Buchten kent een decennialange geschiedenis op wielergebied. Het Wielercomité Buchten is reeds sinds 1966 begaan met het promoten en ondersteunen van deze populaire sport. Met name nu de vaderlandse WorldTour-ploeg Visma | Lease a Bike zo goed presteert en we met Mathieu van der Poel een wereldtopper onder Nederlandse vlag hebben rondfietsen, groeit de aandacht voor de wielersport gestaag door. Onder meer Van der Poels overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix maakten behoorlijk wat indruk en geven zijn toch al imposante palmares nog meer glans. Het jaarlijkse Wielerweekend Buchten lift mooi mee op deze trend.

Tijdens het driedaagse spektakel wordt de wielersport in Buchten zo breed mogelijk onder het voetlicht gebracht. In het verleden sierden onder andere de Ronde van Buchten, Olympia’s Tour, tal van criteriums voor uiteenlopende categorieën, toertochten, een dernyrace, Criterium Fixed Gear, de Ronde van Limburg, de Grote Prijs Tom Dumoulin, dikkebandenraces en natuurlijk de ZLM Tour het affiche. Ook dit jaar brengt het Wielercomité Buchten profkoers, wielercriteriums voor nieuwelingen en junioren, een rondrit voor recreanten en Ready2Race voor de allerkleinsten samen, met op zaterdagavond een knallend muzikaal programma met gratis entree.

Bloedstollende massasprint ZLM Tour

Deze jaargang vindt het evenement plaats van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni. Op vrijdag dendert het profpeloton door de straten van Buchten tijdens de derde koersdag van de ZLM Tour. De finish, bijna traditioneel een bloedstollende massasprint, wordt verwacht rond 16.00 uur. Een dag later wordt tussen 13.30 en 18.00 uur de omgeving vrijgemaakt voor de Nieuwelingen en Junioren Dames en Nieuwelingen Heren. Ze fietsen een criterium op een afgesloten parcours van circa twee kilometer. Op de afsluitende zondag start om 09.00 uur een peloton recreanten voor de Mulleners Vastgoed Cycling Tour, een toertocht door het Limburgse land. Aansluitend verschijnen de twee- tot en met twaalfjarigen aan de start voor de Visma | Lease a Bike Ready2Race Dikke Banden Races. Zaterdagmiddag, tijdens de drie criteriums, warmt DJ FIASCO het publiek langzaam op in het paviljoen op het marktplein. Zaterdagavond is iedereen van harte welkom tijdens een spetterende feestavond. Er staan optredens gepland van Wir Sind SPITZE!, Danny Panadero en Marjolein Heijltjes. Kortom, ook naast het parcours is spektakel gegarandeerd.

Gratis fraaie wielerspecial

U bent allen van harte welkom tijdens de drie wielerdagen. Kijk alvast eens op de webpagina van het Wielercomité Buchten (www.wielercomite.nl) en de ZLM Tour (https://zlmtour.nl). Overigens valt ook dit jaar weer de fraaie wielerspecial van het Wielercomité Buchten in een grote oplage op de mat van huishoudens in Buchten en omringende dorpen. Tot ziens op 7, 8 en 9 juni in dé wielerhotspot van Limburg.

Fotografie John Parren