In een bijzondere samenwerking tussen De Salon Sittard-Geleen en Het Nieuwe Domein wordt met trots de tentoonstelling BODYTALK gepresenteerd. Meer dan 45 kunstenaars met een band met Zuid-Limburg komen samen om de betekenis van lichaamstaal en de menselijke identiteit in de hedendaagse tijd te verkennen. Van 17 september 2023 tot 14 januari 2024 biedt deze expositie een boeiende reis door diverse kunstdisciplines en interpretaties van het menselijk lichaam. 

Reflectie over lichaamstaal 

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de menselijke communicatie. Met je lichaam kun je laten zien wie je bent, of wie je zou kunnen zijn. Je kunt je lichaam aanpassen, veranderen, aankleden of beschilderen, maar je kunt het ook expressie geven door mimiek, houding, gebaar en uitstraling. Het lichaam spreekt. In BODYTALK worden bezoekers uitgenodigd om te reflecteren op lichaamstaal als vorm van communicatie. Ruim 45 kunstenaars, vaak met hun wortels in Limburgse grond, dragen bij aan dit visuele gesprek. Elke kunstenaar levert een unieke bijdrage aan het begrijpen van hoe lichaamstaal onze identiteit vormgeeft en uitdrukt. 

Verrijkend randprogramma Naast de tentoonstelling biedt BODYTALK een rijkgeschakeerd randprogramma. Ontdek de rol van het menselijk lichaam in de kunstgeschiedenis met een meeslepende lezing door curator en kunstdocent Arjen van Prooijen. Laat je inspireren door een rondleiding langs de kunstwerken. Duik dieper in de wereld van lichaamstaal in film via een college verzorgd door Jan Salden. Het randprogramma omvat tevens een intrigerende performance van Martha Thissen. Voor alle leeftijden is er een educatief programma met workshops tijdens de herfstvakantie en daarna. Schrijf enthousiast mee aan een schrijfwedstrijd, in samenwerking met Tekstverslaafd. Het volledige programma is beschikbaar op de website van De Salon: www.salonsittard-geleen.nl 

Initiatief en locatie BODYTALK is een initiatief van De Salon Sittard-Geleen, gehouden in Het Nieuwe Domein. De museumzaal aan Ligne 5, Sittard, opent haar deuren voor dit evenement van 17 september 2023 tot 14 januari 2024. De officiële opening vindt plaats op 16 september om 16.00 uur in de foyer van Filmhuis Zicht, Ligne 5 in Sittard.