Visit Zuid-Limburg Vakantiekrant 21
Deze lente zie je de vulling van je vlaai aan de bomen van
de hoog- en laagstamfruitgaarden groeien. Het begint met
een kleurrijke zee van bloesem en langzaam komt het fruit
tevoorschijn. Met dit recept zet je een heerlijk appelvlaai
op tafel. En je weet wat ze zeggen: ‘an apple a day, keeps
the doctor away’. En dat is precies hoe we er in Zuid-Limburg
over denken! Een lekker stukje appelvlaai met een kopje
koffie mag je nooit overslaan.
Ingrediënten
• 1 kilo appels
• Suiker
• Citroensap
• Paneermeel
• 2 dl melk
• 400 gr. bloem
• 20 gr. bakkersgist
• 50 gr. boter
• 2 eieren
• Grove suiker
• Mespunt zout
Vulling
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en
snijd in dunne schijfjes. Meng de schijfjes
met suiker en een beetje citroensap.
Heb je harde appels? Verwarm ze dan
eerst zachtjes in een bodempje water
met suiker en citroensap.
In de lente ontwaakt niet alleen de natuur uit haar winterslaap,
maar ook de smaken van het nieuwe seizoen komen
tevoorschijn. Bij de Visit Zuid-Limburg Experiences & Shops
in Gulpen, Heerlen, Sittard en Valkenburg vind je alles om
deze lente een stukje Zuid-Limburg ‘te preuven’.
Preuf Zuid-Limburg!
De winkels van Visit Zuid-Limburg liggen
vol met heerlijke streekproducten om
thuis (of onderweg) te proeven of cadeau
te geven. Vul je picknickmand met dat
ene lekkere wijntje of biertje uit de regio
en koop een heerlijke jam of stroop voor
bij je kaas. Kunnen je kookkunsten na de
voorjaarsschoonmaak ook wel wat opfrissing
gebruiken? Ontdek dan nieuwe
Zuid-Limburgse recepten in een van de
vele kookboeken of receptenkaartjes met
bijbehorende ingrediënten.
Deeg
Maak de melk lauwwarm en doe de bloem
in een kom. Roer de gist uit met de lauwwarme
melk. Maak een kuiltje in de bloem
en giet daarin de gist, boter, 1 ei en 30 gr.
suiker. Strooi het zout langs de buitenrand
van de bloem. Giet de rest van de lauwwarme
melk in het kuiltje bij de gist. Kneed
tot een soepel gistdeeg, dek het af en laat
rijzen tot dubbel volume.
De Zuid-Limburgse
buitenlucht
Hmm… de geur van de lente: bloeiende
bloesem en vers gemaaid gras. Tijd om
te genieten van de buitenlucht. Bij de
Visit Zuid-Limburg Experiences vind je
naast heel veel streekproducten, ook een
uitgebreid aanbod aan wandel- en fietsroutes.
Deze zijn ook te koop in de webshop:
visitzuidlimburg.nl/webshop
Duik dieper in de regio
Denk jij wel alles te weten over Zuid-Limburg?
Wedden van niet! Onze medewerkers
staan altijd klaar met insidertips en informatie
over de regio. Daarnaast kun je in de
Visit Zuid-Limburg Experiences in Heerlen,
Sittard en Valkenburg de regio op interactieve
wijze ontdekken. Spuit o.a. je eigen
graffiti, leer meer over het krijttijdperk of
ontdek 7.000 jaar aan levensverhalen. Jij
stapt vol kennis over Zuid-Limburg naar
buiten!
De vlaai
Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap
die de vlaaiplaat kan bedekken. Rol steeds
een andere kant uit en haal tussen het
rollen door het deeg los van het werkblad.
Leg het deeg in de ingevette vlaaiplaat en
rol de rand af. Prik de bodem in en laat het
deeg rijzen tot het iets gezwollen is.
Verdeel de vulling over de bodem en rol
de rest van het deeg uit tot een dunne lap.
Leg deze als deksel op de vlaai en snijd
het overhangende deeg af. Knip met een
schaar gaatjes in de deksel en laat nogmaals
rijzen. Meng voor de afwerking 1 eidooier
met een scheutje melk in een kopje.
Bestrijk de vlaai met het mengsel en strooi
er grove suiker over heen.
Op deze adressen vind je de
Visit Zuid-Limburg vestigingen:
• Visit Zuid-Limburg Shop Gulpen
Dorpsstraat 27, Gulpen
• Visit Zuid-Limburg Experience
Heerlen-Parkstad
Spoorplein 40, Heerlen
• Visit Zuid-Limburg Experience
Sittard-Geleen
Rosmolenstraat 2, Sittard
• Visit Zuid-Limburg Experience
Valkenburg
Th. Dorrenplein 5, Valkenburg
Of bezoek één van de Visit Zuid-Limburg
servicepunten. In Beek, Born, Brunssum,
Echt, Eijsden, Epen, Kerkrade, Landgraaf,
Margraten, Meerssen, Noorbeek, Nuth,
Schinveld, Simpelveld, Stein, Vaals
of Voerendaal.
Bak de vlaai 25 tot 30 minuten in een
voorverwarmde oven op 220 graden. De
vlaai is gaar als het deeg helemaal bruin is
en de vlaai loslaat van de plaat. Haal hem
uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Smullen maar!
Wist je dat Limburgse vlaai
door Europa officieel wordt
herkend als streekproduct?
Maar let op: alleen een vlaai waarvan
de vulling is meegebakken mag de
titel ‘Limburgse vlaai’ dragen.
Haal een stukje
Zuid-Limburg in huis
Tip!
Liever niet zelf bakken?
Wij selecteerden 9 locaties waar je
heerlijke Limburgse vlaai kunt
proeven of kopen. Kijk op
visitzuidlimburg.nl/vlaai.
Actie!
Op vertoon van deze coupon
krijg je bij de Visit Zuid-Limburg
Experiences 10% korting op alle
streekbieren én een gratis recept
voor stoofvlees met bier.
Recept voor
Limburgse appelvlaai