Door Ray Simoen

Nog een kleine oprisping, waarin nog voor een keer de korte broek aan kan, en dan zit deze hete zomer er weer op. Ligstoelen gaan in de berging, het gras wordt het domein van  paddenstoelen en vliegenzwammen. De bbq mag nog even blijven staan, mogelijk hebben we die nog nodig om ons aan te warmen als de gasprijzen nog verder de pan uitrijzen. Voor de prijs van een kuub gas kun je heel wat briketten voor de bbq kopen, nietwaar? Terwijl de kip gaart op de bbq warmen we ons aan de warmte van de briketten. Met uitzicht op ganzen, zwaluwen en pensionado’s zonder kleinkind oppasverplichtingen, die uitvliegen naar het zuiden, waar de zon voor goedkopere verwarming zorgt dan Eneco en Vattenfall. 

Toverdrank

Aan de kalende bomen vallen de mysterieuze maretakken op. Zeker in Zuid-Limburg waar de maretak of mistel zich goed thuis voelt. Maretak staat bekend als een heksenkruid, dat magische krachten bezit. Vroeger werd de maretak aan de balken van stallen gehangen en diende het om de mares- de kwelgeesten- te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden.

De Gallische striphelden Asterix en Obelix kregen van hun druïde Panoramix een drankje, dat hen onoverwinnelijk maakte en  in staat stelde hun grote kwelgeesten, de Romeinen van Julius Caesar te verjagen. En waarmee maakte de druïde met de lange witte baard dit drankje? Met maretak. 

Onbekend is of Dennis Schmeits aan dit super drankje gedacht heeft toen hij in 2018 zijn microbrouwerij opende aan de Bosscherweg in Aalbeek bij Nuth, waar je de maretak aan menige boomtak ziet wiegen in de wind. 

Wel voelde Schmeits zich geïnspireerd door de lange biergeschiedenis van Nuth, die dateert van de tijd dat mensen ’s nachts nog heksen op bezemstelen zagen vliegen en de stallen behangen werden met maretakken om het vee te beschermen. In 1324 werd in Nuth al bier gebrouwen door ‘Johan Braxator (Brouwer) van Aoelbeke’.  Na Braxators bier was er lange tijd geen leven meer in de Nuther bierbrouwerij. Pas in 1840 werd weer melding gemaakt van een actieve bierbrouwer: Jan Bernard van Oppen. 

Niet ver van Van Oppens brouwerij startte Dennis Schmeits zijn microbrouwerij in 2018. Dat deed hij nadat hij enthousiast was geraakt door de microbrouwerijen, die hij had leren kennen in de stad Eugene aan de noordwestkust van Amerika. Daar experimenteerden kleine ‘craftbrewers’ hartstochtelijk met revolutionaire smaken. Hij werd vooral ook geraakt door de strijd van deze kleinschalig werkende craftbrewers tegen de grote almachtige brouwerijconcerns, die de smaak van de consument wereldwijd dicteren. De Nuther bier-Asterix neemt het nu op zijn beurt op tegen ‘de Romeinen van de bierwereld’, Inbev en Heineken met zijn brouwsels uit eigen craftbrewery in Aalbeek.

Kabouter

Vier eigen bieren staan er inmiddels op de teller van ‘braxator’ Schmeits, die vaak zijn bier persoonlijk bij de klant bezorgt omdat hij het contact met zijn publiek koestert: Heer van Hulsberg -tripel Calvados-, Maretak Honey Ale, Veldjkruutske en Vliegenzwam.

Op tafel staat de Vliegenzwam, genoemd naar de ‘rode paddenstoel met de witte stippen, waarop  kabouter Spillebeen heen en weet zat te wippen’, zoals een kinderliedjes ons leert. Dat Spillebeen zo zat te wippen kan te maken hebben met de bedwelmende werking van stoffen in de vliegenzwam, waardoor de kabouter een beetje in trance raakte. 

Gaat er van het Vliegenzwam bier uit Aalbeek ook een zacht bedwelmende werking uit, en raak je er ook een beetje van in een heerlijke roes? En heeft dit bier ook een positief effect op je libido, zoals wordt beweerd van de heksenzalf, die wordt bereid van stoffen, afkomstig van de vliegenzwam? Spannende vragen, dus snel de fles openmaken.

Mooi donker oranjekleurig bier vult het glas en zet er stoer een dikke, witte laag schuim bovenop. Na een tijdje acclimatiseren komen er zachtjes aroma’s van hoppig zoet, kardemon en koriander vrij in deze tripel van 7,5 %. Het schuim geeft aan van een walsje te houden. Dat wordt beloond met een witte kraag, die er weer even tegen kan.

Bij de eerste slokken dringt het sinaasappelig zoetje zich naar voren maar dat wordt snel ingehaald en voorbij gestoken door het bittertje van de kardemon, terwijl de citrus voor een aangename verkoeling zorgt. De nadronk is wat aan de droge kant maar een prettig blijvertje is de fraîcheur van kwiek citrus  In trance raak je er niet van, en bedwelmend zoals de rood met witte stippen vliegenzwam van kabouter Spillebeen is deze Nuther Vliegenzwam ook niet. Maar een prettig genietbier – zeker geen snel gietbier- is het beslist wel. En het prikkelt de trek in hapjes en ‘lekkere brokjes’. En wat dat zijn, mag u zelf uitmaken met uw partner of co-drinker. Maar vergeet niet, ook op een bezemsteel riskeer je een bekeuring als je teveel drinkt.