Maastrichtse Lola lonkt lichtjes met tropische aroma’s

Door Ray Simoen

Hij neemt net een grote hap van een stuk vlaai wanneer hem wordt  toegeroepen: ,,Hé, Michel, heb je niet genoeg te eten gehad op het jubileumfeest van koning Willem Alexander op Huis Ten Bosch?” Michel van Dijke verslikt zich zowat. Hij legt zijn vork neer en steekt van wal, spontaan en in rap tempo, zoals hij alles doet. Woorden komt hij tekort om zijn enthousiasme over de koning en koningin uit te drukken. ,, Wat een aardige mensen, zó belangstellend, zó aardig en zó gewoon. Een weergaloos mooie ervaring was het, en het eten was ook nog eens uit de kunst.” De donkere ogen van de met  een lintje gedecoreerde Gelener schitteren, zijn wangen gloeien.

Prins Pils

Weinig dagen gingen vorige week voorbij zonder dat in de pers en op tv werd voorbeschouwd en teruggeblikt op en vooral gepalaverd over het tienjarig koningschap van Willem-Alexander. Een regenboog aan de meest uiteenlopende reacties en meningen hing over het land. Van spontane bewondering en ‘Oranje Boven’ koningsgezindheid tot  zure oprispingen van zelf verklaarde republikeinen en vileine spotternij van talkshow cabaretiers om ‘Prins Pils’, zijn dure speeltjes op het water en zijn ‘dat was een beetje dom van mij’ excuses. Nederland in al zijn schakeringen aan sentimenten, achterklap en opinies. Nederland, zoals we dat kennen: land van 17 miljoen eigenwijze betweters.

Hoe het ook zij, het land kleurde oranje, zelfs de zon had zich met de familiekleur van de feestvierende koning getooid en zijn regenbuien voor een dag ingeslikt. 

Oranje is ook de kleur van het blikje bier van Zuyd Craft uit Maastricht. Geen ode aan de koning, maar een party naam voor het NEIPA, New England IPA bier erin, dat Lola is genoemd. Lola? Is dat niet een hit van The Kinks, de band van de altijd ruziemakende broers Ray en Dave Davies? Yes. Maar die Lola uit dat hitje dronk toch geen bier? Klopt. Zij en de boys van de Kinks, die haar in bar in Soho ontmoetten, dronken er champagne maar die smaakte naar cola.’ Oh, Lola, oh, Cola’. Pittige tante, die Lola. ,,Dear boy”, zei ze tegen een verlegen Kinkje, ,,Dear, boy, I’m gonna make you a man.”

Of Bas Jacob en Francois Meijs van Craft Zuyd aan deze stoere Lola gedacht hebben toen ze naar een naam voor hun NEIPA zochten, is niet bekend. Een NEIPA is wel geen bier voor jongens, die dol op zaklopen zijn en ook niet voor meisjes, die van gek van zijn koekhappen. Evenmin een bier voor lieden met stalen gebitten om er in te kunnen happen. Een NEIPA heeft gemiddeld 5 tot 7% alcohol en zit lekker vol hoppige fruittonen, veelal uit de tropen. Een bier waar Lola’s in bermuda rokjes ook wel een slokje van zullen lusten. Juicy brouwsel.

Terras

Sinds Bas Jacob in 2016 met zijn toen nog  Brouwerij Zuyd geheten brouwerij begon (en erna snel compagnie kreeg van ‘salesman Francois Meijs) vloeiden er al zo’n zes bieren uit de brouwkelder op de Maastrichtse Tapijn kazerne: een witbier van  0% , Mosa 6, een IPA van 6%, Nova 7, een blonde van 7%, Jura 8, een tripel van 8,5% en Saga 10, een quadrupel van 10%. Lola zit in het jasje van de toekomst, blik. Want bier in blik behoudt beter zijn kleur en smaak. 

De blikken Lola geeft na het vullen van het glas een mooie witte schuimkraag op het troebele, lichtgele bier. Schuimkraag blijft mooi staan als de vaderlandse driekleur op de blanke top der duinen. Geuren zijn on-Hollands: grapefruit, citrus en passievrucht plus nog wat pittig hop-werk. Geen bier voor een klompendans, eerder voor een calypso of lambada. Maar de neus heeft het niet alleen voor het zeggen. Het tropisch fruit, dat de neus verleidt, slaagt er minder goed in om de smaakpapillen in eenzelfde ‘tropical mood’ te brengen. Zwakjes is de smaak van de beloofde exotica. Wel vriendelijk en aangenaam en zeker goed doordrinkbaar maar pit en power worden gemist. In de nadronk komt het typische IPA bitter even zoetjes ‘adios’ zeggen. Toch kleeft er iets plakkerigs en suikerachtigs aan dit pseudo tropische slotakkoord. Maar dat is toch te streng geoordeeld, vindt de meedrinkster. ,,Mmm, lekker, fruitig en licht. Een gezellig zomerbiertje, goed voor op een terras met een oranje zomerzonnetje.”

2023-07-03T11:54:12+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant