de Grensmaasvallei? Bezoek dan de online pagina visitzuidlimurg.nl/grensmaasvallei. Breng ook een bezoek aan de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen (Rosmolenstraat 2). Hier krijg je toeristische informatie en beleef je Sittard-Geleen en de omgeving op interactieve wijze. Ontdek 7.000 jaar aan levensverhalen, speel en win de cultuurquiz, wandel in het wandelrad en luister naar de tips van de locals. Een inspirerende belevenis. Loop er ook binnen voor het uitgebreide assortiment aan streekproducten, cadeauartikelen en VVV Cadeaukaarten.