Doorstart Media staat klaar om straks dé omroep van deze regio te zijn. Dat laat de omroep zondag 23 juni tijdens de open dag in Plinthos zien. Daar zijn een radio en tv studio gebouwd zodat het publiek kan zien hoe de regionale omroep van de toekomst werkt. ,,Ook kunnen bezoekers zelf actief meedoen aan een radio of tv programma. Doel is om met zoveel mogelijk nieuwe medewerkers Doorstart tot dé beste omroep voor de westelijke mijnstreek te maken”, geeft hoofdredacteur Bert Salden aan. 

Door Ray Simoen

Spannende weken breken aan voor de 35 vrijwilligers, die dagelijks actief zijn om de radio en tv uitzendingen van Doorstart Media steeds aantrekkelijker te maken voor de inwoners van deze regio. Het gebouw van Plinthos aan de rand van Oud-Geleen wordt omgebouwd tot (tijdelijke) radio en tv studio. Op zondag 23 juni houdt de tv en radio zender open dag van 11-15 uur. ,,We willen aan iedereen in deze regio laten zien wie we zijn, wat we kunnen en wat we willen. Onze medewerkers geven graag uitleg over alle facetten van de radio en tv-programma’s, die we maken”, geeft hoofdredacteur Bert Salden aan. ,,Daarnaast kan iedereen actief meedoen aan een radio- en tv programma, dat later wordt uitgezonden. Je kunt mee een radio of tv programma presenteren, een plaat aanvragen, iemand interviewen of als side-kick meedoen aan een uitzending. Ook voor wie meer van techniek houdt en liever niet in beeld is of achter een microfoon zit, is het interessant om met een beeld- en geluidtechnicus te praten. Want we willen graag meer medewerkers hebben om in de toekomst nog betere programma’s te maken,” zegt radio-medewerker Michel van Dijke enthousiast.

Greutsj

Hij is de nieuwste aanwinst van Doorstart en praat gloedvol over zijn radioprogramma Kletsklank, dat via livestream op youtube wordt uitgezonden. ,,Kletsklank maken de jongeren van Greutsj en ik samen. We besteden aandacht aan popmuziek uit de regio en aan zaken, die jongeren raken. Zo hebben we bij het programma over ‘vapen’ een longarts en Marion Hulst van de GGD-Zuid-Limburg geïnterviewd. Ook hebben we het gehad over stress en drankproblemen bij jongeren in onze regio. De jongeren van Greutsj hadden eerst schroom maar nu vinden ze het erg leuk en spannend om mensen te interviewen”, zegt Van Dijke opgetogen. Inmiddels heeft Kletsklank een grote schare vaste luisteraars. ,,Dit jongerenprogramma is een prima aanvulling op onze andere radio-uitzendingen, zoals Giel Scholtes’ blues-programma, Huub Aelfers met zijn rock-avond, de dialectmuziek, die Ton Lexis presenteert en de talkshow van Miriam van Es en Riet Julicher op zondagmorgen. Op Doorstart tv streven dezelfde veelzijdigheid na door elke dag aandacht te besteden aan een aansprekend event in de regio,” licht Bert Salden toe. 

Zendmachtiging

Hij toont zich ook erg ingenomen met de nauwe samenwerking die Doorstart inmiddels heeft met Stichting Out of The Box van Michiel Verheul en Carmen Korsten in Born. ,,Out of the Box heeft niet alleen een professionele tv studio maar beschikt over een schat aan kennis en ervaring op het gebied van multimedia, creatieve coaching en regisseren en produceren van radio- en tv uitzendingen.”

De Open dag maakt deel uit van het streven om dit jaar een zendmachtiging te verwerven zodat Doorstart ook via de kabel kan worden uitgezonden en teven aanspraak kan maken op gemeentelijke subsidies. Deze maand dient Doorstart bij het Commissariaat voor de Media de aanvraag voor een zendmachtiging in. Vervolgens geeft dit Commissariaat zijn advies over deze aanvraag aan de gemeenteraden van Sittard-Geleen, Beek en Stein. De gemeenteraden beslissen dan aan wie de zendmachtiging verleend wordt, aan Doorstart Media of aan Bie-Os. ,,Maar het kan ook zijn dat één gemeente een andere keuze maakt dan de anderen en dan verder gaat met de omroep van zijn keuze.” geeft hoofdredacteur Salden aan. Hij geeft aan dat Doorstart graag gehoor had gegeven aan het verzoek van de drie gemeentes om samen te gaan werken met Bie-Os, de andere in deze regio actieve radio- en tv zender zodat in de westelijke mijnstreek één streekomroep actief zou zijn. ,,We hebben diverse pogingen ondernomen om met Bie-Os te praten over samenwerking. Maar we kregen niet eens antwoord op onze verzoeken tot een gesprek. Geen enkele reactie ontvingen wij, noch de personen die wilden bemiddelen om het gesprek op gang te brengen. Heel jammer. Want ondanks dat wij ons van Bie Os afgescheiden hebben wegens dictatoriaal gedrag van het echtpaar dat de touwtjes in handen heeft bij Bie Os, zijn we ervan overtuigd dat samenwerking mogelijk moet zijn”, geeft Salden aan. Hij benadrukt het ,,uiterst belangrijk” te vinden dat deze regio een goed functionerende streekomroep heeft. ,,Wij van Doorstart doen er alles aan om met onze uitzendingen deze mooie regio een eigen gezicht en geluid te geven. Vandaar dat we alles op alles zetten om de zendmachtiging te verwerven, met steun van de ruim 4500 kijkers en luisteraars, die we nu al hebben.”

Kijk en luister naar Doorstart via: www.doorstart-media.nl, www.sittard-geleen.nieuws.nl, www.youtube.com/@doorstart-tv, www.facebook.com/doorstartmedia

 

 

Foto Françoise Petersen