Kunstenares José Fijnaut uit Elsloo maakt de landmark langs de A2 bij Holtum. Dat heeft de selectiecommissie voor het kunstwerk besloten. Het is de bedoeling dat het Haantje van Buchten na de zomervakantie een plek krijgt langs de snelweg. Het beeld wordt 13 meter hoog.

De op het Haantje van Buchten geïnspireerde landmark komt te staan bij de oprit Holtum-Noord van de A2 en dient als permanente herinnering aan Operatie Bottleneck, een van de belangrijkste infrastructurele projecten van de regio. In 2022 heeft de stichting Beelden in Beweging in samenwerking met de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen een oproep gedaan aan kunstenaars om een beeld te ontwerpen. Eerder dit jaar zijn schaalmodellen van ingestuurde ontwerpen tentoongesteld in Born, Buchten en Holtum. Op basis van onder meer de reacties en meningen die toen zijn opgetekend is nu gekozen voor het ontwerp van José Fijnaut.

De kunstenares uit Elsloo is vereerd met de opdracht, zei ze toen ze recent het winnend ontwerp liet zien aan de wethouders Yvonne Salvino-Meijer (economie) en Andries Houtakkers (cultuur). Dat gebeurde vlak bij de plek waar straks de landmark ter herinnering aan Operatie Bottleneck komt te staan.

Operatie Bottleneck zorgde onder meer voor de aansluiting van de A2 bij Holtum-Noord waar nu het beeld wordt gerealiseerd. Ook is via dit project de N297 doorgetrokken naar Duitsland, zijn de bruggen over het Julianakanaal verhoogd zodat er meer containers op een schip geladen konden worden en is de Barge Terminal Born en het aansluitende bedrijventerrein van Holtum-Noord uitgebreid. Met het kunstwerk Haantje van Buchten langs de A2 wordt Operatie Bottleneck na 25 jaar afgesloten.

Het Haantje van Buchten is in 1976 gevonden nabij het kerkdorp Buchten en staat nu in het Limburgs Museum in Venlo. Het Haantje stamt uit de tweede eeuw, toen de Romeinen in deze contreien verbleven. Het beeldje is 18 centimeter hoog en gewijd aan de godin Arcanua, zo blijkt uit de tekst op de sokkel van het beeldje. Arcanua was een lokale godin, wier naam ‘voorzangeres’ betekent in het Keltisch.

 

Op de foto van links naar rechts: wethouder Andries Houtakkers, wethouder Yvonne Salvino-Meijer, José Fijnaut en Olivier van Wijk van Stichting Bib. Foto is gemaakt bij de plek waar het beeld komt te staan.

Foto Annemiek Mommers.