Van 16 tot en met 18 juni vormt Geleen het podium voor het gratis cultuurfestival Spectaculo. Met maar liefst 125 voorstellingen van 60 internationale, nationale en regionale gezelschappen op meer dan 20 verschillende locaties in de stad, is het met recht een spektakel te noemen.

Cultuurfestival Spectaculo is een kunst- en cultuurfestival voor jong en oud. Gedurende het weekend vinden in en rondom de binnenstad voorstellingen plaats van cabaretiers, spoken word-artiesten, (one-man-) bands, performers, clowns, vuurspuwers, toneelverenigingen, zangkoren, theatermakers, beeldend kunstenaars en nog veel meer. Zowel lokale gezelschappen als internationale sterren maken deel uit van het programma. In het centrum (Markt, Raadhuisstraat, Salmstraat, Gravenstraat) zijn ‘Spectaculo Stippen’ gemarkeerd waar straattheater plaatsvindt. Daarnaast zijn er op verschillende locaties verspreid door de stad voorstellingen te vinden op locaties zoals de Hanenhof, Theater Karroessel, Sint-Janskluis, Zuidhof, Openluchttheater Lindenheuvel, Stadslabs, leegstaande winkelpanden, de Heemkundevereniging en de horeca. Er staat zelfs een bioscooptrailer op de markt. De diversiteit in het programma geeft iedereen de kans om te genieten van kunst en cultuur en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Het festival is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie over het programma op www.spectaculo.nl.

Grand Opening

Op vrijdag 16 juni 2023 trapt Spectaculo af op de Markt in Geleen om 21.30 uur met de Grand Opening. Die Verdammte Spielerei starten. Ze zijn het zotste wandelorkest van het Westelijk Halfrond en marcheren fier als een fanfare. Samen zorgen ze voor een geheel van topmuziek in combinatie met volksverlakkerij. Daarna vertelt Theatergroep Tol met Pedaleando Hacia el Cielo een bijzonder liefdesverhaal. Liefdesverklaringen worden in deze luchtvoorstelling herschreven door beweging, een ademhaling, een woord, een lied. De finale van de opening is zeer verrassend en uniek. Via een bijzondere projectie op het oude raadhuis wordt de tijd teruggedraaid, naar de historie van Geleen en naar wat de stad heeft voorgebracht.

Jong talent

Tijdens het festival krijgen jonge theatermakers ook de kans om het publiek te verrassen met bijzondere toneelvoorstellingen. Hiervoor is de samenwerking opgezocht met Geleen on Stage. Zij bieden jonge theatermakers en spelers een podium en coaching tijdens het voorbereidingstraject van idee tot uitvoering. Tijdens Spectaculo, introduceert Geleen on Stage nieuwe voorstellingen en spelers.

Oude tijden herleven

Cultuurfestival Spectaculo is ontstaan, nadat de gemeente Sittard-Geleen de wens had uitgesproken om het vroegere straattheaterfestival weer nieuw leven in te blazen. Sander van Egmond (Artistiek Leider): “Deze kans hebben we gegrepen. Inmiddels staat er een overweldigend divers programma waar iedereen zich kan laten verwonderen, verassen en vermaken. Dit wil je niet missen!” Cultuurfestival Spectaculo is tot stand gekomen dankzij de steun van gemeente Sittard-Geleen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting FSI en diverse sponsoren.

 

Foto Visit Zuid-Limburg