Laden Evenementen

Even lijkt de territoriale verdeeldheid te verminderen als in de 15e eeuw de Bourgondiƫrs en later de Habsburgers steeds meer gebieden in handen weten te krijgen.

Maar niets is minder waar. De Nederlanden komen in opstand en de Tachtigjarige Oorlog die het gevolg is brengt uiteindelijk niet minder maar meer versnippering: minuscule landjes worden gesplitst in Staatse en Spaanse gebieden. Daartussen liggen dan nog eeuwenlang vrije rijksheerlijkheden, territoria van de Luikse prinsbisschop, een door vrouwen geregeerd vorstendom en Duitse hertogdommen.

Na het samenvoegen van die honderden eeuwen oude lappendeken tot de Provincie Limburg ontstaat er in de 19e eeuw iets opmerkelijks: de tot Limburgers herdoopte Maaslanders gaan op zoek naar een eigen identiteit. En die denken ze ook gevonden te hebben. Met dank aan de Hollanders.

Over de Spreker
Frank Ruber (Grevenbicht 1962) studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en werkt als journalist bij L1. Voor de Cultuurredactie van L1 maakt hij Tv-documentaires, podcasts en radioreportages over regionale historische onderwerpen.

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant