Door Ray Simoen

Wordt Munstergeleen het Lourdes van de Lage Landen? Zien we straks duizenden brancardiers, zeulend met minder validen, op weg gaan vanaf station Geleen Oost naar de kapel van Pater Karel in Munstergeleen? En worden buren van de kapel binnenkort stinkend rijk van het statiegeld van de flesjes, gedumpt door de lichtelijk benevelde maar hemels kijkende pelgrims, die verkwikt hun leven weer oppakken na een bezoek aan het nieuwe Lourdes? Dat zou zomaar kunnen.

Zalig

In Lourdes moeten de pelgrims hun herstel zien te halen via een slok koud water. Maar in Munstergeleen kunnen ze hun wanhopige geest in hun zieke lichaam laven aan het Pater Karel bier, dat sinds zaterdag in flesjes verkocht wordt in de kapel. Zalig is de naam van het zoetzure kriekenbier. Dat wordt voorlopig nog gemaakt met krieken van een blonde Noord-Limburgse engel uit Baarlo, die zich als een Moeder Maria heeft ontfermd over de verweesde en met uitroeiing bedreigde Limburgse morel oftewel zure kers.

De verwachtingen zijn hooggespannen, zeker bij pater Martin de Korte, die de leiding heeft over de pater Karel kapel. Vorig jaar vond hij in de kapel een briefje van een Fortuna fan met de bede ‘Pater Karel, houd ons in de eredivisie’.  ,,Het heeft geholpen”, aldus de blije De Korte. En dit wonder verrichtte Pater Karel zónder bier. Wat moet het wel niet worden als de heilige een slokje van zijn eigen bier geofferd krijgt? Die is niet meer te stoppen.

Offerblok

Wordt Karels kriekenbier ook de redding voor de gemeente Sittard-Geleen? Kan best. Niet alleen kan er fiks verdiend worden aan de duizenden pelgrims, die een mooie duit aan toeristenbelasting in het offerblok zonder bodem van de gemeente zullen doen. Maar het Pater Karel bier kan ook het college van b en w geestelijke bijstand verlenen. Die zal hard nodig zijn. De financiële problemen stapelen zich alsmaar op, de toren van Babel is er een molshoopje bij vergeleken. Landelijk kampt acht procent van de huishoudens met ‘problematische schulden’. In Sittard-Geleen is dat maar liefst 10 procent. In 2019- vóór de ellende, die nu is losgebarsten- leefden volgens het CBS in deze regio al ruim 4000 huishoudens op bijstandsniveau. En voor al deze noodlijdenden stijgen ook nog eens gemeentelijke belastingen, die volgens ex-wethouder Pieter Meekels toch al aan de hoge kant zijn. Effe een slokje Pater Karel bier nemen om dit te verwerken want de financiële ellende weet van geen ophouden.

Glanerbrook dreigt een financiële molensteen om de nek van de gemeente te worden. Maar liefst 26 miljoen meer dan het toch al giga bedrag van 48 miljoen gaat de renovatie van Glanerbrook kosten. Dus moet het mes erin. Maar hoe en waar? Raadsleden buitelden afgelopen donderdag over elkaar met allerlei bezuinigingsvoorstellen maar kwamen niet veel verder dan de verzuchting dat ‘de zaak complex is en er nog teveel vraagtekens zijn’. En wethouder Geilen, de man, die dit dossier bestiert? Die sprak wijs van ‘een moeilijk dossier’.  Dat schiet op. Toch vreemd, al maanden terug was bekend dat de kosten van verbouwing van Glanerbrook tientallen miljoenen meer zou gaan kosten dan geraamd. En nu, weer maanden later, kan de dienstdoende wethouder niet meer dan verzuchten dat het ‘een moeilijk dossier’ is en geeft een ambtenaar volgens de krant De Limburger aan dat ‘de ene stap consequenties heeft voor de andere. Alle onderdelen grijpen in elkaar’. Wat een wijsheid. 

Huiswerk

Je zou verwachten dat de wethouder en zijn ambtenaren de afgelopen maanden benut hadden om deze moeilijk te ontwarren knoop uiteen te halen en inzichtelijk te maken welke bezuinigingsmaatregelen allemaal mogelijk zijn en wat elke maatregel voor consequenties heeft voor het ‘totaalplaatje’. Dat (verzuimde of vergeten) huiswerk had het debat structuur gegeven en niet tot wanhoopskreten als ‘er zijn teveel vraagtekens’ geleid. 

Wat nu? Redding komt wel vaker niet uit het gemeentehuis, maar wordt elders gevonden. In Munstergeleen ditmaal. ‘Kom op, Pater Martin de Korte, ‘sjud’ nog eens een Karel kriekenbier in’, opdat de heilige de gemeente en zijn armlastige burgers redt, net als het noodlijdende Fortuna vorig jaar!”