Door Ray Simoen
Pruimen zijn allemansvrienden. Ze doen graag met van alles en iedereen mee. Ze laten zich bakken tot proemenvlaai, die luidkeels wordt bezongen, en maken zo deze vlaai tot een grote hit.
Ze dienen dichters met pedagogische boodschappen tot inspiratie: ‘Jantje zag eens pruimen hangen, / o! als eieren zo groot. / ’t Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, / schoon zijn vader ’t hem verbood’.
En op begrafenissen was het vroeger een grote troostbrenger. Na de kerkdienst vonden nabestaanden steun bij elkaar en de zwarte pruimenvlaai, die dan op tafel kwam.
Ook- en daar is de vrucht minder blij mee- wordt de pruim gebruikt voor schuine moppen, en om vrouwonvriendelijke oordelen te vellen over veelal wat oudere dames. Dat is triest. De pruim verdient dit niet. Zo rijk aan smaak, zo gezond ook is de pruim: dankzij zijn vezels zorgt de pruim ervoor dat lieden met ontlastingsproblemen na een handje van deze vrucht opgelucht weer verder kunnen. En ook zo rijk aan soorten, die allen een prachtige naam en een eigen typische smaak, hebben zoals Opal, Voyageur, Belle de Louvain, Excalibur en Reine Victoria en Reine Claude.
Met tal van andere vruchten heeft de pruim gemeen dat ze geperst worden om erna te veranderen in likeur, jenever en wijn. In het Britse Worcestershire drinken ze graag een glas (meestal meer) van hun pilum jerkum -pruimenjenever-. Vakantiegangers naar Servië zullen zich (mogelijk met enige hoofdpijn) nog wel herinneren dat ze getrakteerd werden op de zelf gestookte slivovitsj in een of ander ‘pittoresk’ eettentje.
Vrolijk
De brouwer van Het Brouwbesluit in Noorbeek maakt van vijf soorten pruimen een bier dat hij ’t Pruumke heeft genoemd. Het is een ondergistend bruin bier’, waarbij de brouwer 5 procent pruimensap heeft toegevoegd aan het brouwsel. Dat levert dan een bier dat Baltic Porter wordt genoemd. De Baltic Porter is een ‘zoon’ van de traditionele Engelse porter. Deze werd vroeger vanwege zijn populariteit op grote schaal geëxporteerd, o.a. naar de gebieden rond de Baltische zee en Noord Europa. Daar begonnen Zweden, Polen, Denen en Letten deze bierstijl na te maken, maar dan met een eigen draai eraan. Hierdoor is de Baltic Porter een bier van lage gisting, maar dan wel een met een stevig alcoholpercentage. Zo ook in Noorbeek, waar het Pruumke toch zo’n 8,5 procent alcohol onder de dop bevat.
Maar liefst vijf soorten pruimen zitten in t Pruumke. Is niet niks. Wat zien, ruiken en proeven we daarvan? Met de kleur is alles prima in orde. Donker paars met een warm roodbruine gloed zien we als we ’t bier in het glas gieten. Mooie, dikke, romige schuimkraag er bovenop. Feestelijk aanzicht. Fruitige aroma’s, bruine suiker met wat koffie en chocolade snippers snuiven we op. Aangenaam zoet, niks mis mee dus.
Fris, fruitig zijn de eerste slokken van dit lekker doordrinkbaar bier, dat graag goed gekoeld de keel kietelt. Maar vijf soorten pruimen? Die proeven we niet terug, wel licht pruimig smaakt het bier. Bruine suiker vult de mond, gelukkig niet op een plakkerige manier.
t Pruumke blijft fris en vrolijk fruitig. In de nadronk komt de verkoper in de brouwer naar voren. Door de tamelijk droge afdronk krijg je dorst naar nog een teug. Het flesje is daardoor rapper leeg. Vlot een tweede flesje bestellen? Kan, maar na twee flesjes heb je het zeker gehad met dit Pruumke. Het is een vriendelijke bier met een vrolijk fruitige smaak, leuk om het een keer gedronken te hebben. Zeker op een gezellig terras bij een kop koffie met een stuk (proemen)vlaai of met een broodje zachte kaas vormt ’t Pruumke een prima combinatie. Maar met vijf soorten pruimen en nog wat extra pruimensap erbij zou je een wat spannender bier verwachten. Mogelijk moet de brouwer nog wat rijpen net als een jonge pruimenboom.