Arold Gijsen woont in Geleen, is 66 jaar en is twee jaar voorzitter van Tafeltennisclub Kluis, een club voor jong en oud gevestigd aan de Jos Klijnenlaan in Geleen.

Interview: Bert Wassenberg

Kun je de lezers een korte uitleg geven over de geschiedenis van de club?

Tafeltennisclub (TTC) Kluis is in 1963 opgericht door een groepje enthousiastelingen – Jacques Willems, Jan Bemelmans en Wil van Cruchten, op initiatief van de Kapelaans Fraats en Cartigny. Na enkele omzwervingen, o.a. de Barbarazaal en de Heremiet, kwamen ze terecht in de school gymzaal aan de Kluis. Daar hebben ze al zo’n twintig jaar hun trainingen en wedstrijden gespeeld. Het was wel altijd de tafels uit de berging halen, opzetten, en na die tijd weer inklappen en weer naar de berging terugbrengen. In 1984 werd door vele, vele vrijwilligers (van binnen en buiten de vereniging) een niet meer in gebruik zijnde school (inclusief gymzaal) in Lutterade afgebroken en onder de inspirerende leiding van Jos Meijs, in eigen beheer op de huidige locatie onze hedendaagse accommodatie gebouwd. Terecht dat de hal de naam Jos Meijshal gekregen heeft. De TTC Kluis accommodatie is gelegen aan de Jos Klijnenlaan, achter het tankstation en naast het Bastionhotel. De accommodatie heeft een eigen parkeerplaats.

In de sporthal staan tien tafeltennistafels. De kantine en bar zijn ruim opgezet en er zijn, naast een toilet voor gehandicapten, twee ruime dames/heren kleedkamers met douches.

De sportieve geschiedenis telde in de loop der jaren vele hoogtepunten, zowel individueel als met de teams, met vele senioren- en jeugdleden.

Jullie website geeft de indruk van een échte sportvereniging met uitslagen, standen, wedstrijdverslagen e.d. Is het topsport en/of breedtesport?

Sportief bezig zijn en gezelligheid staan bij TTC Kluis hoog in het vaandel. Decennialang behoorde de vereniging bij de top van Limburg. Enige tijd heeft men in de Eredivisie gespeeld en verschillende (jeugd-)spelers/sters haalden de nationale selecties. Topsport is, mede vanwege de financiële investeringen, niet meer mogelijk. Inmiddels is het aantal leden, net als bij heel veel sportclubs, drastisch gedaald door demografische omstandigheden en andere interesses bij de jeugd. In onze regio kun je, naast ons, nog terecht bij onze TT-vrienden in Schimmert, Elsloo en Sittard. Alle vier de verenigingen werken regelmatig samen qua trainingen, samenstellen teams en afstemming activiteiten.  Momenteel spelen een 25-tal leden nog in competitieverband, in drie seniorenteams en 1 jeugdteam. Niet iedereen speelt nog wekelijks. Gedurende de wedstrijden kan het er nog zeer fanatiek aan toe gaan. Onze twee jarenlange toppers, Andy Snijders en Michel Sijsterman, spelen sinds kort met team Sittard 1, in de Eerste Divisie. En twee leden, Leon Rutten en John Bocken, beiden vrijwel lid vanaf het eerste uur, spelen dit jaar al voor het 57e jaar competitie! Tijdens de wedstrijddagen op zaterdagmiddag is het altijd gezellig met bezoekers, familieleden en toeschouwers. De bar is dan geopend, en daar wordt dan veel gebruik van gemaakt.

Hoe bijzonder is 4 november 2023 voor jullie vereniging?

Op zaterdagavond 4 november vieren we met een jubileumavond ons 60-jarig bestaan. Een uniek moment en het hoogtepunt van het jaar. Een jubileumcommissie is al maandenlang met de voorbereidingen bezig. Vele vrijwilligers zullen die dagen hand- en spandiensten verzetten.

Tijdens de avond wordt d.m.v. een fotopresentatie de 60-jarige geschiedenis van TTC Kluis getoond. Ook wordt Wil van Cruchten, de laatste nog in leven zijnde oprichter en nog steeds lid van de vereniging, in het zonnetje gezet. Vanwege zijn gezondheid kan hij helaas niet op onze jubileumavond aanwezig zijn. Er is een interview met hem gehouden waarvan beeld opnamen zijn gemaakt die dan op de jubileumavond worden getoond. Wethouder Tillie van de gemeente Sittard-Geleen zal de Galerij der Iconen en de, door John Bocken opgezette, tentoonstelling openen. Inmiddels hebben zich circa 140 oud-/leden gemeld om naar de feestavond te komen. Mocht je je nog niet aangemeld hebben, doe dat dan snel. Het programma begint al op tijd, en wel om 19.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur.

Hoe ga je om met teleurstellingen of zijn die er nog niet geweest? 

Zoals al eerder gezegd is tafeltennis geen echt populaire moderne sport….meer.

En toch, als je ernaar vraagt heeft vrijwel iedereen wel eens gepingpongd en daar ook plezier aan beleefd. Het tovert een glimlach op ieders gezicht. Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat, naast tennis en badminton, tafeltennis het ouderdomsproces (ook Dementie en Alzheimer) zicht- en meetbaar vertraagd. En daar krijgen we allemaal mee te maken. Een op de vijf ouderen zelfs. De groep 55+’ers die wekelijks komen spelen is redelijk stabiel en breidt zelfs langzaam uit. Meerdere tachtigplussers komen meermaals per week naar de club. Jammer genoeg is de aanwas vanuit de jeugd beperkt. Als ze eenmaal binnen zijn is de animo om ‘stevig’ en meermaals te komen trainen er niet altijd. Ook het spelen van competitie staat bij veel leden niet meer voorop. Komen ze in de puberteit, gaan andere hobby’s voor, of gaan ze vakkenvullen bij de supermarkt. Na blijven praten in de kantine vermindert sterk en de baromzet, een van de inkomsten van de club, wordt dan ook minder dan vroeger. Door met name de enorm gestegen energieprijzen hebben wij onze contributie moeten verhogen. Mede door subsidies van de gemeente en provincie kunnen we ons nog enigszins handhaven. Individuele leden kunnen, in bijzondere situaties, een financiële tegemoetkoming krijgen. Voor zo’n 15 euro per maand kun je al drie tot vier keer per week bij ons komen tafeltennissen. En dat is m.i. niet duur zeker als je kijkt naar de contributies van andere sporten.

Wat is je ultieme voorzittersmoment tot nu toe 

Na mijn hartoperatie, eind 2016, ben ik tijdens de revalidatie in het ziekenhuis, met de fysiotherapeuten, weer een beetje begonnen met tafeltennissen. Dat verliep goed en was leuk om te doen. In mijn jeugdjaren in Twente heb ik al een paar jaar met veel plezier getafeltennist, maar dit beperkte zich daarna tot af en toe een balletje slaan op de camping of in de garage.

Ik herinnerde me een krantenartikel voor een oproep van 55+ tafeltennissers bij TTC Kluis, heb aangemeld en ben begin 2017 bij TTC Kluis begonnen. Al snel had ik daar zo veel lol aan, zodat ik meermaals per week achter de tafeltennistafel te vinden ben. In 2019 trad ik toe tot het bestuur, twee jaar later nam ik de voorzitterstaken over en vorig jaar werd ik in de ALV officieel als voorzitter benoemd. Tijdens de corona-lockdown heb ik met drie andere leden onze kantine een grote beurt gegeven, opnieuw ingericht en opgefrist. Na wekenlang schuren, schilderen, poetsen, enz., samen met Roos, Bert en John, mag het resultaat er zijn. De kantine is gemoderniseerd en kan er weer jaren tegen. Gedurende de jaarwisseling van ’21/’22 hebben we met tientallen leden onze sporthal volledig ontruimd en alle verlichting gedemonteerd. Daarna is de zaal geschilderd en van nieuwe, LED- verlichting voorzien, met als resultaat dat de kantine en sporthal weer helemaal van deze tijd zijn. Onze jaarlijkse demonstraties tijdens Koningsdag, in een leegstaand winkelpand aan de Raadhuisstraat zijn nu ook drie keer zeer succesvol verlopen. Op deze jaarlijkse feestdag bouwen we een kleine TTC Kluis accommodatie in een lege winkel (die er in Geleen genoeg zijn) op en laten we de bezoekers van de Koningsmarkt kennis met onze sport en vereniging maken. Naast de leuke sfeer heeft dit al verschillende nieuwe leden opgeleverd. Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren was m.i. wel de, eind ’19 gegeven Clinic door Bettine Vriesekoop (zie bijgaande foto). Met veel enthousiasme vertelde Bettina, oud wereldtopper en tweevoudig sportvrouw van het jaar, haar belevenissen en gaf ze de 55+ groep speciale training. Een dag om niet te vergeten.

Hebben jullie voldoende bestuursleden? Hoe komen jullie daaraan? 

Net als bij andere verenigingen is het tekort aan bestuursleden ook bij ons wel een probleem. Drie bestuursleden, waarvan twee boven de 65, doen al langer het werk van vijf/zes ‘man’. Sinds kort is jongeman Job Hoedemakers, met veel tafeltennis ervaring en talent, tot het bestuur toegetreden. Deze hulp hebben we hard nodig. Dankzij de zeer ervaren penningmeester Marc Lotz en de gepokt en gemazelde Jos Meijs is het bestuur nog steeds werkbaar. Op korte termijn zoeken we naar nieuwe bestuursleden voor o.a. voor het secretariaat en communicatie/PR/Sponsoring. Binnen de vereniging verrichten een tiental leden al vele jaren allerlei verschillende taken. De een doet kleine karweitjes en houdt de parkeerplaats onkruid- en bladvrij. De ander, Frank Hoedemakers (o.a. tevens oud-voorzitter) zorgt er al vele tientallen jaren voor dat de bar optimaal kan functioneren, verzorgt de materialen en is verantwoordelijk voor de accommodatie. Weer iemand anders is wedstrijdsecretaris, en twee andere leden/ouders zijn onze vaste fotografen bij wedstrijden en speciale gelegenheden. Goed opgeleide trainers verzorgen al heel lang deskundig de trainingen en coachen tijdens wedstrijden. Anderen draaien trouw hun kantinediensten en komen helpen waar nodig. Weer iemand anders beheert het archief en helpt waar hij maar kan. Een echte duizendpoot.

Vinden jullie het sociale aspect, buiten het tennisgebeuren belangrijk. Kun je daar wat meer over vertellen?

Het sociale aspect binnen de vereniging is heel belangrijk. Leden ‘moeten’ met plezier kunnen spelen, bewegen en anderen ontmoeten. En dat kan op verschillende niveaus, op verschillende tijden, en met verschillende trainers. Mensen ontmoeten elkaar op de club maar ook daarbuiten. Vriendschappen worden gesloten, samen feestjes gevierd en zieken worden thuis bezocht, of opgebeld. Aandacht voor elkaar staat hoog in het vaandel. De jeugd kan op dinsdag-, donderdagavond en de beginners op zaterdagmorgen terecht om te tafeltennissen onder begeleiding van een ervaren trainer. Volwassenen kunnen terecht op de dinsdag- (na de jeugd) en donderdagavond. Op woensdagmorgen trainen de 55+ers in twee groepen. Vrijdagmiddag is vrije inloop.

Hoeveel leden telt de vereniging? Wat is de maximale capaciteit van jullie accommodatie?

Het aantal leden van TTC Kluis is momenteel rond de 100. In het verleden waren dat er wel 240! Qua capaciteit is dat ook mogelijk. Verschillende dagdelen in de week (diverse ochtenden, middagen en avonden) staat onze mooie accommodatie leeg c.q. wordt ze niet gebruikt. We willen graag andere clubs, zoals een gymnastiekvereniging of kaartclub, de gelegenheid geven, voor een kleine huurprijs, om gebruik te maken van onze accommodatie. Daarmee zou het mes aan twee kanten kunnen snijden, voor onze, maar ook voor een toekomstige andere club.

Verder is het belangrijk te vermelden dat ouders van kinderen met een krap budget een bijdrage kunnen krijgen via het Jeugdfonds waarmee onze sport voor een brede doelgroep bereikbaar wordt. Tenslotte…..heb je zelf (of je zoon of dochter) in de leeftijd van vijf tot honderd en vijf, belangstelling om een balletje te komen slaan, kom dan een keertje binnenlopen, of neem contact met mij op: voorzitter@ttckluis.nl, of tel.nr. 06-10175911.