Visit Zuid-Limburg Vakantiekrant 21
5x stampen
door de pratsj
Na flinke regenval of natte sneeuw, moet je in Zuid-Limburg
rekening houden met pratsj (modder) tijdens je wandeling.
Volgens fervent wandelaar Wiel Beijers is pratsj onderdeel
van de Zuid-Limburgse cultuur. “Die pratsj, dat is zoals wij
zijn, daar zijn wij uit voortgekomen, die hoort bij onze cultuur.
Zoals rommedoe en zoervleisj (stinkkaas en zuurvlees) bij
Zuid-Limburg horen, hoort daar zeker ook de pratsj bij.”
Trek je regenlaarzen aan en ga op pad met
deze 5 onverharde wandelingen door de
pratsj. Lekker cultuur snuiven en glibberen
en glijden door de pratsj. En daarna thuis of
in een cafeetje opwarmen! De wandelingen
zijn natuurlijk ook heerlijk om te lopen als
er geen pratsj is.
1 Onverharde paadjes rondom
Voerendaal ⟶ 9,9 km
Net buiten Ubachsberg brengt deze wan-deling
je over onverharde wandelpaadjes
en prachtige uitzichten over de ‘Molen op
de Vrouweheide’ en de Welterberg. Volg
de gele paaltjes vanaf de Bernardushoeve.
2 Landschapsroute
Taterbosch ⟶ 6,3 km
En óf in natuurgebied de Doort nabij Echt
modder te vinden is wanneer het geregend
unieke flora en fauna. Volg de rode paaltjes
vanaf de parkeerplaats Charles Eyckdreef.
4 Stampen in de plassen van het
Geleenbeekdal ⟶ 6,4 km
Schakel tijdens deze trage tocht even hele-maal
Tip!
Recept: reebiefstuk
met grand veneur
saus & stoofpeertjes
af en laat je gaan in de pratsj langs de
Geleenbeek en door het Stammenderbos.
Geniet onderweg van weidse uitzichten en
Kasteel Terborgh. Volg de blauwe paaltjes
vanaf De Biesenhof in Geleen.
5 Drassige weilanden rondom
Wijlre ⟶ 5,6 km
Deze route heeft alles: prachtige uitzichten
over de Zuid-Limburgse heuvels, Kasteel
Cartils met kasteeltuin én onverharde
Biefstuk: bestrooi de biefstuk met peper
en zout en bak deze in roomboter om en
om tot de gewenste cuisson.
Saus: Doe de olie in de pan en fruit de ui,
knoflook en wortel aan. Voeg de kruiden
toe en blus af met Vieux zodra de uien
glazig zijn. Voeg de wildfond toe en laat
30 min. op laag vuur trekken en zeef dit
daarna. Voeg hieraan de rode wijn, room,
runderbouillon en gelei toe. Laat een half
uur langzaam inkoken en bind lichtjes af tot
de gewenste dikte. Breng op smaak met
peper en zout.
Stoofpeertjes (4 pers.)
• Stoofperen (Gieser Wilderman)
• 750 gr. suiker
• 4 kaneelstokjes
• 4 stuks steranijs
• Rasp van 1 sinaasappel
• ½ fles rode wijn
• ½ fles rode port
• 150 ml crème de cassis
• Allesbinder
paden waar je lekker kunt glibberen. Volg
de gele paaltjes vanaf de Dikkebuiksweg.
Scan de QR-code voor
live navigatie van deze
en nog meer pratsj-wandelingen
⟶
Maak je toch liever een wandeling op
verharde paden? Kijk dan op
visitzuidlimburg.nl/zoekroutes, kies wan-delen
en filter op 100% verharde wegen.
Tip!
Schil de stoofpeertjes en verwijder evt.
het klokhuis via de onderkant met een
parisienneboor. Kook alle ingrediënten bij
elkaar op. Doe de stoofperen in een pan
en bedek deze met het vocht. Zorg dat ze
goed onder blijven staan (evt. met een stuk
bakpapier). Zet het vuur lager zodra het
begint te koken, zet eventueel een deksel
erop en laat rustig gaar worden. Laat de
peertjes afkoelen in het vocht. Zeef de pe-ren
uit het vocht en bindt daarna het vocht
licht af en voeg weer toe aan de peren voor
een mooie glimmende peer.
Te lui om te koken? Maak het jezelf
gemakkelijk en proef het wild bij een van
de Zuid-Limburgse restaurants! Check
visitzuidlimburg.nl/wild voor de locaties
met de lekkerste wildgerechten.
heeft! De regio is rijk aan plassen met veel
watervogels. Volg de pijltjes met de Boom-kikker
vanaf de parkeerplaats in De Doort.
3 Ravensbosch Va14 ⟶ 3,6 km
Vanuit hartje Valkenburg sta je zo in de
ongerepte natuur van het Ravensbosch.
Hier kun je als het geregend heeft heerlijk
banjeren door de modder en geniet je van
Wanneer in oktober het
jachtseizoen start, begint ook
het culinaire wildseizoen.
Zo is vanaf 12 oktober de
wildkaart weer te proeven bij
Restaurant Buitenlust. Uit hun
keuken delen ze een recept
waar je wild van wordt!
Reebiefstuk uit het
Vijlenerbos met grand
veneur saus (4 pers.)
• 125 gr. ui in blokjes
• 3 teentjes knoflook
• ½ wortel in blokjes
• 4 takjes tijm
• 1 takje rozemarijn
• 750 ml wildfond
• 200 ml rode wijn
• 125 ml Vieux
• 125 ml kookroom
• 40 gram aalbessen of cranberry gelei
• 1 blokje runderbouillon
• Reebiefstuk uit het Vijlenerbos
• Allesbinder
Vijlenerboswild
4 restaurants rondom het Vijlenerbos
presenteren wild uit de directe omge-ving:
Restaurant Buitenlust, Restaurant
Gerardushoeve, Hotel Restaurant Cuba
Libre & Hotel Restaurant Vijlerhof. Dat
levert heerlijk biologisch vlees op!
Ben je er (letterlijk) niet vies van
om op je mountainbike op avontuur
te gaan door de pratsj in de Zuid-
Limburgse heuvels? Dan wachten er
21 mountainbikeroutes op je!
⟶ visitzuidlimburg.nl/mountainbiken.
/zoekroutes
/wild
/mountainbiken