De Willy Dols Stichting organiseert, in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen en het Regioarchief Sittard-Geleen, op zaterdag 5 oktober een symposium over de begaafde Sittardse neerlandicus en dialectoloog Willy Dols (1911-1944) en de Limburgse dialecten. Dit symposium vindt plaats in het kader van de herdenking ’80 jaar bevrijding’. Locatie is Zuyd Hogeschool, Ligne 1in Sittard.

Willy Dols zag een dialect als een volwaardig taalsysteem, wat hij beschreef in zijn postuum uitgegeven proefschrift ‘De Sittardse Diftongering’ (1953). Thans is de streektaal Limburgs erkend in het Europees Handvest voor Streektalen of talen van Minderheden (1993) en is ‘Limburgs’ toegevoegd aan Google Translate.

Tijdens het symposium zullen resultaten van nieuw onderzoek naar Willy Dols en het Sittards dialect worden gepresenteerd. Aan de orde komen nieuwe bevindingen en inzichten over Willy Dols op basis van een groot aantal recent ontdekte aan hem gerichte brieven en zijn dagboekje over zijn eerste dagen als student. Aansluitend volgt een inleiding over de Sittardse klankleer. Vervolgens zal prof. dr. Roeland van Hout zijn kijk geven op de inzichten en bevindingen van Willy Dols. Ten slotte zullen de resultaten worden gepresenteerd van een enquête naar de Sittardse diftongering. Het geheel wordt muzikaal omlijst. 

Het programma

13:00 uur inloop met koffie, thee en vlaai
13:30 uur opening door mr. A. Houtakkers, wethouder Sittard-Geleen
13:45 uur drs. Frens Dols:  Willy Dols: Dagboek en nieuwe brieven
14:15 uur drs. F. Walraven: Eigen-aardige klanken in het Sittards 
14:45 uur pauze
15:15 uur Prof. dr. R. van Hout:  Ruisende klanken en klinkende fonemen,
  Dols tegen Kats en waar zijn we nu?
15:45 uur presentatie onderzoek diftongering
16:00 uur Ruud Verhoeven: Limburgse liederen in een verrassend jasje (gezellige nazit)

Dagvoorzitter: drs. Kitty Jansen-Rompen

Het programma wordt verder muzikaal omlijst door Laetitia Hansson, begeleid door Ruud Pricken.

Aanmelden vóór 1 oktober via: symposium.willydols@outlook.com