Laden Evenementen

Complottheorieën zijn van alle tijden. De laatste jaren zien we echter een toenemende belangstelling voor dit fenomeen. Zelfs gekozen volksvertegenwoordigers deinzen er niet voor terug om bedenkelijke verhalen te verspreiden. Zo lijkt Thierry Baudet, in navolging van David Icke, te geloven dat onze samenleving wordt bestierd door reptielen. Anderen beweren dat covid-vaccins deel uitmaken van een complot van de farmaceutische industrie om meer greep te krijgen op ons leven. En recent verspreidde een kandidaat-lid voor de provinciale staten in Drenthe de theorie dat het communisme een Joods complot is.

Wat is een complottheorie? Zijn er parallellen met allerlei religieuze opvattingen? Welke mensen zijn vatbaar voor complottheorieën? Neemt het geloof in complotten toe? Hoe moeten we deze theorieën plaatsen in onze hedendaagse democratie? Hoe gevaarlijk zijn ze? Hoe kunnen we ons beschermen tegen de negatieve en soms gevaarlijke effecten? Op deze en vast nog veel meer andere vragen zal Sjaak Koenis zjin visie geven en met de aanwezigen in gesprek gaan.

Sjaak Koenis is gepensioneerd hoofddocent wijsbegeerte aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Hij publiceert over politiek-filosofische onderwerpen.

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant