Sinds 2010 geeft de Vereniging Sittards Verleden telkens met St.-Joep een postzegel uit, die gewoon op brieven te gebruiken is en die altijd bekende gebouwen in Sittard laat zien. Dit jaar 2021 is gekozen voor het Solanus-gebouw aan het Kerkepad. Sinds kort is dit onderdeel van Hotel Merici en herbergt op de begane grond het bijbehorende restaurant George’s.

Het afgebeelde gebouw dateert van 1872-73 naar ontwerp van jezuïetenbroeder Albertus Slootmakers. Het werd aangebouwd aan het veel oudere voormalige Dominicanenklooster uit rond 1660. De Dominicanen waren in 1797 door de Fransen verjaagd, waarna hun klooster tal van bestemmingen had, onder andere zat de Stadssjool er van 1819-1830. Vervolgens werd  het oude kloostergebouw achtereenvolgens gebruikt door het College Kallen en het College Henssen. 

Vanaf 1851 kwam er het Gymnase Saint Louis van de paters jezuïeten, en toen het gebouw te klein werd bouwden zij de nieuwe vleugel die nu op de postzegel staat. De Nederlandse jezuïeten verlieten Sittard in 1900 waarna hun Duitse collega’s tot 1920 de school overnamen. Na hun vertrek kwamen de Franciscanen 1923-1938 met hun missiecollege St.-Franciscus Solanus, waar dus de naam van de huidige Cour Solanus (het voorplein voor het gebouw) vandaan komt. 

Dan werden de gebouwen een tijdlang gebruikt voor huisvesting van buitenlandse mijnwerkers. In de jaren 1962-1971 maakte het CIOS er gebruik van en was de benedenverdieping een grote sportzaal. Dan kwam de Zuid-Limburgse Laboratoriumschool Sittard (ZLS) er hun theorielessen geven 1968-1981, tegelijk met de Limburgse Bestuursacademie..Waarna na een grote verbouwing en samenvoeging met het vroegere Ursulinenklooster ernaast, de Katholieke Leergangen Sittard en rechtsopvolgers er 1979-2002 gebruik van maakten.

“Onze vereniging bestond in 2020 20 jaar. We besteden middels lezingen excursies tijdschrift e.d. aandacht aan de cultuur en historie van onze stad. Het ledental is ca 400 personen Sinds 10 jaar geven wij op Sint Joep ook een postzegel uit met een afbeelding uit onze stad. De verkoop van deze zegels start altijd op de Sint joep markt. Helaas hebben wij dit het afgelopen jaar en ook dit jaar niet kunnen doen vanwege de corona crisis. Dit jaar hebben wij op Sint Joep 19 maart de 1e zegel uitgereikt aan Burgemeester Hans Verheijen van Sittard Geleen op het voorplein Van Cour Solanus”, vertelt Fons Morel, bestuurslid van Vereniging Sittards Verleden.

De zegels zijn te verkrijgen via onderstaande mogelijkheden: door het downloaden van een bestelformulier op verenigingsittardsverleden.nl en bij Bruna, Gruizenstraat en drogisterij Oukouk, Munstergeleen.

De gelegenheidszegel ziet er dit jaar zo uit.