MIJNGazet | pagina 10
OPINIE Kermis en braderie in Oud-Geleen
Azijnpolitiek
De laatste tijd is er bijna geen ontkomen aan.
Kritiek op politieke besluiten en dan vanuit
een negatieve hoek. Wel kritiek leveren en
negativiteit uitstralen, maar niet constructief
meedenken in oplossingen. We noemen dit
azijnpolitiek en het is in alle lagen zichtbaar.
Landelijk provinciaal, maar zeer zeker ook lokaal.
Bij verkiezingen gaat het erom op welke
partij u WEL stemt. U geeft uw stem aan een
bepaalde partij, u stemt NIET tegen anderen.
U kunt bijvoorbeeld op een partij stemmen
omdat u het eens bent met de plannen van die
partij zoals ze in het verkiezingsprogramma
staan, omdat u vindt dat ze de voorgaande
jaren goede dingen hebben gedaan of omdat
een bekende van u op de lijst staat, dat kan
natuurlijk ook. Hoe dan ook, het zijn allemaal
argumenten die van het positieve uitgaan.
Hoe opmerkelijk is het dan als na de verkiezingen
blijkt dat het er vooral om lijkt te gaan
waarom u NIET op een bepaalde partij zou
moeten stemmen. Althans als je kijkt naar de
debatten die worden gevoerd en de berichten
die op sociale media of andere plaatsen
verschijnen. Of het nu gaat om debatten in
bijvoorbeeld Tweede Kamer of gemeenteraad,
sociale media of opiniestukken, er wordt vooral
benadrukt wat die ander verkeerd doet en
dat mensen die bij vorige verkiezingen niet op
de partij van de spreker of schrijver van het
opiniestuk hebben gestemd, een verkeerde
keuze hebben gemaakt.
Het lijkt erop dat dergelijke azijnpolitiek
vooral wordt gebruikt voor twee zaken. Op
de eerste plaats als een promotie- of campagnemiddel.
Door je bijvoorbeeld als linkse
partij te presenteren als tegenhanger voor een
bepaalde rechtse partij, richt je de aandacht
op die twee partijen en verdwijnen de andere
partijen naar de achtergrond. De rest van
de partijen krijgt immers minder aandacht
vanuit bijvoorbeeld de media en het valt niet
op omdat de aandacht vooral gericht wordt op
de vele jij-bakken en verwijten over en weer
die weer allerlei reacties uitlokken.
Daarnaast leidt azijnpolitiek de aandacht
af van een moeilijk onderdeel van politiek,
namelijk het verbeteren van voorstellen en het
aandragen van alternatieven. Het makkelijkste
deel van de besluitvorming is het simpelweg
voor of tegen een voorstel stemmen. Je
noemt als politicus een aantal argumenten
waarom je voor of tegen bent en voilà, klaar
is de volksvertegenwoordiger. Veel moeilijker
is het om verbeteringen aan te brengen in
een voorstel. Van slechte voorstellen goede
maken en van goede voorstellen nog betere.
Het gebeurt bijna niet. Ook hier valt het niet
op omdat de buitenstaander door de bomen
het bos niet meer ziet door de azijnpolitiek en
zoiets heeft van “het zal wel, ze doen toch wat
ze zelf willen”. Dat laatste is nog te begrijpen
ook.
Daarmee kom ik tot de kern; de genoemde
azijnpolitiek is vooral schadelijk voor de
burger, voor u als inwoner, omdat het de aandacht
afleidt van hetgeen waar het om draait,
namelijk het op een verantwoorde en onderbouwde
wijze nemen van besluiten en het
behartigen van de belangen van de inwoners
van Nederland en van Sittard-Geleen.
Dat gezegd hebbend is de vraag aan de dames
en heren politici; heeft u nog meer argumenten
nodig of gaat u gewoon stoppen met het
bedrijven van azijnpolitiek?
Erwin Talpe
Burgerlid gemeenteraad Sittard-Geleen
Zondag 1 september vindt tussen 10.00 en
17.00 uur de jaarlijkse kermis en braderie
plaats in Oud-Geleen. Wethouder Leon Geilen
verricht om 11.00 uur de officiële opening van
deze dag die al meer dan een halve eeuw een
begrip is. Tijdens de jaarlijkse kermis en braderie
in Oud Geleen worden de vele pittoreske
straten die dit stadsdeel rijk is omgetoverd tot
een bruisend festijn vol vermaak en gezelligheid
voor jong en oud.
Enkele highlights
Struin langs de meer dan 120 winkels, kramen
en foodtrucks met een divers aanbod van
producten en geniet van heerlijke hapjes en
drankjes
Neem plaats op de gezellige terrassen en
geniet van live muziek terwijl je proeft van
de lokale horeca. Op groot scherm kunt u de
Formule 1 van Italië volgen.
Bewonder prachtige klassieke brommers en
tractoren die je mee terug in de tijd nemen.
Op een vaste locatie staan verschillende
vaklieden klaar om uw kapotte spullen te repareren.
Een duurzame- en milieuvriendelijke
manier van omgang met dierbare spullen.
De marionet-speler Jasper de Muzikat staat
op verschillende locaties op te treden.
Geniet van geweldige optredens van de talentvolle
dansers van Dansschool Rick Schmitz.
Elk half uur een show die je versteld doet
staan.
De Kermis en Braderie van Oud Geleen staat
bekend om haar warme gezellige sfeer en het
gevoel van saamhorigheid. Of je nu komt voor
het heerlijke eten en drinken, shoppen, de
muziek, entertainment, je zult je vermaken in
het idyllische Oud Geleen.
Frisse Kameraod, ‘enne lollige vent’,
net als Henk van Rowwen Hèze
‘De prikkel van een prijs’. Dat zou een
mooie titel zijn voor een boek over een
droom die uitkwam. In Horst had vader
Joep Verbruggen veel plezier met het
brouwen van bier, thuis en bij brouwersgilde
Dionysos. Gewoon ‘voor de
joeks’, niet met het doel om de Freddy
Heineken van Horst en omstreken te
worden.
Door Ray Simoen
Om te kijken hoe zijn bier bij anderen dan
vrienden en bekenden zou vallen deed Joep
in 2018 mee met de Nederlandse Kampioenschappen,
die in Nijmegen, dus niet al te ver
van huis, werden gehouden. Tot zijn verbazing
werd zijn Dubbel met wat zoethout en rozijn
erin onverwachts uitgeroepen tot winnaar
van Klasse D ‘bieren met een donkere kleur’.
Dat succes smaakte naar meer niet alleen bij
de brouwer zelf maar vooral ook bij degenen
die zijn winnaarsbier hadden geproefd. ,,Het
succes van pa wakkerde de vraag naar meer
brouwsel aan”, vertelde Joeps zoon, Jeroen
tegen het bierblad Plint, dat in 2022 een
filmpje voor zijn website kwam maken van de
Horster bierbrouwers. Jeroen is behept met
dezelfde brouwersmanie als zijn vader. Samen
starten ze in 2019 na het eerste succes hun
gezamenlijke brouwerij ‘Kameraod Brouwers’,
want ,,het mooiste bier beleef je samen”.
Rijtje
Het geluk lacht hen nog meer toe, vanaf 2019
kunnen ze met hun brouwactiviteiten terecht
op de bovenste etage van de prachtig gerestaureerde
kasteelboerderij Graaf Ter Horst
in Horst. Dat wordt bekroond met de derde
prijs bij de Nederlandse kampioenschappen
voor hun Quadrupel met gerookt eiken, die
vader en zoon Verbruggen samen met hun
brouw-kameraod Phil Janssen hadden gebrouwen.
Jeroen besluit om zich nog meer te
bekwamen in het brouwen en presenteren van
bier. In 2022 behaalt de praatgrage bierliefhebber
in Oostenrijk het diploma internationaal
biersommelier.
Intussen gaan vader en zoon Verbruggen
gestaag verder met het brouwen van bier. Inmiddels
hebben ze al zo’n negen á tien bieren
op hun palmarès staan. Hun bieren worden
in het restaurant van de kasteelboerderij geschonken.
,,Gerechten worden er bereid, waar
onze bieren prima bijpassen,” zegt Jeroen
over de ,,prettige samenwerking” tussen keuken
en brouwerij. Tevens worden er proeverijen
van de Kameraod bieren gehouden en zijn
er geschenkpakketten met de Horster bieren
verkrijgbaar.
De bieren worden in grote batches gebrouwen
bij de Stadsbrouwerij in Weert, in Horst worden
de nieuwe bieren bedacht, uitgeprobeerd
en na goedkeuring, in kleine hoeveelheden
(2 hectoliter) gebrouwen en geserveerd aan
gasten van de brouwerij en het restaurant.
Dat het duo, pa en zoon Verbruggen de
handen goed laat wapperen toont het rijtje
Kameraod bieren: Baltic Porter, American
Porter, Frisse Kameraod. Blonde Kameraod,
Vrolijke Kameraod, Beste Kameraod, Rooie
Kameraod, Wijze Kameraod en Robuuste
Kameraod.
Maar waar blijft het ‘Liefje van de Kameraod’?
Ook dames snakken naar een Kameraod,
die hun drinkwensen bevredigen kan.
Zonnig
In afwachting hiervan staat de Frisse Kameraod
op tafel. Om te profiteren van de warme
dagen die zich afwisselen met de regenachtige.
Maakt deze zon-gele, licht troebele
kameraod zijn naam waar? Het prachtig witte
schuim maakt met het goudgele bier een
zonnige indruk, hoewel we wat langer van de
schuimkraag hadden willen genieten.
Opgewekte aroma’s van sinaasappel, vermengd
met koriander en citroenschil, versterken
de zomerse sfeer, die het bier oproept.
Tarwemout tempert al te grote uitbundigheid
van de zoete aroma’s. Geen kameraod, waar je
snel op uitgekeken raakt. Frisse knaap. Maar
knappe knapen willen nog wel eens teleurstellen
als je verder kijkt dan de buitenkant. Achter
de aantrekkelijke façade van de onlangs
overleden Franse superster Alain Delon ging
een duivel schuil, die als een razende te keer
kon gaan tegen zijn geliefdes. Is de Frisse Kameraod
ook zo’n mooie maar erg wispelturige
knaap? Nee, totaal niet, wel aantrekkelijk, niet
lastig. Wat je ziet en ruikt, proef je ook.
In het begin een vriendelijk zoet sinaasappeltje,
erna nemen kardemon en vooral het bitter
het al snel over. Ook in de nadronk, die lekker
lang aanhoudt, domineert het bitter, dat we
kennen van een grapefruit en het schilletje
van een citroen. Kennelijk wilden de brouwers
voorkomen dat hun bier afgeserveerd zou
worden als een plakkerig gast wanneer ze het
zoet van de sinaasappel niet voldoende aan
banden zouden leggen. Koel zoet is wel lekker
en zomers, maar plakt de mond al gauw dicht
zodat de dorst naar meer uitblijft. Datzelfde
gevaar dreigt bij bitter. Niet goed gedoseerde
bitters maken een bier er op den duur wrang
en scherp, waardoor je het bij één flesje laat.
De Frisse Kameraod is zeker een vriendelijk
en doordrinkbaar bier. Een fijne metgezel aan
een zomerse tafel met vrienden en bekenden.
Hij is wel sfeergevoelig (maar wie is dat
niet?), dus niet te koud serveren. Als deze
Kameraod even heeft kunnen wennen aan de
temperatuur buiten de koelkast dan voelt hij
zich opperbest en ontpopt hij zich tot ‘enne
lollige vent’, net als Henk van Rowwen Hèze
uit Horst-America.