In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 58 vermiste katten gerapporteerd aan hen in Sittard-Geleen gedurende het jaar 2023

Totaal aantal vermissingen

Uit de analyse blijkt dat Sittard-Geleen een totaal van 52 vermiste katten heeft gemeld in 2023, waarbij Sittard met 30 vermiste katten het hoogste aantal rapporteert binnen de regio, gevolgd door Geleen met 19 gevallen. Het aantal vermiste katten in de kleinere plaatsen Munstergeleen en Guttecoven is aanzienlijk lager, respectievelijk 2 en 1 vermiste kat.
 
Terugvindpercentage
67% van de baasjes in Sittard-Geleen vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Sittard-Geleen is 1 dagen en 15 uur.
 
Heet je kat Billy? Opletten geblazen
De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is dinsdag, met de maand mei als piekperiode (11 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”
 
En als je kat Billy heet; in Sittard-Geleen staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 2 geregistreerde vermissingen.
 
Digitale advertenties
Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Sittard-Geleen maakte 16% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 6142 weergaven per vermist huisdier.
 
David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.
Bron PetRadar
Foto Andriyko Podilnyk