Zondag 23 juni om 16.00 uur is opening van de tentoonstelling: “100 Jaor Chel Savelkoul” in de H. Willibrorduskerk in Obbicht. De tentoonstelling duurt tot en met 5 juli (zie ook www.stichtingchelsavelkoul.nl) en geeft een beeld van zijn leven en werk middels historisch beeld- en geluidmateriaal. Swentibolddichter Annemarie Gulikers komt haar gedicht over Chel zelf voorlezen.

Troubadour, regisseur, dichter en schrijver Chel Savelkoul (1924-2003) werd al tijdens leven gezien als een van de helden van zijn geliefde Maasland. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat hij werd geboren in Grevenbicht en dat wil de Stichting Chel Savelkoul niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 

Geïnspireerd door zijn leermeester Toon Hermans schreef hij 34 dialect revues, honderden liedjes, maakte platen en cd’s, was artistiek leider van zijn ‘Theater Komiek’ en publiceerde verhalen en gedichten. 

De stichting heeft er bewust voor gekozen om de jongere generaties, die hem alleen van zijn standbeeld aan de Maas in Grevenbicht kennen, te laten kennis maken met zijn leven en zijn werk. Daartoe werkt men intensief samen met Kindcentrum de Kingbeek Grevenbicht-Obbicht.

In deze gratis toegankelijke tentoonstelling presenteren de leerlingen ook hun eigen kunstwerken, die ze, begeleid door de kunstenaressen: Hannelore Rubie en Liliane Konings hebben gemaakt over Chel Savelkoul. Hierbij zijn ze geïnspireerd door de dialectlessen over zijn leven en werk, de wandeling langs door hem bezongen en beschreven plekken en de uitvoering van zijn liedjes tijdens het schoolconcert. Driedimensionale cultuureducatie pur sang dus.

Dit kunsttraject is mogelijk gemaakt door een subsidie van ‘Eigenwijs’: de naam waaronder penvoerder de Domijnen invulling geeft aan het landelijke programma: Cultuureducatie met Kwaliteit.

Op 30 november en 1 december zijn er concerten in het Podiumkerkje in Grevenbicht met teksten en (nieuwe) liedjes van Chel Savelkoul. Ook is er de presentatie van zijn door Wanda Wildebroek-Van de Pol geïllustreerde gedichtenbundel: ‘In de vlöch gevange’.