Jubilaris Sittardia trendsetter in handbal

Met het ‘Sittardia 75+ feest’ op zaterdag 24 juni jubileert HV Sittardia. Aanleiding om aan tafel te gaan met de oud-handballers Wendy Stevens-Nieling, Lambert Schuurs en Harold Nusser. Na hun actieve periode dragen zij niet alleen als trainer hun ervaring op de jeugd over, maar ook de passie voor het handbal.

Door Marco Buijsers

Al bladerend door dikke plakboeken met oude krantenknipsels, verzameld door de moeder van Harold Nusser, onderstrepen alle drie het belang van een club als Sittardia voor de jeugd. Immers daar leggen trainers en vrijwilligers, al decennialang, de basis voor spelplezier en beleving van sport.  

Waar Wendy enthousiast terugkijkt op een periode waarin zij met een hechte groep vriendinnen presteerde in het tweede en eerste team van Sittardia dames, zijn Harold en Lambert eensgezind over hun periode aan de herenkant. Schuurs: “Het was gewoon een supertijd, waarbij we ook Europees mooie wedstrijden hebben gespeeld.” Harold Nusser: “Neem alleen al de derby’s tegen V&L, Blauw-Wit en later BFC. Die waren ongekend, met een geweldige sfeer op de tribunes.”         

De ‘roots’ van het huidige HV Sittardia, ontstaan op 01 januari 2002 uit de fusie van Sittardia heren en Sittardia/DVO dames, liggen in de veertiger jaren. In 1943 werd Sittardia dames in het leven geroepen, DVO (Door Vrienden Opgericht) volgde in 1946 en Sittardia heren in 1948.

Een terugblik op de geschiedenis van Neerlands meest succesvolle handbalclub -met maar liefst achttien nationale titels bij de heren- dient te beginnen met aandacht voor handbalnestor Chief Wauben. Als gymnastiekdocent in het middelbaar onderwijs en trainer van Sittardia introduceerde hij in Sittard en daarbuiten niet alleen het handbal, maar verfijnde ook het spel. Tot op hoge leeftijd bleef hij fanatiek supporter. 

Lambert herinnert zich zijn handballessen nog goed, op de cour van het Kleesj. Daar is bij hem de liefde voor het spel geboren. “Ik was zestien toen ik bij de A-junioren van Sittardia begon”, aldus Schuurs, die in 1980 zijn debuut in het eerste team maakte. De missie van Chief Wauben kreeg navolging in de personen van onder andere Guus Cantelberg, Jo Maas en Ton Velraeds, die al als spelers met Sittardia succesvol waren en naderhand in Sittard als trainer/coach oogstten.

“Bij de heren van Sittardia stond altijd alles in het teken van presteren. Er was een tijd dat ik zeven keer per week kon trainen. Ik vond dat ideaal. Alles was top geregeld, met goede trainers en faciliteiten”, aldus Harold Nusser, die al als jochie wekelijks met handbal in aanraking kwam omdat zijn moeder Rosemarie bij DVO speelde. Vader Jo werd een bekend internationaal handbalscheidsrechter. 

Sittardia is altijd wel trendsetter geweest. Na een mindere periode in de tachtiger jaren werd geprofessionaliseerd. Als eerste in handballand introduceerde de club naamsponsoring, werd een manager in dienst genomen en konden trainers ook overdag met hun selecties aan de slag. Verdeeld over de jaren werden spelers uit onder andere Zweden, Bosnië, Tsjechië, Roemenië, Duitsland en België aangetrokken.  

Voor Wendy Stevens, momenteel trainster van Sittardia dames 1, gaan prestaties en gezelligheid hand in hand. “Je kunt het niet meer vergelijken met onze tijd waarin wij veel fanatieker waren. De meiden van tegenwoordig hebben het te druk met van alles.” Dat de jeugd nu veel minder te porren is voor handbal, betreuren ook de andere tafelgenoten.    

Lambert Schuurs: “Zoiets als een verenigingsgevoel heb ik nooit gekend. Daarin was ik ook te weinig sociaal, naast mijn werk was ik alleen maar met handbal bezig.” Tot 2000 speelde de recordinternational (312 interlands) onafgebroken in de hoofdmacht van Sittardia. Na een uitstapje naar Neerpelt en enkele seizoenen bij BFC, keerde hij in 2006 terug in Sittard. Twee jaar later ging hij mee naar Limburg Lions, waar hij alweer jaren lid is van de technische staf.     

“Handbal is nog steeds het liefste dat ik doe”, zegt Harold, wiens oudste dochter en international Larissa bij de Deense topclub Odense speelt. Lambert Schuurs laat een brede glimlach zien. “Ik ben al 46 jaar elke dag en elk weekend actief met handbal.” Ook Wendy Stevens is al meer dan 40 jaar verknocht aan deze zaalsport.          

Zaterdag 24 juni (15.00-17.30 uur) is in de Stadssporthal in Sittard een sportmiddag voor de jeugd. Vanaf 16.30 uur is het reüniefeest. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk: https://www.hvsittardia.nl/info-75-sittardia/

foto-onderschrift: 

V.l.n.r.: Lambert Schuurs, Harold Nusser en Wendy Stevens-Nieling.

2023-07-05T07:46:51+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant