Voor het eerst in het bestaan van het Kinjer-OLS nemen maar liefst 33 kinderschutterijen deel. De kinderen dromen ervan om net als de grote schutters stoer te paraderen, in spannende uniformen. 

Op donderdag 27 juli komen die kinderen bij elkaar tijdens het Kinjer-OLS. Op maar liefst 32 scholen in Nederlands en Belgisch Limburg hebben ze zich voorbereid op de optocht. Een vertederend schouwspel dat veel bewondering oproept bij de duizenden toeschouwers. Met na de optocht nog een groot feest, helemaal op zijn Limburgs, met limonade en gezellige artiesten. (En ook wel schuttersbier voor de pappa´s en mama´s, opa´s en oma´s en andere bezoekers). En ook nog eens helemaal voor niks, de toegang is gratis. Dit wordt een unieke dag vol kinder-schutters-pret, u bent van harte welkom dit vertederende festijn mee te beleven. Laat je betoveren door het aanstekelijke enthousiasme van de kinderen, het zal u goed doen.

Schoolschutterijen

Sinds de eerste editie van het Kinjer-OLS in 2005 in Wessem is het initiatief uitgegroeid tot een enorm evenement, waarbij kinderen kennismaken met de schutterswereld en de bijbehorende cultuur. Elke deelnemende schoolpresenteert zich tijdens de optocht aan een grote groep fans. De voorbije jaren is het aantal toeschouwers van het schuttersfeest voor kinderen gegroeid tot zo’n 20.000.

De scholen zijn afgelopen tijd samen met de betrokken schutterij in hun dorp of gemeente aan de slag gegaan om het schutterswezen te verkennen. De kinderen leren marcheren, schieten met de luchtdrukbuks, musiceren en ontwerpen en maken van kostuums en bijbehorende attributen. Samen bedenken ze een yell, waarmee ze de school aan het publiek presenteren. Wekenlang wordt samen geoefend, zodat ze op de dag van het Kinjer-OLS een echte schoolschutterij vormen.

Programma

Het programma start om 9:30 uur. De optocht vertrekt om 10:30 uur. Om 14:45 starten de gratis optredens met Danny Pauwels en John Tana. Kijk voor het volledige programma op: https://www.ols2024.eu/kinjer-ols/programma-kinjer-ols/