Page 10 - Demo
P. 10
MIJNGazet | pagina 10In- en verkoop gebruikte top-occasionsAutoMeis Vestiging HeerlenGanzeweide 181 | 6413 GE HeerlenT +31 46 44 28 203info@automeis.nl | www.automeis.nlWij van autobedrijf Meis-Jacqx vof vragen per direct jonge auto%u2019s, lichte schade geen probleem.Direct contant geld of per bank en rdw vrijwaring Tevens vragen wij ook bestel en vrachtauto%u2019s. Bel met 0654796923. U wordt teruggebeld.Wij zijn Auto Meis www.automeis.nl KIENENDAGELIJKS KIENEN IN DE ZAAL VANCASINO LANDGRAAFTotaal 18 rondes. Zaal open 17.00 uur. Aanvang kienen 19.30 einde 22.45 uurU kunt buiten roken in de tentMoltweg 82 LandgraafInfo: tel. 045-5315235Plaatselijke verenigingen organiseren18 rondes, 1550 euro prijzengeld!Elke woensdag gratis friet met snack en andere dagen andere acties!Net zo lekker als de vlaai van de mam vroegerFion en Harold Gubbels presenteren dit weekeinde in hun zaak Gelaen31 in Geleen hun vernieuwde bakboekje vol recepten van henzelf en anderen, die de smaak van de Limburgse thuisbakkunst willen blijven proeven. ,,Als mijn oude oom zegt: %u2018Dat smaakt precies zoals mijn moeder het vroeger bakte%u2019, d%u00e1n is het goed.%u201dDoor Ray SimoenMet een staaltje van %u2018huwelijkse ontrouw%u2019 in 2016 begon het allemaal. Fion Gubbels-Wijckmans kookt en bakt erg graag en veel. Bij voorkeur recepten van vroeger, waar haar ouders zo van genieten. ,,Harold zette mijn recepten, die ik had verzameld, zo maar op internet. Wat ik niet wist en eigenlijk ook niet wilde,%u201d zegt de 57 jarige Fion verbaasd, terwijl ze koffie serveert. ,,Vervolgens begonnen mensen me via email en internet om meer recepten te vragen. Leuk, maar ik had mijn handen vol aan het runnen van onze zaak.%u201d Fions verbazing werd nog groter toen haar man samen met oud drukker Raymond Keulers een boekje liet maken met haar verzameling recepten. ,,Achter mijn rug om, deden ze dat,%u201d voegt ze er lachend aan toe. Haar grote blonde echtgenoot Harold ( 61) staat er schaapachtig lachend bij. ,,Erg aangenaam verrast waren we dat we in no time 100 boekjes hadden verkocht. Er bleek veel vraag naar recepten met de smaak van de huiskeuken van vroeger te zijn. Vooral veel verzoeken kregen we om nog een boekje te maken, maar dan met recepten van baksels, die mensen vroeger thuis maakten%u201d, geeft Harold aan.Fion presenteert een knapkoek. ,,Deze koek is gemaakt naar een recept van de 96 jarige oud prins van de Flaarisse, Zef Lemmens. Zijn dochter heeft me het recept gebracht%u201d, klinkt het trots. Blij is dat ze ook het recept van de huidvleisjvlaai heeft gekregen. ,,Huub van K%u00f3sj, een bakker uit Geleen en oud prins van de Flaarisse maakte landelijk furore met deze vlaai. Ik ben er trots op dat we dit recept ook hebben.%u201d Het knapkoek recept van de andere oud-Flaarisse prins, Zef Lemmens is ook opgenomen in de nieuwe versie van het eerder uitgebrachte bakboekje. Dat werd gemaakt na het onverwachte grote succes van het stiekem door Harold in elkaar gezette eerste kookboekje in 2016. Met hierin %u2019 traditionals%u2019 vol keukennostalgie zoals Friet ei, reubesoep, %u2018truujesoep%u2019, Duuvelkesvlees, Hemelse modder, Bierpap en Piepkespudding. Het vernieuwde en aangevulde bakboekje, dat zaterdag 2 november vanaf 12.00 uur wordt gepresenteerd, is alweer het zevende boek dat het actieve winkeliersduo heeft gemaakt in hun serie %u2018Recepten uit Limburg%u2019. Want na het eerste en tweede boekje met Recepten uit Limburg begon het recepten te regenen voor %u2018Gub &co%u2019. ,,Velen stuurden vaak oude familierecepten op, want iedere familie heeft zijn eigen manier, waarop ze zuurvleisj maken en ook het lekkerst vinden. Erg veel recepten van wafels hebben we ontvangen. Zoals Tante Lies, de 94 jarige tante van mijn vader. Zij bakte wafels en bracht die naar de hele familie. En de 96 jarige moeder van onze drukker bezorgde ons een recept van een zanddeegtaart met chocoladevla erop. Heel bijzonder en ontroerend allemaal%u201d, zegt Fion. ,,Bijzonder blij ben ik met het recept voor nonnevotten uit 1900. Mijn oma heeft het zelf met de hand geschreven%u201d, zegt ze zacht. FlessenerwtenBijzonder trots is ze op het zesde boekje. ,,Dat zijn allemaal handgeschreven recepten van de huishoudschool uit Brunssum. Ze zijn afkomstig van de schoonmoeder van een oom van 90 jaar. We hebben die gecombineerd met recepten uit het begin van de vorige eeuw., zoals eiersaus met spinazie, gebakken lever met spek. En %u2018flessenerwten%u2019, daarbij werd de leerlingen geleerd hoe ze erwten uit een fleseen nieuwigheid toen- moesten bereiden.%u201dWat bij de vele recepten opvalt is de grote creativiteit en zuinigheid, waarmee vroeger lekkernijen werden bereid.,, Met restjes gistdeeg en wat fruit werden vlaaien gebakken. Mensen hadden het in het algemeen niet breed dus moesten ze zuinig omspringen met wat ze hadden of uit hun tuin haalden.%u201d Dat vergde veel van de Limburgse vrouwen. Er waren in de kroostrijke gezinnen nogal wat verjaardagen en naamdagen te vieren, en ook de kerk had de nodige dagen waarop heiligen, schutspatronen en hoogtijgebeurtenissen gef%u00eateerd moesten worden. Er werd dan verwacht dat er bij de koffie wat lekkers geserveerd werd. Toveren met schaarse ingredi%u00ebnten was het dan in de huiskeukens voor moeders, oma%u2019s en tantes. ,,Als het zaterdags markt was in Brunssum dan kwam mijn oma altijd met redong of sultan,- een Limburgse cake- voor de hele familie. Alleen zondags en of als er kermis was, kregen we vlaai van haar%u201d geeft Fion aan.KeurmeestersAlle recepten in de kook- en bakboekjes worHarold en Fion tonen hun nieuwste bakboek. Foto Fran%u00e7oise Petersenden gecontroleerd en nagemaakt door Fion. ,,Fion is nogal perfectionistisch%u201d, fluistert Harold. ,,Ik heb de liefde voor koken en bakken van mijn beide oma%u2019s. Bij hen was ik heel vaak en bij hen heb ik altijd veel gebakken. Mijn moeder hield niet zo van bakken en koken, ze was coupeuse en bang dat ze iets aan haar vingers zou krijgen van het hete fornuis%u201d, zegt Fion. Voordat ze foto%u2019s maakt van de recepten, roept ze de hulp in van haar %u2018twee keurmeesters. ,,Mijn vader proeft alles en keurt het. En als mijn oom proeft en zegt; %u2018Dat is net zoals mijn moeder het maakte%u2019, dan is het ok en kan het recept opgenomen worden in een boekje%u2019, zegt ze opgewekt. ,,Vanuit de hele wereld krijgen we verzoeken om een boekje op te sturen. Vaak oudere ge%u00ebmigreerde Limburgers in Australi%u00eb en Amerika, die hun kinderen van de smaak van vroeger willen laten proeven.%u201dNa het zevende boekje nog een achtste, omdat de vraag naar recepten niet ophoudt en ze nog steeds recepten ontvangen? ,,Effe pas op de plaats maken, een kookboekje maken vergt veel, naast het werk in onze winkel,%u201d verzucht Fion. ,,Maar ik heb net nog een leuk recept voor zuurkoolsoep ontvangen%u201d, zegt Harold opgetogen.InfoRecepten uit Limburg dl 7, Het Bakboek,100 pagina%u2019s 12,95 euroZaterdag 2 november presentatie van het Bakboek vanaf 12.00 uur in de Salmstraat 26, Geleen, met proeverijen van Limburgse wijnen en bieren.www.receptenuitlimburg.nlwww.facebook.com/Gelaen31