MIJNGazet | pagina 12
Prinsen van de Kraonkelaere,
Swentibolders en Sjoutvotte
Daan I en Kay I van de Swentibolders uit Lindenheuvel. Foto ‘s Foto Ikke
Veer feleciteiere de Prinse
in Sittard-Gelaen en
wunche ug eine
sjoone vastelaovend
Marcellienstraat 14, 6166 CR Geleen, 046 475 72 86
www.rademakersparket.nl
Veer wunsje uch ein sjoone
vastelaovend vol sjpas!
Vlaai biedt gemeente
geurige toekomst
Door Ray Simoen
Bakken doet hij het liefst, bij voorkeur vlaaien.
Maar de laatste acht jaar moest Marcel
Roubroeks zijn tijd zien te verdelen tussen zijn
bakkerij aan de Heistraat en tijd slurpende vergadertafels
in Nederlands en Belgisch Limburg,
zelfs Den Haag en Brussel. Daar overal moest
hij samen met bakker Thijs Broekmans uit
Panningen en Peter Nulens uit Hasselt knokken
voor het grote gemeenschappelijke doel: de
erkenning van de Limburgse vlaai als Europees
streekproduct. Want het is de Limburgse bakkers
aan beide zijden van de Maas een doorn
in het oog dat er zo wordt gerotzooid met de
vlaai. Op elke ronde schijf deeg met wat fruit en
suiker werd het etiket Limburgse vlaai geplakt
en voor duur geld verkocht. De Limburgse
ambachtelijke bakkers vonden dit soort praktijken
een belediging voor de echte Limburgse
vlaai. Daarom wilden ze dat er precies werd
omschreven en bepaald wat een vlaai tot een
echte Limburgse vlaai maakt. Dat kostte veel
bakkerszweet. Maar het karwei werd geklaard.
De Limburgse vlaai heeft nu zijn erkenning als
Bjorn I en Miel I van de Kraonkelaere
Foto ‘s Foto Ikke
Europees streekgerecht te pakken. Daarmee
worden sjoemelaars in de ban gedaan. Wie geen
vlaai bakt, zoals vastgelegd in de door Europa
erkende regels, mag zijn baksel geen Limburgse
vlaai noemen. De sjacheraars, die dit toch
proberen, krijgen agenten van de Voedsel- en
Warenautoriteit op hun dak. Die zal als een
soort vlaaipolitie gaan optreden en boetes
uitdelen aan bakkers, die zich schuldig maken
aan bedrog en misleiding. Zowat de complete
Nederlandse pers was naar Limburg afgezakt
om het vlaaienfeest mee te maken en in zijn
bakkerij in Overhoven Marcel Roubroeks te interviewen
en tevens opnames te maken van de
verschillende vlaaien, die als fi lmsterren lagen
te shinen in het licht van de tv camera’s.
De triomf van de Sittarder bakker smaakt naar
meer. Sterker nog, dit opent de weg naar ongekende
perspectieven voor deze fusiegemeente,
die nog altijd worstelt met zijn imago. ‘Sittard,
hoofdstad van de vlaai en ander streeklekkers’.
Dat geeft een extra dimensie aan het aloude
‘Zitterd, stedje van lol en sjpas’, waar de ‘veier
glazer’ beier graag vallen op een bodem van
rijstevlaai.
Faam
Is Marcel Roubroeks de man die mede de
Limburgse vlaai stevig op de kaart heeft gezet,
in Wiro Nillesen heeft Sittard de man, die
het bijna ter ziele gegane spelt(brood) tot een
succes heeft gemaakt, samen met boer Wynand
Vogels uit Schinnen. De lange Sittardenaar
(met Brabantse roots) was ook het oliemannetje,
dat telers, fabrikanten, en bakkers bijeen
heeft gebracht zodat de Limburgse zure kers
of morel van de ondergang werd gered en nu
bij bakkers de morellenvlaai weer verkrijgbaar
is. Momenteel is Wiro Nillesen druk bezig om
Limburg rijp te maken voor het duurzame en
gezonde tritordeum graan.
Van spelt en tritordeum kunnen prima Limburgse
vlaaien worden gebakken. Niet enkel
in Roubroeks’ bakkerij maar in het kersverse
Sittarder streekproducten-centrum. Wat? Wat
Robèrt- Heel Holland bakt- van Beckhoven
in een oude leerwarenfabriek in Oisterwijk
voor elkaar kreeg, moet in Sittard ook kunnen.
Aan inspirerende Sittardenaren op het gebied
van vlaaien bakken als Marcel Roubroeks en
zijn leermeester Har Honings geen gebrek.
Evenmin aan ruimte. In De Ligne vieren leegstaande
ruimtes dit jaar hun tiende verjaardag.
Van workshops Limburgse vlaaien bakken en
exposities over Bourgondisch Limburg gaat een
grotere, toeristische aantrekkingskracht uit dan
van een wandelingetje langs de paar honderd
meter grachten die Sittard rijk is, hoe hoog deze
waterloopjes ook worden opgehemeld.
En als je deze onderdompeling in de rijke wereld
van de Limburgse vlaaiencultuur verbindt
met andere streekproducten van Limburgse
bodem dan kan deze gemeente uitgroeien tot
een inspirerend centrum voor liefhebbers van
het Bourgondisch leven. Fruit, jams, chutneys
en sappen van de boomgaarden van Stichting
Plök, duurzaam geteelde groente van de
Coöperatieve tuinderij Harteveldt, wijnen
uit Sittard, Geleen en Munstergeleen en het
groeiend aantal lokale bieren kunnen er niet
alleen geproefd worden. Ze kunnen ook dienen
als ingrediënten voor lekkernijen, bereid door
de mensen, die afkomen op de faam van deze
gemeente als epicentrum van het genieten van
Limburgse streekproducten. En de geur van
vers gebakken vlaaien is toch een stuk aangenamer
dan die van de verschraalde ‘veier glazer
beier’, nietwaar?
Expo Geleense schilders
In de lokalen van Heemkundevereniging Geleen
is een nieuwe tentoonstelling ingericht.
In de loop der jaren heeft de vereniging vele
schilderijen van Geleense schilders mogen
ontvangen. De meesten zijn niet eerder geëxposeerd.
Van deze ruim 50 nieuwe aanwinsten
is een expositie samengesteld, die tot 22
februari te bezichtigen is. Vele bekende namen
hebben hier tot nog toe vrijwel onbekend
werk hangen. Om er enkele te noemen: Thei
Storcken, Thei Penders, Twan Kremers, P.A.
Schols, Pie Schmitz, Jean Aldenhoven, Aloys
Verhoeve, Frans Ramakers, G. Schreurs, Harry
Janssen en Sjeng Vaassen. Van de hand van
Walter Hamers is er een mini-expositie over
internationale postzegels met afbeeldingen
over energie. Ook de lokalen met de thema’s
“Staatsmijn Maurits” en de oude foto’s zijn te
bezoeken. De tentoonstelling is te bezichtigen
op maandag en donderdag tussen 14.00 en
16.30 uur, op dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur
en iedere eerste zaterdag van de maand van
9.30 tot 12.00 uur.
Prinsen van de Sjoutvotte. Foto ‘s Bert Konings