In Dilsen-Stokkem ligt op een steenworp afstand van de Maas het wijndomein Thilesna van Johan Jacobs en zijn vrouw Carmen Janssen. Alles doen ze zelf: druivenstokken verzorgen op hun 1,5 hectare Maasoever. Druiven persen en wijn bottelen in de verbouwde koeienstal. En waar vóór 2014 konijnen in hun hokken rondhuppelden, worden nu gasten ontvangen om de vijf witte Thilesna wijnen te proeven. ,,Je moet durven springen, je leeft maar één keer”, zegt de ambtenaar, die wijnboer werd.

Door Ray Simoen

Op een middag in 2014 stapt Johan Jacobs als ambtenaar van de Belgische Waterstaat bij Karel Henckens binnen voor het verlenen van een vergunning aan de eigenaar van Wijndomein Aldeneyck vlakbij de Maas. Drie uur later vertrekt hij weer, niet langer meer als ambtenaar, maar als wijnboer in spé. ,,Karel praatte zo begeesterd over zijn domein, zijn druiven en zijn wijnbouw dat ik dacht: ‘ik wil wijnboer worden’,” zegt de nu 42 jarige Johan Jacobs in de voormalige koeienstal, die hij met hulp van zijn vrouw en schoonvader verbouwd heeft. Koeien hebben plaats gemaakt voor een rij glimmende rvs tanks, waarin het sap van de druiven wordt vergist. Zijn carrière switch blijk geen gril, onder invloed van enkele glazen Aldeneycker wijn van zijn enthousiaste wijnbuurman Karel Henckens. ,,Ik ben meteen met mijn vrouw Carmen gaan overleggen of zij mijn droom ook ziet zitten. Want het is niet niks, een wijndomein starten terwijl we twee kleine kinderen hebben en Carmen ook haar baan in het onderwijs wilde behouden.” Hij gaat een opleiding tot wijnbouwer volgen in Hasselt. Erna verdiept en verbreedt hij zijn kennis van de duiventeelt en wijnbouw via een cursus, die door de wijnuniversiteit van Trier op Chateau Gilbert in Wijnandsrade wordt gegeven. ,,Ik was de benjamin van alle cursisten, onder wie alle ‘grote jongens’ van de wijnbouw in de beide Limburgen.”

Geluk

Zijn droom krijgt meer vaste vorm wanneer Carmens vader toezegt om een handje te helpen en bij te dragen aan de verbouwing van de oude koeienstal. Intussen plant Johan achter de tuin bij zijn huis zijn eerste ‘probeer-stokken’, onderzoekt hij de financiële haalbaarheid van zijn ‘wijndroom’ en gaat hij na waar hij het beste zijn stokken kan planten. Het geluk lacht hem toe. Niet alleen heeft hij in zijn Aldeneycker buurman Karel Henckens een ,,uitstekende coach” en ,,altijd enthousiaste vraagbaak” maar beschikt hij ook over percelen, die prima geschikt zijn voor wijnbouw. ,,De toplaag bestaat uit zeer vruchtbare leem, die rijk is aan Maaskiezels. Die kiezels zijn fenomenaal, ze geven de wijn een fijne mineraliteit.  Ze houden de warmte van de zon goed vast. We zitten hier bovendien in een soort dal met een fijn microklimaat, waarbij de beekjes en de Maas voor warmte zorgen. De druiven zijn daardoor beter bestand tegen nachtvorst. Daardoor kunnen de suikers in de druiven beter ‘afrijpen’. We zitten hier op het droogste stuk van de Benelux”. Dat geluk deelt hij met de wijndomeinen van Karel Henckens in Aldeneyck en van Harry Vorselen in Thorn. ,,Aan Karel en Harry heb ik veel te danken. Ik vind het tof dat ze mij, die kleine wijnboer uit Dilsen-Stokkem, willen helpen,” zegt de aimabele Dilsenaar.

Drie jaar nadat hij zijn eerste stokken heeft geplant, kan hij in 2017 voor het eerst flessen vullen met de wijn van de druiven op zijn wijngoed van 1,5 hectare, dat naar Thilesna, de oude naam van Dilsen-Stokkem, wordt genoemd.  Alleen witte wijnen maakt hij van de Auxerrois en Riesling druiven op zijn wijndomein. ,,Auxerrois zijn vroeger rijp dan de Riesling druiven, waarvan ik twee varianten heb.” Momenteel kan hij circa 10.000 flessen vullen met vijf verschillende wijnen (Pinot Gris, Auxerrois en twee soorten Riesling). De 1,5 hectare van wijndomein Thilesnas zijn voor Johan niet voldoende om zich full prof wijnboer te kunnen noemen. ,,Ik werk nog bij Limagrain, een Frans bedrijf, dat landbouwzaad veredelt en verkoopt.” Maar op termijn hoopt hij zich voltijds aan zijn wijndomein te kunnen wijden. ,,Dit jaar willen we van 1,5 hectare naar 4 hectare en als ‘de markt’ gunstig is, naar 5 hectare. We kunnen zelfs naar 10 hectare maar dat is nog ver weg. Daarvoor hebben we extra handjes nodig, en die zijn niet goedkoop.”

Goud

De vele inspanningen  van Johan en Carmen zijn inmiddels ruim beloond. In 2020 won hun Riesling wijn goud bij de wedstrijd van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers om de Beste Belgische witte wijn. ,,En met onze Auxerrois wonnen we zilver.” Ook aan de overzijde van de Maas bleven hun witte Thilesnas niet onopgemerkt. ,,Zes oorkondes hebben we gewonnen in Nederland”, klinkt het trots. ,,We zijn op de goede weg. Onze wijnen bevallen goed, ook doordat we een vriendelijk prijstarief hebben: onze wijnen kosten zo’n 14 á 15 euro per fles.”

In de stal, waar vroeger konijnen rondscharrelden staan de flessen Thilesna wijn netjes in de schappen van wit hout. Bij de toonbank staan enkele flessen gin, gemaakt van de vergiste en gedistilleerde pulp van de druiven. Carmen is enkele flessen wijn een feestverpakking aan het geven. ,,Hier serveren we ook drie glazen wijn aan onze gasten na afloop van de twee uur durende rondleidingen die we elke zaterdag om 13 en 16 uur of op afspraak geven. Buiten zijn we bezig het terras in gereedheid te brengen voor als straks het mooie lenteweer komt.”

Hoewel ze beiden soms handen te kort komen, hebben ze nog geen moment spijt gehad van hun keuze hun wijndomein droom mogelijk te maken. ,,Je moet durven springen, je leeft maar één keer”, zegt Johan met een glimlach.

Informatie:

Wijndomein Thilesna

Watermolenstraat 8

3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 0032-89.23.88.96

info@wijndomein-thilesna.be

www.wijndomein-thilesna.be