Na drie dagen dolle sjpas is de lol er voor een tijdje wel af. De beurs leeg. In het hoofd jankt een late kater nog na. En de keel lijkt een woestijn, waar al eeuwen geen druppel meer is gevallen. Het is een bekend fenomeen, een traditie zelfs: de genotsstopknop wordt ingedrukt na de vette dagen van pils, gedrenkt in friet met mayo, kebabs, druipend van de knoflooksaus en kouwe sjottel, waarvan de zilveruitjes als de knikkers van Marble Mania rondtollen in je maag.

Detox

 ‘Have a break’, niet voor een shot chocolade energie van Kittekat maar om straks zonder vrees voor al te zichtbare vetrollen de eerste zonnestralen op een lenteterras te kunnen vangen. Vroeger, in kerkvaste tijden noemden ze dat vasten, nu heet dat ‘detoxen’ of ontgiften. Andere naam zelfde doel: lekker, iets strakker in je vel zitten, en het hoofd bruisend van wilde voorjaarsplannen. Een nieuwe lente, een nieuw begin. Zo rond Pasen barsten die terraskriebels in alle hevigheid los, en kunnen de warmtekussentjes op de Sittardse terrassen weer opgeborgen worden. De billen worden dan verwarmd door de zon of de erotisch opgeladen blikken van de doorgewinterde terrastijgers en barkrukpoezen. Tot Pasen, effe geen vet en alcohol. Nu is ‘alcoholloos’ niet meer zo’n scheldwoord als toen het eerste 0,0 bier, Buckler weggehoond en doorgespoeld werd. De Radlers in alle denkbare smaken, Bavaria Malt en de andere brouwers van het slag ‘Dit is de Man, Dit is zijn Bier’, Amstel, Jupiler, Palm en Heineken, haastten zich de afgelopen jaren om die Man aan zijn ‘gezonde’ 0,0  bier te helpen. Maar een mens/man/vrouw leeft niet van bier alleen. Een shotje apérol met witte wijn, een mojito met zijn opzwepende mix van munt, ijs en rum of een andere cocktail met hitsige namen als Bloody Mary, Tequila Sunrise, Sex on the Beach of Pornstar Martini zijn ook in trek bij Boomers, Millennials en Generatie Z-ers.

Nep

 Wel of geen vasten, detoxtrip of ontgiftingsmaand, een mocktail is een drankje  dat je altijd kunt drinken, zoals een 0,0 bier zich ook niet aan een vaste periode houdt. Mocktail? Mock is Engels voor ‘nep’, dus een mocktail is een fake cocktail, een cocktail zonder alcohol. Gezonder want zonder alcohol. En minder duur, ook mooi meegenomen als je giro nog dieprood uitslaat van de energierekeningen en de voorbije carnavalspret.

Je hoeft geen bartender á la Tom Cruise te zijn om een mooie mocktail  te maken. Je hoeft maar op vijf dingen te letten. Ijs. Een mocktail zonder ijs is als Pasen zonder ei, carnaval zonder ‘maske’ en Ajax zonder arrogantie.  Verder sap; Dat vervangt de alcohol. Sap van sinaasappel, (misschien heb je nog een zakje van het appelesiene sjmiete liggen), citroen, limoen, appels, ananas of van groentes als tomaten, rode bieten. Gewoon limonadesiroop kan ook. Pit is nummer drie: Elke mocktail snakt naar iets pittigs, zoals schijfjes gember, ringetjes rode peper, munttakjes of enkele druppels tabasco. En ook bruis wil een mocktail:  Mineraalwater, tonic of gemberbier zijn prima ‘bruis-makers’. Tot slot wil een mocktail er feestelijk uitzien. Een schijfje sinaasappel, citroen, kiwi of een komkommer of wortellint in je glas maken van je mocktail een bruisende partydrink.

Probeer eens:

De Virgin Gin Tonic: 20 milliliter (ml) limoensap, enkele jeneverbessen, 100 ml. tonic en sliertjes komkommer.

Wortel gember fizz: 50 ml wortelsap, mespunt kurkuma. 100 ml gemberbier, 1 rode peper als garnering.

Bron: www.samengezond.nl