Lunchen met de Koning en Koningin

In een onlinevideo riep de koning in februari op mensen aan te dragen die zich hebben ingezet voor het land en ‘die een tien verdienen’. Ruim negenduizend mensen werden voorgedragen. Na loting bleven er zeshonderd over. Op basis van de ingestuurde motivaties is de definitieve gastenlijst samengesteld, met daarop Michel van Dijke (51) uit Geleen. “Ik werd gebeld toen ik met mijn schoonvader de plintentegels aan het plakken was. We hebben sindskort een nieuwe keuken en waren bezig met de afwerking. Ik dacht eerst dat het een grapje was toen ik door een vriendelijke dame werd gebeld. Ik heb namelijk hele grappige collega’s die van tijd tot tijd wel houden van grapjes uithalen. Toen de vriendelijke mevrouw me aan de telefoon vertelde wie me had voorgedragen, begon ik het langzaamaan pas te geloven. Het waren Hans Verheijen, burgemeester van Sittard-Geleen en Ellen Kurver met wie ik de buurtverbinding in mijn woonwijk Kluis Geleen  organiseer. Mijn schoovader en ik waren zeer verrast. Mijn vrouw en beide zonen geloofden het eerst ook niet, maar toen het besef er eenmaal was vonden we het allemaal een grote eer” aldus Van Dijke.

Duizendpoot
Van Dijke kan echt niet stil zitten. Ideeën borrelen steeds weer bij hem op. Hij organiseert activiteiten en helpt Oekraïense vluchtelingen, raapt met Vaste Prik zwerfafval op, zet zich in voor behoud loonhal en Glanerbrook in Geleen, geeft fietslessen aan kinderen en volwassenen, organiseert fietstrainingen op wielerbaan Geleen en is initiatiefnemer van zijn eigen project ‘Greutsj’ bij MIK-PIW. Van Dijke werkt ook nog een dag bij Helwig Kozijnen. Ze noemen hem ook wel een Duizendpoot.

Koningshuis
“Of ik iets heb met het Koningshuis? Vroeger vierde ik natuurlijk Koninginnedag en organiseer ik het versierd fietsen voor kinderen tijdens Koningsdag, en dat was het wel zo’n  beetje. Nu ik ouder ben en de verhalen van vluchtelingen hoor over al die vreselijke oorlogen en onrecht in de wereld ben ik steeds meer voor verbinders inplaats van roeptoeters. Vooral nu, in het soms erg chagrijnig Nederland hebben we meer verbinders nodig. Mensen die bruggen bouwen. Ik vind op dit moment het Koningshuis de enige verbinder in Nederland. Iets wat ik echt mis in de politiek. Daarom ben ik vóór een monarchie. Want kijk bijvoorbeeld naar alle ellende in Rusland, Syrië, Yemen en al die andere landen met vreselijke leiders. De gewone burgers daar zouden meteen tekenen voor een stabiel land met verbinders als een Koningshuis”.

Hart van Nederland
Nadat ik de officiële uitnodiging kreeg toegestuurd werd ik gebeld door SBS6 – Hart van Nederland. Of ze 26 april s’ ochtendvroeg om 06:30u mogen komen filmen bij ons vertrek naar ‘Huis ten Bosch’. Reactie van mijn vrouw Nicole was: “Hoe kan het dat ze jou nu weer vinden”. De zenuwen beginnen langzaam op te borrelen. Het zal zeker een onvergetelijke dag worden en ik ga er van genieten, ik ben ook enorm dankbaar dat mensen mij dit gunnen”.

 

Foto privéarchief Michel van Dijke

2023-07-03T11:36:21+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant