Nee, een verrassing was het niet meer, zijn tweede Nederlandse titel Rotax Max Junior. Het zei veel over hoe dominant Kasper Schormans dit seizoen is geweest. De veertienjarige coureur uit Born won zondag in Genk op imponerende wijze ook de zesde ronde van het NK bij de Junioren. Daarmee verzekerde hij zich van zijn tweede titel op rij. En dat terwijl hij met griep in de kart zat.   

“Ik heb elf van de twaalf NK-wedstrijden gewonnen en ben één keer tweede geworden”, zei Kasper triomfantelijk kort nadat hij uit de kart was gestapt. “Dat is wel apart. Dit is mijn tweede opeenvolgende titel bij de Junioren. De eerste titel, vorig jaar, was de mooiste. Honderd procent. Omdat het mijn eerste titel was. Daarna zijn er vele overwinningen en titels bijgekomen, zoals het Asia Festival, de Europese Winter Cup en de BNL Kick-Off.”

In Genk was hij, zoals bijna altijd dit seizoen, overtuigend de beste, zowel in nationale als internationale wedstrijden. Hij won de kwalificatie met een halve seconde voorsprong op de tweede snelste. Daarna won de coureur van topteam JJ Racing de natte prefinale met drie seconden voorsprong en de al even natte finale met zes seconden. Erg knap, zeker als je bedankt dat hij met een ziek in zijn kart zat.

“Ik denk dat ik griep heb. Het is vandaag wel een stuk erger geworden”, zei Kasper, die per se wilde rijden. “Ik ben altijd snel in deze omstandigheden. Ik heb er nooit problemen mee gehad.” Al ging de prefinale ‘niet helemaal top’, oordeelde hij. “Aan het begin van het weekend kregen we de afstelling niet helemaal goed.” Maar hij won dus ‘gewoon’ beide races. “Ja, het had uiteindelijk niet beter gekund.” 

Zo werd hij voor de tweede keer op rij de beste bij de Junioren. Dat betekent dat hij voor komend seizoen de overstap gaat maken naar een hogere klasse. Waar het reguliere traject de stap naar de Senioren zou zijn, gaat Kasper nog een treetje hoger op de kartladder. Hij gaat KZ2 rijden.

De talentvolle Limburger heeft inmiddels al twee keer een KZ2-schakelkart getest. “Dat was op de circuits van Franciacorta en Lonato in Italië. Het ging er veel beter dan we verwacht hadden”, blikte hij terug. 

Dat deed hij met materiaal van de Sodikart-fabriek. “Ik vond het heel apart, maar ook heel mooi. Een KZ-kart is een stuk zwaarder om te besturen. En het blok loopt zo ongelooflijk hard. Dat is echt niet normaal. Het is ook heel anders rijden. Maar ik was er heel snel aan gewend. Dat was wel goed.” 

Komend seizoen komt hij uit voor de Franse equipe CPB Sport, het fabrieksteam van Sodikart. Het behoeft geen betoog dat Kasper uitkijkt naar zijn wedstrijddebuut op dat niveau. Eerst gaat hij nog twee weken naar Italie KZ testen. Daarna gaat hij zich eerst nog een laatste keer focussen op de Rotax Max Junioren-klasse.

In december doet hij in Bahrein namelijk mee aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs. Daar hoopt hij zijn Rotax Max-tijd met de ultieme titel af te sluiten. “Ja, ik hoop er wereldkampioen te worden!” 

Kasper Schormans bedankt zijn team JJ Racing, Jeffrey Groothuis, Richard Blom, Gerard Traarbach, Jacco van Dijk voor de motoren, zijn familie, Yourdisplaycase.com, Comebacksports en iedereen die hem steunt.

 

Foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl