Vic Hendriks is geboren in Soerabaja, woonachtig in Born en is sinds 2013 voorzitter van de Duplicate Swentibold Scrabble Club, een club waarbij in groepsverband wordt gescrabbeld. Hij is getrouwd met Mieke Moonen, oprichtster van deze club.

Door Bert Wassenberg

De club is in december 2013 opgericht in Born. Kun je iets meer vertellen over de aanleiding daartoe?

In 2003 woonde ik in Genk (België) en melde mij daar als lid aan bij de plaatselijke Duplicate scrabble club Et*cetera.
De in 1999 opgerichte Duplicate scrabble club Et*cetera was de eerste van twee die werden opgericht door Mieke Moonen. Duplicate Scrabble in clubverband is een denksport waar kennis van de Nederlandse taal in al zijn aspecten wordt uitgedaagd. Daarnaast wordt jouw vaardigheid op gebied van hoofdrekenen ook op de proef gesteld. Het spel kan minimaal met 2 spelers maar kan in principe met een x aantal personen tegelijkertijd worden gespeeld. Hierbij heeft iedere speler zijn eigen individuele bord én zijn eigen setje letters ter beschikking. Dit alles in tegenstelling tot het gewone scrabble spel met maximaal 4 personen waar alle spelers alleen de beschikking hebben over één setje letters.

Na enige tijd kregen Mieke en ik een relatie en in 2005 verhuisden wij naar Born.

We gingen wel iedere maandagavond naar Genk om ons wekelijks Duplicate scrabble spel te spelen. Naar mate de tijd verstreek vond Mieke het maar vreemd dat hier in Nederlands Limburg geen Duplicate scrabble clubs waren. Hierin wilde Mieke verandering in aanbrengen en ze ging op zoek naar geïnteresseerden in Born en omgeving. Ook zoeken naar een clublokaal hoorde daarbij en die vonden we in Het Anker te Buchten. Het lukte Mieke dan ook om haar tweede Duplicate scrabble club op te richten. We zijn toen op 13 december 2013 met een groepje van 8 leden begonnen.

Ik heb nooit geweten dat er in clubverband aan scrabble gedaan wordt. Is dat een wijdverbreide onbekendheid?

De onbekendheid of de bekendheid van het in clubverband duplicate scrabbelen hangt naar mijn mening af in welke mate iemand geïnteresseerd is. Je kunt als club wel veel reclame maken via allerlei kanalen. Maar het op zoek gaan naar woordspellen en of denksporten zoals het onze en nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden ligt toch vooral bij het individu zelf. Duplicate Scrabble kent 23 clubs België en 5 clubs in Nederland die in clubverband spelen. Er zijn ook regelmatig Interclubs waar België tegen Nederlanders spelen alsmede regionale wedstrijden.

Ik heb begrepen dat jullie de enige club zijn in zijn soort in Nederlands Limburg. Wat gaan jullie eraan doen om deze onbekendheid aan te pakken?

Tot op heden zijn wij de enige Duplicate Scrabble spelende club in Nederlands Limburg.

Wij proberen ons zichtbaar te maken middels diverse sociale media, maar ook door op zoek te gaan naar verenigingen die activiteiten zoeken. Ook contact zoeken met gemeente, scholen, bibliotheken, stichtingen die zich bezig houden met laag geletterdheid en of instanties die enig raakvlak met de Nederlandse taal hebben proberen wij te bereiken.

Middels workshops en/of demo’s laten we dan zien wat wij als duplicate scrabbelaars te bieden hebben.

Welke kwaliteiten moet je als voorzitter hebben om een vereniging als deze te leiden?

Enthousiast blijven uitdragen dat Duplicate Scrabble in clubverband een grandioos woordspel is, is naar mijn mening de belangrijkste kwaliteit die je als voorzitter moet hebben. Wel met de kanttekening dat je mensen niet met jouw eigen enthousiasme overdondert!

Want niet alleen voor jong en oud maar ook ongeacht genoten opleiding is het spel voor eenieder zeer leerzaam en interessant. Zelfs mensen met een visuele handicap kunnen dit fascinerende woordspel spelen. In Belgisch Limburg is Geert Decresson hiervan een voorbeeld. Hij komt iedere maandag met zijn blindengeleidehond naar Munster Bilzen om door op zijn met braille ingerichte scrabblebord de wedstrijd te spelen. Kortom voor eenieder die ervoor open staat om correct om te gaan met de Nederlandse taal, kan zichzelf een meerwaarde geven door deze vorm van scrabbelen te spelen. Je komt namelijk spelenderwijs achter de mogelijkheden en moeilijkheden van de Nederlandse taal welke in het dagelijkse leven een belangrijke rol kunnen spelen.

Hoe ga je om met teleurstellingen of zijn die er nog niet geweest?

Als mij gevraagd wordt naar teleurstellende momenten in de tijd dat ik voorzitter ben, geef ik als antwoord dat iedere teleurstelling een leermoment is. Daarom is voor mij een teleurstelling niet zozeer een teleurstelling maar wel een trigger om het om te buigen naar een positieve kans.

Wat is je ultieme voorzittersmoment tot nu toe geweest of gaat dat nog komen?

Ultieme momenten vind ik met name die momenten wanneer een relatieve zwakkere speler tijdens een clubavond toch een woord met een schitterende score weet te leggen en de andere spelers spontaan hiervoor klappen. Dit geeft de sfeer weer tijdens een spel!

Stiekem hoop ik dat een ander ultiem moment gaat komen in de vorm van meer leden voor onze club. Dat geeft reden tot juichen voor al onze leden.

Hoeveel leden hebben jullie momenteel en waar streven jullie naar?

Momenteel hebben wij 15 leden. Om bestaansrecht te houden zouden wij toch 20 leden moeten hebben. Het zijn met name de kosten van de lokaalhuur die wij met moeite kunnen opbrengen. Helaas en jammer genoeg kunnen wij als denksporters ook geen subsidie aanvragen. Want wij voldoen niet aan de niet nader omschreven denksport eisen!

Er zijn ‘all over the world’ talloze zogenaamde “Duplicate”Scrabbleverenigingen. Wat zegt dat voorvoegsel Duplicate?

“DUPLICATE” scrabbelen is uitgevonden door Hippolyte Wouters uit Wallonië. Deze spelvorm werd in Wallonië razend populair. Dit werd overgenomen door Nederlandstalig België. Duplicate scrabbelen is een bepaalde spelvorm van scrabbelen die je met grote aantal spelers te gelijkertijd kun spelen. Dit in tegenstelling tot het traditionele scrabbelen met een max van 4 spelers. Uitleg hierover is uitgebreid terug te vinden op onze website www.swentiboldscrabble.nl.

In Belgisch Limburg is het spel populairder dan hier. Zijn er samenwerkingsmomenten tussen Nederlands en Belgisch Limburg?

Het is geen onbekend fenomeen dat Belgen meer met de Nederlandse taal hebben dan de Nederlanders. Dit wijst zich ook uit bij het aantal keren dat Belgen tijdens het Groot Nederlands Dictee overwinnaars blijken te zijn. Er zijn in de duplicate scrabble wereld regelmatig diverse terugkerende evenementen waarin niet alleen de diverse clubs tegen elkaar uitkomen maar ook op regionaal en internationaal niveau wedstrijden georganiseerd worden. Verder zijn wij aangesloten bij de overkoepelende bond het NTSV (NederlandsTalige Scrabble Verenigingen en hebben contact met de SBN Scrabble Bond Nederland.

 

Op jullie website staat ook een stukje speluitleg via een leuk YouTube filmpje? Wordt daar veel naar gekeken?

Op jullie website staat ook een stukje speluitleg via een leuk YouTube filmpje? Wordt daar veel naar gekeken? Op onze website www.swentiboldscrabble.nl is alle info en korte filmpje over de duplicate scrabble spelvorm terug te vinden. Ook is BieOs geweest en heeft een filmpje op haar website geplaatst onder de rubriek “Jeder zien hobby” met als titel –Scrabble club Buchten-. Een andere mogelijkheid is YOU TUBE waar ons promo filmpje staat. Het filmpje en de uitzending van “Jeder zien hobby” bij BieOs is veelvuldig bekeken gezien de reacties die wij terugkregen.

Maken jullie gebruik van social media? Zo ja, hoe?

Ook via Facebook en Insta ventileren wij onze activiteiten.

Is er iets niet gevraagd en wil je toch nog wat kwijt: grijp nu je kans?

Een vraag die niet gesteld is wanneer, hoe laat, waar wij spelen en hoelang duurt een speelavond. Maar ook de vraag “wat heb je allemaal nodig om een spel mee te kunnen spelen”. Je hebt een eigen scrabble bord met coördinaten nodig. Meestal moeten de coördinaten op het scrabblebord worden aangepast. Dit is een kleine moeite. 

Heb je geen eigen bord dan kun je een bord van de club lenen.

Verder schrijfgerei en gezonde interesse om een ervaring rijker te willen worden.

Wij spelen ieder donderdag vanaf 19 u tot ongeveer 21:30 u in “het Anker “ te Buchten in de multifunctionele ruimte op de eerste verdieping. Iedereen mag 5 x gratis komen proefspelen en is van harte welkom.

 Indien je geïnteresseerd bent en eens wilt komen kennis en of meespelen is het handig en praktisch als je je vooraf je even telefonisch aanmeldt via 0612119438.