De Brabander Adrie Demming (Roosendaal) greep in de Biljartacademie in Sittard de nationale titel in de Excellentklasse door in een ware thriller de andere finalist Paul Bruijstens te verslaan. De ene thriller op het Nederlands kampioenschap Excellentklasse was nog niet gespeeld, toen de andere zich alweer aankondigde. De uiteindelijke kampioen, Adrie Demming uit Roosendaal, speelde twee keer de hoofdrol. De Brabander toonde zijn stalen zenuwen, eerst in de halve finale tegen Menno de Vries (35-34), daarna in de finale tegen Paul Bruijstens (35-33). Het was de ontknoping van het fraaie kampioenschap, dit weekend gespeeld in De Biljartacademie in Sittard. Het veld van zestien spelers werd bepaald door de nationale ranglijst: de zestien die de Masters hadden gemist. De kanshebbers op voorhand? Paul Bruijstens, Adrie Demming, Menno de Vries en Jack van Peer. De uiteindelijk beste twee voor de finale: Adrie Demming en Paul Bruijstens.

De aanloop met zestien leverde Frits Broeders als beste speler op met 6 matchpunten en 1.153 voor Menno de Vries, ook met zes matchpunten. Vijf spelers eindigden met 4 matchpunten. Adrie Demming omdat hij zijn partij tegen Robert Koster verloor met 35-26 in 31, Jack van Peer door een nederlaag tegen Wilco van Wijk, die ook met 4 punten eindigde, Paul Bruijstens (alleen verlies tegen Menno de Vries) en Bert van Manen, die met 4 matchpunten naar de knock-outs ging, maar na die voorronden om gezondheidsreden moest afzeggen.

Beste partij in die voorronden werd gespeeld door Adrie Demming, die Bert van Manen versloeg met 35-14 in 18 beurten. Frits Broeders deed er niet veel voor onder met 35-9 in 19 tegen Charles Mekes. En Wilco van Wijk klopte Jack van Peer met 35-18 in 21. Hoogste serie in dat voortraject: Paul Bruijstens, de latere finalist, met 10.

Drie winnaars in de kwartfinales (zonder Bert van Manen en Menno de Vries dus met een walk-over) waren aan elkaar gewaagd. Huub Adriaanse won van Frits Broeders met 35-27 in 21, Paul Bruijstens was de betere van Jack van Peer met 35-19 in 22 en Adrie Demming was Wilco van Wijk de baas met 35-19 in 21. Het leidde tot de halve finales met Bruijstens-Adriaanse en Demming-De Vries.

Paul Bruijstens won afgetekend van Huub Adriaanse met 35-23 in 30, Adrie Demming vocht zijn eerste slijtageslag uit met Menno de Vries en won op één schamel puntje: 35-34 in 32. Die spanning, maar dan op een nog hoger niveau, tekende zich ook af in het slot van de finale. Adrie Demming ging tenslotte naar de hoofdprijs met 35-33 in 21 (moyennes 1.6661.571). Hoogste serie van de knock-outs: Paul Bruijstens met 11. Voor Adrie Demming was het zijn eerste optreden in de Excellentklasse. Vorig jaar plaatste hij zich voor de Masters. Over de finalepartij zei hij: ,,Het was een hele partij haasje over, met een score die een finale waardig was.”

Tekst Frits Bakker.
Foto podium Paul Brekelmans