In Kenia staan veel vrouwen met kinderen er alleen voor. Zij hebben het vaak niet breed. Er zijn weinig voorzieningen in Kenia en de weduwe moet haar gezin zien te onderhouden van het land. Dat is nog knap lastig, zag oud-leraar Ben Bongers uit Sittard toen hij vorig jaar bij de familie van een kennis in het dorpje Oindo op bezoek was. Hij besloot te helpen.

Tijdens zijn bezoek aan Oindo maakte Ben een wandeling naar het Victoriameer. Daar kwam hij vrouwen tegen die iedere dag kilometers lopen voor water voor het land. Kostbare tijd, die niet kan worden besteed aan werk of zorg voor de kinderen.

Simpele oplossingen
Zijn gastgezin stelde samen met Ben twee ezels en een wagen beschikbaar. Zo kan er in één keer 500 liter water worden opgehaald. Een groep weduwen uit het dorp nam de taak op zich het watertransportsysteem te beheren. Dat was het begin van Shine A Light Widows & Orphans: een project van en voor weduwen om de leefomstandigheden van weduwen en wezen in Oindo te verbeteren. 

Wilde Ganzen
Terug in Nederland ging Ben een samenwerking aan met Wilde Ganzen, een organisatie die al meer dan 65 jaar kleine ontwikkelingsprojecten steunt. Samen maakten ze plannen om de groep weduwen te ondersteunen. “Door tijdelijk te investeren in hun projecten, kunnen de vrouwen iets opzetten om zelf geld te verdienen. Zo kunnen zij weer andere problemen aanpakken en een steeds groter verschil maken”, vertelt Ben. 

Een stap vooruit
En dat lijkt veelbelovend. Hoewel het project nog maar net van start is, zijn er al veel ideeën. “Doordat de vrouwen niet meer elke dag water hoeven te halen, komt er ruimte vrij voor andere zaken. Zo zijn ze bezig met het inrichten van een bedrijfje voor het fabriceren van sisaltouw, een stevig touw gemaakt van natuurvezel, en zijn er plannen voor het opzetten van een naaiatelier.”

“Het allermooiste is dat er met relatief weinig geld al een groot verschil kan worden gemaakt in het leven van de weduwen en wezen. En met elke stap vooruit komt er weer ruimte voor een nieuwe stap.”

Bent u enthousiast geworden of wilt u een bijdrage geven? Neem een kijkje op de website: www.salwo.nl 

Foto Wilde Ganzen