Damla Ersöz uit Sittard is door Stichting Lezen en Schrijven genomineerd als kandidaat uit de provincie Limburg voor de prestigieuze Taalheldenprijs 2024. Ondanks haar worsteling met lees- en schrijfvaardigheden, volgt Damla momenteel met succes een opleiding en maakt ze samen met negen andere Nederlanders kans op de landelijke titel Taalheld 2024. Daarnaast is er een publieksprijs waarvoor iedereen op Damla kan stemmen. De Taalheldenprijs wordt op 19 juni uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.
Succesvol partnership tussen Damla en VISTA college
Na een afgebroken middelbare schoolperiode besloot Damla Ersöz twee jaar geleden om haar achterstanden in lees- en schrijfvaardigheid weg te werken bij VISTA college. Hier kreeg ze niet alleen de ondersteuning die ze nodig had om haar taalvaardigheden te verbeteren, maar volgde ze ook een basistraining om taalambassadeur te worden. In de Westelijke Mijnstreek geeft ze nu samen met de projectleider basisvaardigheden presentaties over laaggeletterdheid aan diverse (overheids)organisaties. VISTA college ziet de eigenheid van elke student. De reis van Damla bij VISTA college en haar nominatie voor de Taalheldenprijs zijn een bewijs van de kracht van dit partnerschap en de impact van gericht onderwijs en aandacht.
Van stage naar nieuwe ambities
Als onderdeel van haar oriëntatie op een toekomstige beroepsopleiding, liep Damla een half jaar stage als vrijwilliger onderwijsassistent. Deze ervaring gaf haar de motivatie om haar middelbare school alsnog af te maken. In augustus 2023 schreef ze zich in bij de vavo (volwassenenonderwijs) van VISTA om haar diploma vmbo theoretische leerweg te behalen. Het examen staat nu voor de deur, wat deze periode extra spannend maakt, mede door haar nominatie voor de Taalheldenprijs 2024. Ondanks de uitdagingen blijft Damla vastberaden en optimistisch:
“Mijn droom is om onderwijsassistent te worden of een opleiding marketing-communicatie te volgen. Maar ik kon mijn middelbare school niet afmaken. Daardoor werd lezen en schrijven ook steeds moeilijker. Nu zit ik weer op school en ga ik mijn droom alsnog waarmaken!”
Missie en visie van VISTA college in praktijk
Deze prestatie van Damla is een prachtige illustratie van de missie en visie van VISTA college. VISTA college zet zich in om studenten zoals Damla een stevige basis te bieden voor persoonlijke ontwikkeling, burgerschap en een loopbaan. Door individuele ondersteuning en maatwerk helpt VISTA college studenten hun doelen te bereiken en hun potentieel volledig te benutten, wat leidt tot een betekenisvolle bijdrage aan de samenleving.
Stemmen en steun
Stemmen op Damla kan tot en met donderdag 13 juni via de website www.taalheld.nl. Laten we samen haar droom werkelijkheid maken en haar steunen in deze spannende tijd!
Bron: Vista College