Jos heeft al vroeg in zijn leven het scheppende vermogen van kleur ontdekt. Op de tv zag hij de kunstprogramma’s van Pierre Janssen en ontdekte Karel Appel. Zoveel expressie, energie, kleurgebruik, de vrijheid en onbekommerdheid waarmee Appel schilderde, had hij nog nooit gezien. Dat vormt een wezenlijke drijfveer voor het maken van zijn schilderijen. Zijn werk staat voor de verbeelding van zijn fantasieën. Naast Appel zijn ook Asger Jorn en Jackson Pollock inspiratie-kunstenaars. Nog steeds als hij schildert, dwaalt hij af naar die momenten die in zijn geheugen zijn gegrift, hij ziet de man voor zich, onuitwisbaar en aanwezig, en hij voelt de spanning van het creatieve proces!
Een vorm van hartstocht, gebundeld in kracht, vorm gegeven in een roes, een waan, een zucht of een eeuwigheid. De ene keer in alle rust, afstand nemend van het doek en het materiaal, een andere keer in alle heftigheid.
De adrenaline woelt; de spanning in zijn lijf en geest zijn de basis van de maakbaarheid van schilderijen. Zijn huidige inspiratiebron is nog altijd de natuur, die staat voor een onbegrensde kracht, mystiek, de macht van oneindigheid. Van boven of vanuit de verte waargenomen rivieren, heuvels, bergketens en horizonnen.  Hij ziet energie, chaos, ordening, rust, oerkracht en samenhang tussen deze elementen. “Ieder schilderij is een zoektocht naar mijzelf, mijn eigen ik in ons universum, dwars door de oneindige fantasie van mijn gedachten.” Jos Pastoor.

Te zien in het Podiumkerkje van Grevenbicht van 20 januari tot en met 28 januari. Telkens van 13.00 tot 17.30 uur.