MIJNGazet | pagina 9
‘Gember’, verwarmend lekker
doordrinkbier uit Broeksittard
Vochtige maanden van glibberige wegen,
mistflarden en snotneuzen breken
weer aan. ‘Het is weer voorbij, die
mooie zomer’, zong de hoogbejaarde
Gerard Cox in vroegere dagen al, toen
hij met vochtige ogen het spartelende
Feijenoord moest aanzien in een doornatte
Kuip.
Door Ray Simoen
Voorbij zijn die tijden van armzalig voetbal
in Rotterdam-Zuid, gelukkig. Gebleven
zijn de klamme najaarsbuien, die griep en
verkoudheid proesten. Hoe wapen je je daar
tegen? Vluchten naar het warmere en drogere
Spanje? Is een stuk prijziger dan een dikke
trui aantrekken en citroenen en sinaasappelen
persen thuis. Oud en probaat middel was en
is nog steeds kippensoep. Deze huisgemaakte
anti-grippine helpt tegen allerlei malheur en
kwaaltjes, daarom ook wel vloeibare penicilline
genoemd.
Soepkip
NRC-kookschrijfster Janneke Vreugdenhil
heeft een mooi recept voor een kippensoep,
waarmee je een verkoudheidsvirus net zo
goed kan bestrijden als een griepspuit van de
dokter. Daarin gaan naast een mooie soepkip
een hele bol knoflook, snippers kurkuma en
maar liefst 200 gram (ongeschilde) gember.
Oef, dat is pittig maar wel lekker verwarmend.
Want gember wordt in de keukens aan Azië en
India al eeuwen veel gebruikt om zijn zuiverende
en pijnstillende werking.
Gember in de soep? Nee, dat is niet besteed
aan de Sittardse bierbrouwer Jeffrey
Quaaden. Hij maakt gemberbier: een van
de vijf, die de 51 jarige chemisch technoloog
in zijn eigenhandig gebouwde brouwerij bij
zijn huis in Broeksittard brouwt. Over dit
gemberbier straks meer. Eerst even Jeffrey
voorstellen. Al 25 jaar is hij werkzaam in de
chemische sector. Momenteel op Chemelot
waar hij in een kersvers bedrijf werkt aan de
ontwikkeling van eiwitten zodat niet langer
meer tropische bossen gekapt moeten worden
voor de aanplant van sojabonen, de grote
leveranciers van eiwitten. ,,We proberen
eiwitten te maken via gasfermentatie,” geeft
hij vanuit zijn brouwerij aan de Weidom in
Broeksittard aan. Chemie heeft veel raakvlakken
met bierbrouwen. En omdat hij niet
alleen wil werken in laboratoria met pipetten,
erlenmeyers en petrischaaltjes maar graag
ook ,,echt ambachtelijk” bezig wil zijn en
hij een liefhebber is van Belgische bieren,
besloot hij om zijn hart te volgen en een bier
brouwerscursus te gaan volgen. De opleiding
tot zytholoog in Belgisch-Limburg was hem
niet diepgaand genoeg. Daarom trok hij naar
Brussel waar ze in Anderlecht een bierbrouwerscursus
hebben, die een kolfje naar zijn
hand was. Tweemaal per week naar Brussel,
de stad, die je niet kunt bereiken zonder lang
in de file te staan. Het was geen klein bier, zo
erkent de in Maastricht geboren Jeffrey. Maar
fanatiek als hij is, beet hij twee jaar lang twee
keer per week de kilometerslange files naar
Anderlecht stuk. ,, Ik was de enige Nederlander
tussen allemaal Belgen. Maar het was
prachtig om me te verdiepen in de Belgische
bierbrouwerstraditie.”
Kleurig
Diploma op zak, en een hoofd vol ideeën en
dromen. Nu nog een plek om van die dromen
daden te maken. In Broeksittard vond hij een
huis met een loods, die hij om kon bouwen tot
een brouwerij. Daar staan nu inmiddels twee
glimmende rvs tanks. ,,Sinds 2021 ben ik van
start gegaan met mijn brouwerij Weidom,
naar de straat, waar mijn huisbrouwerij is.
Inmiddels heeft hij vijf bieren gemaakt. ,,De
eerste was Amber,” deelt hij trots mee. Erna
volgden in vlot tempo, Blond, Pale Ale, Brouck
Zittesj Wit en Gember. ,,Binnenkort komen
er nog een Stout en mijn favoriete bier, een
Tripel bij.”
Geen grote hoeveelheden produceert hij.
,,Telkens een batch van 200 liter. Ik ga voor
de variatie, niet voor de kwantiteit.” De
recepten voor zijn bieren bedenkt hij zelf.
De kleurige en originele etiketten van zijn
Weidommers worden ontworpen en gemaakt
door zijn vrouw, terwijl zijn zoon de website
onderhoudt. Familie-brouwerij dus. Naast
zijn eigen bieren brouwt hij ook in opdracht
voor anderen. ,,Dat kunnen mijn bieren zijn
met een gepersonifieerd etiket. Of een geheel
nieuw bier naar de smaak van de klant, maar
wel altijd tegen een bepaalde gegarandeerde
afname.” Want voor twintig flesjes gaat hij
niet in de bierpot staan roeren. Hij hoopt dat
zijn gemberbier net zo goed gaat lopen als zijn
Brouck Zittesj wit.
Doordrinken
Aan de kleur zal het niet liggen. Die is aanlokkelijk
warm goudbruin, als een prachtige herfstzon.
Lekkere dikke kraag van mooi, stoer
schuim. Bescheiden echter is het Gemberbier
echter met zijn geuraroma’s. Licht fruitig, erdoorheen
flitsen flarden gember-bittertjes en
vleugjes koriander en iets van bloemen. Fris
en fruitig smaken de eerste slokken, gevolgd
door een aardige portie zoet maar gelukkig
komt op tijd het verwarmende gember op de
proppen. Daarbij steekt ook wat bitter van
rode grapefruit zijn kop. Dat alles maakt de
nadronk erg prettig en zorgt voor een mooi,
zacht warm gevoel in mond en maag, zeker
in deze klamme dagen een mooie opsteker.
De brouwer is subtiel te werk gegaan met het
gebruik van gember, tamelijk voorzichtig ook
want gember kan scherp en pittig zijn als het
niet met geoefende hand weet te gebruiken.
De meedrinker, die een gevoelig mondje
heeft, is ook erg te spreken over deze ,,lekkere,
frisse doordrinker”. Laat de natte dagen maar
komen, met dit gemberbier uit Broeksittard
houd je vocht en tocht op veilige afstand.
Informatie: www.brouwerijweidom.nl
Nieuw: Vastelaovendture
Koen Bothmer presenteert “Vastelaovendture”,
een voorleesboek dat de Limburgse
dialecten en carnavalsgebruiken viert. Geschreven
met de hulp van Jos Cramers voor
het Houtems dialect en Veldeke voor andere
Limburgse dialecten, neemt dit boek kinderen
van de onderbouw van de basisschool mee
op een spannende reis door Limburg. Het
verhaal volgt een meisje dat de vastelaovend
moet redden, waarbij ze de rijke taalkundige
en culturele diversiteit van de regio ontdekt.
“Vastelaovendture” combineert avontuur met
educatie en draagt bij aan het behoud van de
Limburgse dialecten. Bestel voor 7 januari
vastelaovendture.nl om uw exemplaar te
reserveren, dan heeft u het nog voor vastelaovend
in huis. Voor meer informatie:
koenbothmer@gmail.com.
/www.brouwerijweidom.nl
/vastelaovendture.nl
link