Vorige maand heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen besloten om de rest van dit jaar geen parkeergelden te heffen tijdens de wekelijkse koopzondag. Vanaf zondag 26 mei is het parkeren in het centrum van Sittard op koopzondagen daarom gratis. Ook in de parkeergarages.

Stimulans

Recent besloten meer ondernemers in het centrum van Sittard om voortaan gebruik te maken van de mogelijkheid om op zondag open te gaan. De gemeenteraad wil dit initiatief van de ondernemers graag stimuleren door het parkeren op deze dagen gratis te maken. Met dit besluit wil de gemeenteraad bijdragen aan het welslagen van de wekelijkse koopzondag. Om zo snel mogelijk aan te haken bij de vernieuwde wekelijkse koopzondag en maximaal te profiteren van de proefperiode, zette de raad in op invoering vóór 2 juni 2024.

Fabulous 2024
Hoewel het invoeren van het gratis parkeren op zondag technisch nog best een uitdaging was, is het toch gelukt. Zelfs nog een week eerder dan gepland, namelijk vanaf 26 mei.
Dit was een wens van het Centrum Management Sittard omdat zij in het weekend van 25 en 26 mei in Sittard het Fabulous 2024! evenement organiseren. Op zondag staat de Fabulous Fashion Show op het programma, waarbij op een grote catwalk op de Markt de mooiste collecties van ondernemers uit de binnenstad gepresenteerd worden.
Een perfecte gelegenheid dus om de gratis koopzondag te introduceren.

Parkeertarieven

Los van dit besluit kijkt het gemeentebestuur ook breder naar de mogelijkheden om parkeertarieven gericht in te zetten. Wethouder Leon Geilen vindt een integrale aanpak belangrijk: “We kijken op dit moment bijvoorbeeld ook naar de parkeertarieven voor het centrum van Geleen. Het nieuwe detailhandelsbeleid dat de raad in december heeft vastgesteld maakt onderscheid tussen verschillende winkelgebieden, dat kan dan ook vragen om onderscheid in parkeertarieven. Maar er zijn ook andere dingen die een rol spelen; zo willen we bijvoorbeeld ook stimuleren dat mensen voor korte afstanden wat vaker de fiets nemen. In dat licht wil ik ook wel even opmerken dat het ‘fietsparkeren’ altijd gratis is.”