Van buurthuiskamer tot beweegpark, van repaircafé tot pluktuin; Kern met Pit biedt een jaar lang gratis deskundige ondersteuning aan mensen met een idee voor hun buurt. Deze ondersteuning omvat onder andere advies van het ingenieursbureau Arcadis, kosteloze coaching door ervaren adviseurs, gratis workshops en evenementen, een speciale webpagina voor je project, de mogelijkheid om te netwerken met meer dan 200 enthousiaste vrijwilligers en hulp bij het genereren van extra media-aandacht.

Indien het plan binnen een jaar succesvol wordt uitgevoerd, wacht er bovendien een beloning van maar liefst 1.000 euro. En dat is nog niet alles! De bewoners maken tevens kans op de prestigieuze Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro.

Wacht niet te lang, inschrijven voor Kern met Pit is mogelijk tot 1 november 2023. Grijp deze unieke kans om jouw buurtinitiatief tot bloei te laten komen!

Limburgers met pit 

In heel Nederland schrijven elk jaar zeker 250 initiatieven zich in voor Kern met Pit. Het zijn mensen die zich actief inzetten voor hun eigen wijk, buurt of dorp. Zoals in Montfort. De kinderen die met hun skateboard over de trappen van het gemeentehuis roetsjten, werden niet bestraft maar beloond met een nieuwe skatebaan. Ook een jeu-de-boulesbaan, nieuwe speeltoestellen, zitplekjes en activiteiten zorgen voor reuring. Buitenspelen, bewegen, ontmoeten en meedoen voor jong en oud: zo houd je een gemeenschap gezond en gezellig. In een jaar tijd maakten de bewoners onder het motto ‘Mofert Laef’ het leven mooier in hun eigen leefomgeving. Knap! Ze werden bekroond met de Kern Met Pit-trofee 2023 van hun provincie.

Klus geklaard binnen een jaar 

Het programma Kern met Pit is er speciaal voor bewoners die in een jaar tijd hun droom voor de buurt tot stand brengen. Waardoor ze samen het leven in hun wijk of dorp een beetje beter, groener, veiliger, gezonder en gezelliger maken. Sinds de start van Kern met Pit ruim 45 jaar geleden, zijn al meer dan 5.000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Bewoners kunnen zich inschrijven en profiteren van de kennis en het netwerk van Katalys (voorheen KNHM). Ze krijgen een eigen adviseur, interessante workshops (bijvoorbeeld over crowdfunding), twee bijeenkomsten om andere initiatiefnemers te ontmoeten, een plek op de website en indien nodig de expertise van ingenieursbureau Arcadis. En tussentijds natuurlijk veel aanmoediging.

Dat zorgt vaak voor een boost: door mee te doen met Kern met Pit krijgen bewoners een coach die als vrijwilliger kan adviseren bij een plan van aanpak, de geldpuzzel helpt leggen of een ontwerp of bouwtekening kan laten maken. Zeker 150 deelnemers halen ieder jaar de eindstreep. Zo helpt Katalys (de landelijke organisatie voor ondersteuning van initiatieven in buurt, wijk of dorp) actieve bewoners een stap verder.

Meedoen? Nog een paar weken! 

Heb jij ook een goed idee? Kan jouw buurt wel wat pit gebruiken? Dan is het tijd voor actie! Schrijf jullie project vóór 1 november in voor Kern met Pit (finale 2024). www.kernmetpit.nl .

Schrijf je nu in voor Kern met Pit en doe mee. Bekijk hier de video voor een sfeerimpressie

 

De nieuwe skatebaan van Montfort – bewoners zorgen voor beweging en ontmoeting