Op donderdag 9 maart van 10 tot 12 uur organiseert Visio Sittard-Geleen voor alle mensen met een visuele beperking een gratis oefenochtend stemmen. Onze deskundigen zullen u wegwijs maken in het alternatieve stemmen met een stemmal. Met de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in het vooruitzicht, is een week voorafgaand aan de verkiezingen een goed moment om u zorgvuldig voor te bereiden.

Stemmen met een visuele beperking

Voor mensen met een visuele beperking is het niet vanzelfsprekend om te stemmen met het bekende rode potlood. Zij kunnen het stembiljet en de kandidatenlijst vaak niet lezen. Daarom zijn er voor deze doelgroep speciale hulpmiddelen ontwikkeld in de vorm van een stemmal met audio-ondersteuning. 

Stemmal met audio-ondersteuning

Een stemmal is een speciaal ontwikkelde vorm met gaatjes erin. Een stembureaulid legt het stembiljet op een juiste manier klaar in de stemmal. Via de aangesloten soundbox met koptelefoon hoort de kiezer vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. De stemmal helpt tenslotte om op de tast het juiste rondje op de lijst in te kleuren.

Stemmal in verschillende Limburgse gemeentes beschikbaar

In verschillende Limburgse gemeentes, waaronder Sittard-Geleen, Stein, Heerlen en Maastricht, kunnen slechtziende en blinde mensen tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zelfstandig stemmen met behulp van een dergelijke stemmal.

Voorafgaand ervaren

Vanuit Visio bieden wij de mogelijkheid om deze alternatieve manier van stemmen vooraf te komen uitproberen tijdens onze oefenochtend in Sittard-Geleen. Er zijn deskundigen aanwezig die u stap voor stap zullen begeleiden.

 

Datum en locatie

Datum:         Donderdag 9 maart 2023

Tijd:              van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie:         Koninklijke Visio, Arendstraat 1A, 6135 KT Sittard

 

Meer informatie

De oefenochtend is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend binnenlopen. Ook inwoners uit andere gemeentes zijn van harte welkom. Voor vragen over de oefenochtend kunt u contact opnemen met de afdeling Advies van Visio Sittard-Geleen viaafdelingadviessittard@visio.org of via 088 585 88 00.