Afgelopen jaar was het 80 jaar geleden dat Geleen bij vergissing door de geallieerden werd gebombardeerd. Hierbij kwamen 84 personen om het leven. Regelmatig verschijnen er publicaties met nieuwe gegevens en niet eerder gepubliceerde foto’s. Het onderwerp spreekt het publiek nog steeds erg aan, zoals telkens weer blijkt.

In 2021 verscheen bij Heemkundevereniging Geleen een stripboek van de hand van Martin Ruijters met enkele historische belevenissen rond de bevrijding van Geleen op 18 september 1944. Dat boek was in een mum van tijd uitverkocht en moesten veel belangstellenden worden teleurgesteld.

Martin Ruijters is in Daniken geboren en getogen. Tijdens het bombardement van Geleen, op 5 oktober 1942, was hij nog een kleuter. Zijn zoon Marcel bleek ook over artistieke  talenten en is nu een internationaal bekende striptekenaar. Deze leerde zijn vader ook de kneepjes van het striptekenen en dat bracht Martin Ruijters op het idee om zijn jeugdherinneringen op deze wijze op papier te zetten.

De beelden van het bombardement zijn hem steeds bij gebleven en nu, ruim 80 jaar later heeft hij die aan het papier toevertrouwd. Martin is vele jaren lang tekenleraar geweest aan de ambachtsschool in Sittard en heeft honderden schilderijen vervaardigd.

In het kleurrijke stripboek “t Bombardement van Gelaen” zijn vele reële tekeningen te zien van de situatie in Daniken en Oud-Geleen. Het verhaal is echt gebeurd en de personen die erin voorkomen zijn echt. Een mooie aanvulling van de geschiedenis van Geleen voor de liefhebber.

Het 40 pagina’s tellende unieke boekwerk in het Geleens dialect is inmiddels verschenen en is verkrijgbaar bij Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35A, 6161XD Geleen. en kost €9,00. Het is ook verkrijgbaar bij de boekhandels in Geleen en Sittard.