Marleen Boetzkes (71 jaar) uit Sittard geeft in haar vrije tijd trainingen door heel Limburg. Haar doel? Meer begrip voor dementie in de provincie creëren. “Ik hoop dat mensen na een training beter begrijpen hoe het is om met dementie te hebben en hoe je iemand kunt helpen. Bijna niemand ontkomt aan de ziekte. Als het mij – of een van mijn naasten – in de toekomst overkomt, dan ben ik ook blij als mensen dementievriendelijk met mij omgaan.” Het aantal mensen met dementie in Limburg neemt toe, van 23.000 nu naar 30.000 in 2030. De toename van het aantal mensen met dementie is precíes de reden waarom Samen dementievriendelijk op zoek is naar meer trainers zoals Marleen.
Een jaar onderweg
Het is 2022 als Marleen start als trainer bij Samen dementievriendelijk. De aanleiding? De impact van de ziekte op het leven van haar – helaas inmiddels overleden – schoonmoeder en 89-jarige buurvrouw. Inmiddels heeft Marleen trainingen aan uiteenlopende groepen gegeven, van MBO-studenten tot crematoriummedewerkers en politiehondenbegeleiders. “Je merkt dat men de training interessant vindt. Tot nu toe is iedereen positief geweest. Na een training ga ik dan ook altijd voldaan en blij weer naar huis.”
Leren door te doen
Tijdens de 2,5 uur durende training werkt Marleen met een gestructureerd programma. Ze probeert zo goed mogelijk uit te leggen wat het betekent om dementievriendelijk te zijn en hoe je zo soepel mogelijk met mensen met dementie omgaat. “En ik leg de ziekte zo luchtig mogelijk uit.” Daarna volgen rollenspellen met praktijkvoorbeelden. “De rollenspellen spits ik altijd toe op de organisatie en voeg elementen toe die kenmerkend kunnen zijn voor mensen met dementie, zoals onrust of angstige gevoelens.
Tips in de omgang met dementie
Wat hoopt Marleen dat de cursisten van deze rollenspellen en andere programmaonderdelen leren? “Ik wil meegeven dat de ‘zen-mood’ belangrijk is; praat rustig en niet in het tempo van een 45-jarige.” En, vervolgt ze: “Compassie is belangrijk. Zet jezelf opzij.” Ze benadrukt daarnaast dat informatie bij mensen met dementie niet altijd binnenkomt. “Het is geen onwil. Forceer niks en probeer je niet te storen, want dan wordt de ander onzeker en bereik je niks.”
Haar drijfveer als trainer is vooral anderen helpen, maar ze doet het ook een beetje voor zichzelf. “Ik vind het een uitdaging om anderen te boeien. En het geeft mij prikkels om naar een locatie
– voor mij onbekend terrein – te reizen en de computer te gebruiken.” Het feit dat ze zelf kan aangeven hoe vaak en wanneer ze beschikbaar is, maakt het voor haar ideaal vrijwilligerswerk.
Trainer worden
Marleen, inmiddels gepensioneerd, is jaren werkzaam geweest in het onderwijs. Als trainer een voordeel want ze is het gewend om voor een groep te staan. Maar deze ervaring is niet noodzakelijk, een heleboel mensen kunnen het trainersvak uitoefenen. “Als je spontaan bent, goed kunt vertellen oftewel een groep weet te boeien dan kun je trainer worden!”
De opleiding tot trainer duurt twee dagen. “Er was een theoretisch gedeelte en er kwam ook een actrice langs. Zij deed scènes voor, daar had ik veel aan.” Als je na de opleiding nog steeds trainer wilt worden en de opleiders vinden dat het trainersvak goed bij je past, word je benoemd. Een examen is niet nodig.
Op dit moment zijn er in Limburg tien trainers actief. Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS zoekt nieuwe trainers. Belangstelling om een collega van Marleen te worden? Ga naar samendementievriendelijk.nl of stuur een e-mail naar trainingen@samendementievriendelijk.nl