Van 30 maart tot en met 5 april vindt de Nationale Museumweek plaats. Eén week lang mogen Museumkaarthouders hun kaart uitlenen aan een bekende, waarmee diegene gratis in plaats van de kaarthouder een entree-ticket krijgt. Kinderen en jeugd tot 18 jaar mogen altijd gratis het museum in! Museum Het Nieuwe Domein in Sittard grijpt de gelegenheid aan om het voorjaar én de kunst te vieren met een bomvol programma aan te bezoeken tentoonstellingen en een gevarieerd aantal gratis extra activiteiten. Van workshops tot rondleidingen en nog veel meer – het museum viert dit paasweekend cultuur!

Tentoonstellingen, workshops & rondleidingen

Tijdens het Museumweek(end) neemt curator Guus van Engelshoven bezoekers mee op een wonderlijke verkenningsreis langs de verschillende kunstwerken in de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere van Joseph Sassoon Semah, ook kunnen kinderen zelf op pad door de tentoonstelling met de vinderstas. Kunstenaar André Dieteren leidt bezoekers zelf rond door zijn eigen tentoonstelling Tegenstrijd waarna ze vervolgens, geïnspireerd door zijn kleurrijke schilderijen, in een workshop hun eigen abstracte kunstwerk kunnen creëren. De workshop is bedoeld voor iedereen, dus zowel kinderen als volwassenen kunnen deelnemen. Kunstbende Limburg staat ook klaar met een feestelijke workhop rondom hun tentoonstelling EXPO.

Wandel mee door erfgoed in Sittard-Geleen

In het kader van de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere, heeft stadsarchivaris Peer Boselie een wandeling door het joodse verleden van het centrum van Sittard gecreëerd. Ook in onze regio heeft de joodse gemeenschap heel oude wortels. Veel erfgoed is helaas verdwenen, maar locaties zijn er nog en de verhalen bleven. Naast de wandeling kunnen bezoekers ook de verborgen schatten van het Stadsarchief van Sittard-Geleen ontdekken tijdens een boeiende rondleiding van Peter Schulpen. In het Stadsarchief wordt namelijk 6 kilometer aan archiefstukken bewaard, variërend van oude kaarten en foto’s, tot gedichten en verhalen. Aanmelden kan alleen via regioarchief@sittard-geleen.nl