Door Ray Simoen
De energieprijzen blijven onrustbarend hoog, gas heeft onderhand de waarde van goud en van de prijsschommelingen word je misselijker dan van dagenlang ritjes maken in de Python in de Efteling. Maar elk nadeel heeft, zoals we weten van Nederlands enige voetbalgodheid, ook zijn voordeel, zeker voor de gemeente Sittard. De gaskraan in het gemeentehuis kan dicht. Het belooft een heel warm najaar te worden. Lang zijn de hangijzers niet zo heet geweest en zelden zijn de gemoederen zo verhit geraakt. Het oproer kraait uit volle borst, in en buiten de raad.
Blote billen
Glanerbrook is al sinds de eerste steen was gelegd een loodzware, financiële steen op de maag van deze gemeente. Miljoenen zijn er al in gepompt, miljoenen zullen er weer ingestoken moeten worden. Maar hoeveel miljoenen? Dat is het eeuwige raadsel: Glanerbrook weet elke keer weer alle records te breken. Niet de geraamde 9 miljoen euro kostte het om het sportcomplex te bouwen en te openen maar 12 miljoen. Een financiële ramp voor de toenmalige gemeente Geleen, maar burgemeester Lurvink wuifde indertijd de roep om sluiting van dit financiële zwarte gat met zijn bekende witte zakdoekje weg, de grandeur van Geleen mocht een cent extra kosten. En nu, een nog grotere kostenoverschrijding van maar liefst 26 miljoen om het krakkemikkige sportcentrum bij de tijd te brengen. Verontwaardiging alom: Hoe is zo’n giga misrekening tot stand gekomen? Wie heeft dat op zijn geweten? Raad is rep en roer, ‘de onderste steen moet bovenkomen’. Maar roepen is makkelijk, de daad bij dat geroep voegen ligt lastiger voor veel partijen. Want er zouden lieden met de billen bloot moeten, die liever de grote broek aan houden. Hoge heren hebben liever geen gure wind op de blote billen. De Rekenkamer mag nu aan de slag om te achterhalen hoe dit mega gat, vele malen groter dan die in het asfalt van de wielerbaan, tot stand is gekomen. ‘En graag een beetje snel’, gaven raadsfracties de Rekenkamerleden vorige week ongeduldig te verstaan. Onmogelijke opgave voor de vier Rekenkamerleden, die deze loodzware en omvangrijke klus moeten klaren in hun vrije tijd. Alle vier doen ze het lidmaatschap van de Rekenkamer er bij, ze hebben allen een veeleisende baan elders. Debbie Heesakkers, moeder van twee kinderen en werkzaam bij Woningcorporatie Woonzorg zei in 2021 bij haar benoeming tot voorzitter van de Rekenkamer, dat ze vereerd was dat ze de gemeente Sittard-Geleen ,,mag helpen”. Maar toen wist ze, net als de andere drie leden van de Rekenkamer, niet wat voor politiek hypergevoelige en ingewikkelde klus haar te wachten stond: een klus bovendien die een commissie van zes raadsleden zelf aangaf niet aan te kunnen.
Opwinding
En als komt vast te staan hoe dit Glanerbrook gat is ontstaan, dan moet beslist worden hoe dit gat gedicht gaat worden. Hier en daar wat schrappen in Glanerbrook zal niet helpen. En dan? Gaat de renovatie van zwembad, sporthal en buitenvelden van het Anker- het verkiezingscadeau van zes ton van GOB aan Born, Buchten en Holtum- eraan? Of gaan de belastingen gewoon weer wat omhoog? Voel je de temperatuur al omhoog gaan. En dan wacht het andere hete hangijzer- de toekomst van het vroegere Euregionaal Sport Centrum en de aangrenzende Schwienswei- nog op een besluit van de vroede vaderen en moeders van de gemeenteraad.
Schisma in Sittard dreigt. In de raad tekent zich een meerderheid af voor de bouw van een ‘ecopark’ met circa 200 vakantiehuisjes. Dat zou goed zijn voor de kas van de gemeente en de winkeliers in de binnenstad omdat de ‘ecoparkers’ hun vakantiegeld gaan opmaken in de binnenstad, aldus de voorstanders. Toenemend verzet komt er van buiten de raad. Burgers willen geen vakantiepark, hooguit enkele tiny huisjes, veel ongestoord groen en zonnepanelen om het buitenzwembad te kunnen verwarmen.
De tegenstellingen verscherpen zich, het debat zal nog verder verhit raken. Dus als je het de komende maanden koud hebt thuis, ga een avondje naar het gemeentehuis. Daar is het loeiheet van de opwinding en kun je je warmen aan de verhitte debatten. Niet te hopen dat je de kou om het hart slaat als je hoort van een verhoging van gemeentelijke belastingen om de tochtgaten in de begroting te dichten.