MIJNGazet | pagina 8
Sintermerte, vriendelijk, zacht Bockbier voor
‘de elfde van de elfde’ en erna
Ommekeer in de bierwereld? Is oktober
Verras uw medewerkers deze Kerst met de
lokale waardebon van Sittard-Geleen-Born!
Geef dit jaar de lokale waardebon cadeau aan uw
medewerkers! Met dit initiatief steunt u meer
dan 300 lokale ondernemers in de centra van
onze gemeente en zorgt u dat uw medewerkers
gegarandeerd blij zijn met hun kerstcadeau.
Kijk op de website voor alle info!
www.waardebonsittardgeleen.nl
de maand van de Weizenbieren
geworden? Met Dunkelweizen en
Hefeweizen als de brandstof , waarop je
dagenlang onvermoeid in een Lederhose
en Dirndljurk kunt sjunkelen en
meezingen met oude en nieuwe Duitse
schlagerzangers en die ene verdwaalde
Sjeng, John Tana? Het lijkt er veel op,
en wie dit zou durven te betwijfelen riskeert
de band Die Schlagermafia of Die
Klüngelköpp op zijn dak te krijgen.
Door Ray Simoen
Met al die decibellen van ‘Jetz geht’s los’
Heiterkeit is het traditionele oktoberbier naar
die plek aan de bar geduwd, waar de glaasjes
verschraald bier worden neergezet. Want het
bier, waar Limburg lange tijd zeker vanaf
oktober zo trots op was, is toch Bockbier, of
liefkozend ‘Bockje’ genoemd?
Bokkenollen
In Noord-Limburg hebben ze na een break
door corona de ‘eredienst’ aan ‘het Bockje’
weer nieuw leven ingeblazen. Op 7 oktober
werden in het Anton Pieck dorp van Limburg,
Griendtsveen de wereldkampioenschappen
Bokkenollen gehouden. Wie dit wil winnen
moet zien dat hij of zij zo snel mogelijk met
een dienblad vol glazen Bockbier een hindernisparcours
weet te af te leggen van glibberige
hellingen, moddersloten en andere obstakels
die allemaal erop uit zijn om de deelnemers
met een leeg dienblad over de finish te zien
struikelen, glibberen of vallen.
Lachen, gieren, brullen. En na afloop drinken
uiteraard, geen pils maar Bockbier. Tachtig
teams waren er afgereisd naar Griendtsveen
voor de hoogmis, waarmee het Bockbier
seizoen werd geopend. Heel wat sportiever en
vermoeiender dan afreizen naar Thermae 200
in ‘Bad Valkenburg’. Daar kun je een (Bock)
bierbad nemen. Zo’n bad zou heilzaam zijn.
Bier is rijk aan vitamine B, anti-oxidanten en
‘actieve enzyen’.
Foodhall
Terug naar het noorden van Limburg, waar
in Venlo een bierfanaat van groot -ook fysiek-
formaat actief is. Louis Klaassen startte in
1994 met bierbrouwen. Niet enkel voor ‘de
joeks’, Klaassen wilde meer dan vrienden een
potje eigen brouwsel voorzetten. Samen met
Jan Fleurkens en Roy Meijnen begon hij in
2012 biercafé de Klep. Daar tapte en verkocht
hij tal van speciaalbieren maar bij voorkeur
de steeds langere rij brouwsels van De Klep,
zoals de goed lopende Paeterke serie. Vorig
jaar opende deze bier-entrepeneur in het
voormalige museum Bommel-Van Dam de
foodhall MOUT, waar je kunt proeven van
acht verschillende keukens en 15 verschillende
speciaalbieren.
Elke bierbrouwer met ballen wil natuurlijk
ook een Bockbier brouwen, zeker in Limburg,
waar de monden in de herfst dorsten naar een
ietwat zoeter bier, dat niet alleen de maag verwarmt
maar ook de mond. Die moet op de 11
de van 11 de opening van het carnavalsseizoen
bezingen en mee gaan praten over wie nu eens
dit jaar gestrikt kan worden voor de eervolle
maar doodvermoeiende job van stads – of
dorpsprins. Vergeten we niet een feest? Helaas
wel ja. Sint Maarten, die gooje blutsj, die
eeuwen geleden zijn mantel gaf aan een arme
kou lijdende arme sloeber. Laten we deze
heilige in deze tijden, waar zovelen in de kou
staan, vooral niet vergeten. Door bijvoorbeeld
een toost uit te brengen op hem. Met een glas
Sintermerte van De Klep.
Balans
Dit Bockbier van 6,8 % heeft een prachtige,
diepdonkerbruine kleur. Een mooie kraag
van licht bruine schuim geeft het glas een
feestelijk, hartverwarmend aanzicht. Typische
Bockbiergeuren: bruine suiker zoet, zacht
karamel, milde koffiebitters van gebrande
mout. Niks mis mee, veelbelovend allemaal.
Met zijn 6,8 % is de Sintermerte een tamelijke
licht bockje. Dat proef je ook duidelijk. Mild
en makkelijk doordrinkbaar heeft brouwer
Klaassen zijn Bockbier gemaakt. Het zoet
domineert duidelijk, terwijl ‘koffiebitters’,
chocoladeflinters en op het eind een licht
zuurtje hun best doen dat de Sintermerte
geen al te zoetsappige, heilige boon wordt. Dat
maakt dat Sintermerte balans te kort komt.
Hoe prettig het bier ook overkomt in neus en
mond, wat meer body had dit Bockje tot een
echte top Bock gemaakt. Maar wie van een
vriendelijk, goedmoedig Bockbier houdt, en
daar een punt rijstevlaai met chocosnippers,
een vurig ‘vlammetje’ of een hete bitterbal
met lik mosterd bij neemt, ja, die gaat een
heel mooi Sint Maartensfeest tegemoet op de
elfde van de elfde.
St. Cecilia speelt in
Het Concertgebouw
Op 16 januari 2024 speelt het harmonieorkest
van St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven een
nieuwjaarsconcert in Het Koninklijk Concertgebouw
in Amsterdam. Het orkest, onder
leiding van de Belgische dirigent Jos Simons,
won in 2022 de eerste divisie van het Wereld
Muziek Concours. Voor de 90 muzikanten van
het orkest komt op 16 januari een volgende
grote droom uit: concerteren op het podium
van één van de mooiste concertzalen ter wereld.
Het concert met de titel “Planet Earth”
brengt een lofzang aan de schoonheid van de
aarde, met werken als “Frozen Cathedral” van
John Mackey en “Mother Earth” uit de derde
symfonie Planet Earth van de Nederlandse
componist Johan de Meij. Het programma
wordt aangevuld met groot vocaal ensemble
F:e-m@il o.l.v. Nadia Loenders, én toonaangevende
solisten: Channa Malkin, één van de
bekendste operazangeressen in Nederland,
soleert in aria’s uit o.a. Strauss’ Die Fledermaus
en Rossini’s Il Barbiere di Siviglia.
Arno Piters (klarinettist bij Het Koninklijk
Concertgebouworkest) speelt samen met concertmeester
Koen Cuijpers het prachtige duo
concert van Mendelssohn. Het publiek wacht
een magische avond vol schitterende melodieen,
heftige intermezzi en een grootse fi nale.
Meer info: www.cecilia-online.nl.