MIJNGazet | pagina 13
Bourgondisch eten en drinken doe je hier!
In alle rust genieten bij De Vief Heringe
Ben jij bezoeker van Het Oktober Feest
in Sittard of juist niet? Bij De Vief
Heringe kun je altijd gezellig genieten
van een goede maaltijd en ontspannende
Thorner Weizen, vrolijke
blondine zonder poespas
Door Ray Simoen
‘Blondjes genieten de voorkeur’ oftewel ‘Gentlemen
prefer blondes’ was een filmkomedie
uit 1953, die een mega kassucces was. Vooral
dankzij de platinablonde Marilyn Monroe, het
latere liefje van de Kennedy-broers, Jack en
Robert. Het liedje ‘Diamonds Are a Girl’s Best
Friend’, dat Monroe zingt in de film, groeide
uit tot een icoon in de filmwereld en inspireerde
later Madonna-‘Material girl’, ex-Spice
girl, nu Redbull ‘pitspoes’ Geri Halliwell en
filmster Nicole Kidman: ook allen blond en
geadoreerd door vele ‘gentleman’ en anderen.
In de filmsterrenwereld wemelt het van ‘blondes’,
bionda’s en ‘blondines’, die een grote
aantrekkingskracht op mannelijke kijkers
hebben. Koel en zwoel tegelijk was Anita
Ekberg. Wereldberoemd werd in 1960 deze
Zweedse diva, bijgenaamd de Ijsberg, door
haar rol in de film La Dolce Vita van Fellini.
Hij liet haar verleidelijk dartelen in het koele
water van de Trevi Fontein in Rome. Een
scene, die tot de iconische van de filmhistorie
behoort.
Alleen Nicolette van Dam was niet blij met
de rol van ‘Bionda’-Blondje-in de jeugdserie
ZOOP, die in Ouwehands Dierenpark werd
opgenomen. Van Dam kon de persoon van
Bionda niet uitstaan maar was wel blij met
de doorbraak die deze rol voor haar carrière
betekende. Ach, ja, ook voor blondines is het
niet altijd goud dat er blinkt.
ABBA
Goud en nog meer haalde de blonde Agnetha
Fätskog binnen met de Zweedse groep ABBA,
waarin zij met brunette Anni-Frid Lyngstad
de meeste aandacht trok. Björn en Benny -de
jongens van ABBA- waren er voor de vulling
bij, zo vonden de fans, die vaak oeverloze
discussies voerden over wie de aantrekkelijkste
van de twee zangeressen was, de blonde
Agnetha of de donkerharige Anni-Frid.
Inmiddels achterhaalde en ongetwijfeld nu als
‘seksistische vuilspuiterij ‘gecancelde twistgesprekken.
Maar tja, blond brengt hoofden
vaak op hol. Niet alleen in de bioscoop of
thuis voor de buis. Ook op de terrassen en in
de cafés’. Ook daar woedt de ‘battle’ tussen
blond en bruin. Blond bier of donkerder gerstnat?
Pils doet niet mee, dat wordt niet bijzonder
genoeg gevonden. Pils is zoiets als een
B-film. Voor blond en het donkerder genot
zijn tegenwoordig de hoofdrollen weggelegd.
Zij zijn de ‘blockbusters’ van de tap. Wie is the
Good? Wie is the Bad? The Ugly kennen we al,
dat is tegenwoordig pils.
Wit
Blond is de titelheld van de zomerse terrassen,
zeker sinds de doorbraak van Witbieren
als Celis White en Wieckse Witte. Een
stortvloed aan licht, makkelijk drinkbaar ‘wit’
is er sindsdien op de markt gekomen. Vooral
de tarwebieren oftewel Weizenbieren vinden
makkelijk hun weg naar dorstige kelen, die
van doordrinken houden. Ook hier, waar we
graag een glas uit weerszijden van de grens
drinken; Belgische ‘speciallekes’ en kloeke
Duitse bokalen met een schuimkraag, net zo
stevig en wit als de haren van Heino. Maar
voor mooi wit of Weizen hoef je niet de grens
over. In het witte stadje, Thorn brouwen twee
blonde brouwers, Roel Basten en Pim Adams
sinds 2021 stug door aan hun assortiment
witbieren. Niets anders dan maagdelijk witte
tarwebieren komt er uit hun brouwketels, zo
geven ze aan. Als ze dat niet doen, dan zouden
ze wel eens getroffen kunnen worden door
de wraak van de chique adellijke dames, die
voorheen in het voorname Thorner Stift huisden
en smachtend wachtten op een rijke prins
op een wit paard.
Sirene
Vier witbieren brouwt het Thorner duo:
Thorns Wit, origineel wit van 5,6% , Thorns
Wit Tripel Wit van 7,5%, Thorns Wit White
IPA van 5,9% en Thorns Wit Weizen van
5,9%. Daarnaast hebben ze ook nog Jimmy
Sauvin- Grape Ale Brut, een hoppig bier van
10%, gemaakt met 40% sap van Rieslingdruiven,
en Spritzer Piquette van 4, %, een fris
aperitiefdrankje, gemaakt van druiven, die
overbleven na de wijnproductie. In de staart
van deze raadselachtige zomer zetten we de
Thorner Weizen op tafel. Een ‘blondine’ met
amandelvormige ogen en weelderig krullend
haar siert het etiket, als een Thorner Sirene,
die drinkers verleidt de dop snel van het flesje
te halen en het witbier te proeven.
Onder een bijna platina blonde schuimkraag
straalt het Thorner Weizen vrolijk: niet wit zoals
je zou verwachten maar licht gebronsd als
een filmster die net een licht zonnebank-kuurtje
heeft gehad. Zacht zoete geur, waar het
droge aroma van tarwe doorheen breekt, op
de achtergrond speelt zacht wat citrus mee.
De kardemom en koriander die het etiket
beloven, wachten in de coulissen. Een fris,
licht zoetje golft door de mond en krijgt in de
afdronk gezelschap van het bittertje van de
citrus. Gelukkig behoudt de fruitige fraîcheur
het overwicht. Tegenwicht tegen het zoete
sinaasappeltje biedt de droge tarwesmaak.
Vergeefs zoeken we naar wat meer kruidigheid.
Verrast blijven we door de redelijke
lange nadronk, die fris en vrolijk blijft.
De Thorner Weizen is geen typisch tarwebier.
Wel een prettig doordrinkertje, die het goed
zal doen als dorstlesser op een terras na een
wandeling of fietsritje. Geen diva of klasbak,
waarvan je meteen ondersteboven bent. Geen
blonde vamp als Anita Ekberg of een uitbundige
diva als Madonna, meer een vrolijke Miss
Montreal en Davina Michel zonder dikke laag
make up.
gezelligheid. Tijdens het Oktober
Feest is de Vief Heringe een oase van
rust zonder feest gedruis. Ideaal om
het drukke leven rond de ‘Festwieze’ te
ontvluchten en zonder harde muziek en
blauw witte vlaggen een keuze te maken
uit de uitgebreide menukaart in dit
restaurant dat van zichzelf al bijzonder
karakteristiek is en verder geen versiering
nodig heeft.
Voor mensen die zich wèl in het feestgedruis
willen storten, is het weekmenu vanaf vrijdag
18 september wel in Oktoberfeest-stijl. Ofwel;
de Gutbürgerliche Küche. Een grote Schnitzel
of Eisbein met Sauerkraut en als nagerecht
Kaiserschmarren. In combinatie met Brand
Weizen een ideale start of bekroning kan zijn
van een middag of avond Oktoberfeest.
Bourgondisch eten en drinken
Bij De Vief Heringe kun je dagelijks, bij
de gezellig brandende openhaard heerlijk
vertoeven en genieten van bourgondische
Limburgs-Europees getinte keuken. Kiezen
uit de uitgebreide menukaart om te lunchen
met; een luxe belegde boterham, een 12 uurtje,
één van de maaltijdsalades of bloedworst
met appel. Vanaf 17.00 kun je dineren met
huisgemaakt zuurvlees, vis van de dag, knien
in het zoer, choucroute d’Alsace of biefstuk
van de ossenhaas.
Koffietijd? Neem een lekkere koffie met een
stuk versgebakken Limburgse vlaai uit ’t Bakhoes
van de, tegenover gelegen zorgboerderij,
Ophovenerhof.
De Vief Heringe heeft ook een zeer uitgebreid
assortiment van ongeveer 30 speciaalbieren:
uit de regio of van daarbuiten, waarvan er
9 van de tap. 4 bokbieren van de tap zorgen
voor een geslaagde aftrap van de herfst. Met
Brand Bierbrouwerij als huisbrouwer zijn ook
de speciaalbieren van Brand Bier goed vertegenwoordigt
in het assortiment.
De Zèsde Hering is het eigen huisbier’ van
De Vief Heringe. Het is een donkerblond
speciaalbier met een kruidige, lichtzure frisse
smaak en matig bittere afdronk. Te typeren
ergens tussen een IPA en Saison bier is het
zeker de moeite waard om te proeven.
Heb je geen grote honger maar wil je iets bij
de borrel? Kies dan iets om te ‘peuzelen’ zoals
Flammkuchen, scampi in kruidenboter of
bourgondische bitterballen.
Ook dát is bourgondisch genieten.
Info
De Vief Heringe is gelegen aan de Molenweg
56 in Sittard. De Buitenplaats is 365 dagen
per jaar geopend. Maandag t/m donderdag
vanaf 11.00 uur en vrijdag t/m zondag vanaf
10.00 uur. De keuken is dagelijks geopend
van 11.30 tot 20.30 uur.
Meer info is te vinden op
www.deviefheringe.nl
Reserveren uitsluitend via: 046-4585993
/www.deviefheringe.nl